Klassisk korvgryta som värmer både kropp och själ inifrån
Här kommer en favorit som jag ofta, ofta återvänder till. Det var en av mina favvorätter som liten.
Praktiskt & prisvärt
Råvarorna här är väldigt prisvärda. Oftast finns det svenska rotfrukter året om, även om de är i sin allra bästa säsong vinter och höst. Förutom primörerna under vår och sommar då, men det är nästan som en annan råvara. Till grytor väljer jag fullvuxna grönsaker. Det fanns svenska gulbetor på affären, så jag testade att he i det och vi tyckte alla att det blev supergott.

Just den här grytan lagades på elden i en gjutjärnsgryta/fältugn som rymmer 5,5 liter.
Hemma lagar jag den i en vanlig, stor rostfri gryta. Ute så har jag gärna den här pjäsen. Det är en väl värd investering för utekocken, det gedigna gjutjärnsmaterialet håller värmen fantastiskt bra vilket dock medför att den är något tung att bära längre sträckor. För mig betyder det dra i pulka eller packa den på cykeln.
Antal portioner det här receptet blir beror lite på, gästerna tenderade att äta mer än beräknat möjligen pga fysisk aktivitet och för att mat smakar bäst ute. Maten blev väldigt god i gjutjärnsgrytan så det kan ha påverkat portionsstorlekarna. Alla tog flera gånger.

Jag skulle uppskatta att grytan räcker till 8 ”normalhungriga” gäster.
Skördegryta/Korvgryta för ett helt kompani
1 ring falukorv
1 kg potatis
1 purjolök
1 kg morötter
1 kg gulbetor eller kålrot
2 lagerblad
3 buljongtärningar
Vatten
Salt, vitpeppar, torkade eller färska/frysta örter tex persilja, timjan
Skär korven i bitar ca 2-3 cm. Skölj, ansa, skala och skär potatis, purjolök och rotfrukter i bitar. Lägg samtliga ingredienser i grytan, häll på vatten så att det täcker. Hur mycket buljong en vill ha är en smaksak. Koka tills rotfrukter och potatis är just färdiga, strö på persílja. Om du har ett lock så he på det så sparar du energi.
Tips: Spara hälften av purjolöken och tillsätt den mot slutet så får grytan en ännu vackrare färg.
10 reaktioner på ”Värmande Korvgryta”
Tack för spännande och enkla recept. Om du skulle göra soppan vegetarisk vad skulle du ersätta korven med?
Hallå!
Kul att du gillar dom.
Jag skulle ta en vegetarisk ”korv” eller ”grytbitar” om det var till min kompis som älskar det, om det var till mig skulle jag ta svamp (torkad antagligen) och färdigkokta bönor, möjligen grillade grönsaker tex aubergine, kronärtskocka, soltorkad tomat. Kanske toppa med ett mjukkokt ägg eller aioli till de som äter ägg. Det blir iofs med grönsakssoppa, men… Tofu skulle funka också. Tipsa gärna om någon kommer på fler alternativ!
Tack – jättebra förslag.
Vad roligt att höra!
Låter gott!! ☺️?
Så mysigt att läsa din matblogg!! ☺️Fina bilder och välarbetad text med jättebra information!!☺️ Bloggen är nu placerad på ”startsidan” på mobilen, bland mina övriga viktiga appar!! ??
Hej Hanna!
Tusen tack för dina fina ord. Uppskattar det jättemycket.
Och att jag får vara på startsidan, woohoo!
Varmt välkommen hit 🙂
Åh så jättetrevligt att du har en egen blogg ?! Fick reda på det via Claras blogg och jag blev överlycklig! Det skall bli så intressant att följa dig! Jag använder många av dina recept! Denhär soppan kommer jag garanterat att koka!
Stor kram från Österbotten ??
Hej! Moj Moj! Du är så varmt välkommen hit! Hälsa Finland, jag saknar er ibland, jobbade där under några år. I Österbotten, mest 🙂
Kram!
Tänker på min finska korvsoppa när jag ser ditt recept. Men den är ju kryddad med kryddpepparkorn o lagerblad och så kålrot o palsternacka i m.m. Förstår den här har lite annan karaktär. Spännande. Tack!
Jo det är ju nästan samma sak, ibland har jag lagerblad i, ska testa kryddpeppar! 🙂