Inlagd Gurka/Smörgåsgurka

Nu finns de svenska frilandsgurkorna i butik och på skördemarknader. Så kul! Häromkvällen var jag och köpte 3 kilo på Roknäs trädgård utanför Piteå. Jag hade glömt bort exakt hur många gurkor det är, någon fler som har testat det med råvaror? Nåväl, det är tur att det är gott med gurka… blev riktigt bra till slut för jag hade tagit i med marginal när jag fixade glasburkar dagen innan. Och att det är så roligt att göra egna inläggningar. Tycker att det är både gott och fint. Blir som en skatt att öppna i vinter.

Det här receptet

Jag minns inte riktigt hur jag började göra det här receptet, tror att det var en kombination av mammas recept och min vän Gunillas. Det sopade mattan med det jag hade sedan tidigare, ett mer traditionellt med 1-2-3-lag. Även om det också är jättegott!

Ingredienserna

Välj fasta gurkor som inte har skador på skalen. Storleksmässigt drar jag åt dom mindre, men det är en smaksak. Det är även kryddningen av lagen, du kan välja att plocka bort kryddor efter din egen smak, men senapsfrön känns viktiga. Kolla så att ättikan är 12%, det finns 24% och den brukar jag späda ut med hälften vatten.

Tips från kocken

Jag brukar använda mandolin när jag skivar gurkorna, men matberedare med skivinsats eller kniv går också bra. Du kan göra en stor burk eller flera små. Jag föredrar flera små för att de ryms bättre i kylen, men det är mest för att jag har mindre kyl och inte tillgång till matkällare just nu. När jag gör stora burkar brukar jag flytta över mot slutet när det är mer lag än gurka kvar i burken.

Inlagd gurka

1 kg västeråsgurkor/inläggningsgurkor, skivade i ca 0,5 cm skivor

1 gul lök, skivad

1 liten bit pepparrot, skivad

4-5 dillkronor

Lag

1,5 dl ättika 12%

4 dl strösocker

5 dl vatten

0,5 dl salt

1 msk gula senapsfrön

2 lagerblad

2 stjärnanis

15 hela pepparkorn, vit eller svartpeppar

Såhär gör jag

Förbered glasburkarna så att de är riktigt rena. Jag ställer in dem i kall ugn och låter den bli 100 grader i 15 minuter. Locken kokar jag i vatten. Låt svalna. Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Varva gurka, lök, pepparrot och dillkronor i en burk, häll på den heta lagen. Skaka burken och ställ i kylen. Se till att lagen täcker gurkskivorna.

Sedan är det bara att vänta några veckor och njuta din gurka över vintermånaderna.

Tips!

Om du har micro och burkarna du ska använda är utan metall kan du köra burkarna i micron 2 minuter på full effekt. Jag har ingen micro så jag kör i ugnen. Endel kör dem på hett program i diskmaskinen, men min diskmaskin kokar inte så jag har inte testat det. Låter lite riskabelt om inte temperaturen kommer upp rejält, å andra sidan är maskindiskmedel sjukt starkt och under längre tid, så kanske ändå.

Vad säger ni, gillar ni att göra inläggningar? Kanske sylta eller safta?

Avslutningsvis vill jag hälsa grattis till en av våra trogna bloggkompisar som fyllt jämt. Grattis Margot! Hoppas att du fick en fin födelsedag!

Och Hurra för er alla här på bloggen, det är så roligt att ni är med mig här. Kram!

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Inlagd Gurka/Smörgåsgurka”

  1. Håller med dej lägga in gurkor nu på hösten är gott att ha längre fram men måste prova med stjärnanis som du har i -Annars är våra recept lika.
    Ha en bra dag alla vänner här..🤗

  2. Gurka är gott och nästan alla barn tycker om det. Naturella naturligtvis men också i inläggningar har jag märkt. Kanske för att många barn tycker om sushi..?
    Tack för receptet och stort GRATTIS till jubilaren Margot!

  3. Britta Elfving Persson

    Tack för receptet och inspirationen. 🤗 Min pappa hade smörgåsgurka till allt. ❤️ Har aldrig lagt in själv, men detta måste testas. Bor dessutom i Piteå, kanske finns det några gurkor kvar i Roknäs. 😁

    1. Hej Britta!
      Men så kul att höra! 😀
      Det finns nog gurkor kvar, jag tror broccolin är populärare.
      Det har växt så bra för dem i år, om än skörden blev 2 veckor tidigare.
      Annars har nog Emma Odlar i Hemmings eller Markhotellets gårdsbutik i Öjebyn.
      Testa, det är jättekul!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top