Svartvinbärscurd

Ni som känner mig vet att jag älskar bär och svarta vinbär har en speciell plats i mitt hjärta. En av våra vänner här tipsade för ett bra tag sedan om att göra curd på den. Ni vet, som lemon curd fast med vinbär istället för citron. Äntligen har jag testat och det blev SÅ gott att jag vill dela receptet med er alla. Har ni testat göra någon sorts curd förresten? Den är så god som pålägg, som fyllning i bakverk och till ostbrickan. För att bara nämna några tillfällen. Den passar väldigt bra till väldigt mycket.

Jag använde frysta svarta vinbär, men färska går jättebra också. Om du föredrar att sila krämen efter du har slagit den så funkar det också, men jag föredrar att slå krämen med en slät puré. Det påminner om att slå en Bearnaisesås, men obs! det är inte svårt att lyckas med. Det gick snabbare och smidigare än jag trodde. Och det blev SÅ gott, wow! Färgen blev också något i hästväg annorlunda.

Så tack Sus för tipset. Ibland tar det lite tid innan jag hinner testa saker, men plötsligt händer det!

Svartvinbärscurd, 4 mindre burkar

250 g svarta vinbär
2 blad gelatin
150 g strösocker
4 små ägg eller 3 medium
75 g smör

Såhär gjorde jag:

Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli mjukt. Koka vinbären fem minuter i en kastrull, mixa med stavmixer och sila till en slät puré. Hetta upp ett vattenbad (en kastrull med sjudande vatten) på spisen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa vinbärspuré, socker och ägg i en rundbottnad, värmetålig bunke över vattenbadet. Fortsätt vispa tills du har en fluffig kräm som är 82-85 grader. Lyft av bunken, krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner dem. Rör ner smöret, lite i taget. Häll upp på väl rengjorda burkar och låt svalna. Förvara i kylen eller frys in om du önskar spara den längre än cirka en vecka.

Önskar er alla en fin vecka och varmt välkomna på onsdag till köket och Go’kväll på SVT 1.

Säsongspremiär för mig, hoppas jag minns hur man gjorde…. 😀

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Svartvinbärscurd”

  1. Gillar ockdå svarta vinbär och så hade gärna gjort detta men känner ingen som har svarta vinbär.ha en fortsatt bra kväll så ses vi på onsdag.

    1. Hej Barbro, tack!
      Visst är det ett bär man saknar? Jag brukar köpa frysta på mataffären när jag inte har plockat på annan väg, finns bla. på Willys om dom inte har ändrat det.
      Ses sart i rutan! 😀

  2. Låter så gott! Har säsongens svart vinbär i frysen men tänkte göra marmelad av lite sen gör vi ibland rårörd svart vinbärssylt till pannkakor, fil o dyl. Bara ta upp lagom mängd från frys mosa bären o sockra lätt. Klart. Svart vinbär är otroligt gott.

    Ska försöka se go’kväll i morgon men vi får besök av ett barn o två barnbarn ons-sönd så det kan vara godnattsagedags så dags. Det vill man ju inte missa. Får nog se programmet i efterskott. Lycka till, det brukar gå så bra 🌾💛.

    1. Hej Ami!
      Åååh vad gott det låter alltihop!
      Så mysigt med besök och sagoläsning, vi ses på play om inte annat.
      Önskar dig och alla som läser det här en jättefin dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top