Det här är ett av de mest älskade inläggen på Susannes Skafferi – en knäckig rabarberpaj som jag först delade för ett år sedan, och som fortfarande värmer hjärtan och smaker runtom. När rabarbern är som allra bäst, finns det få saker som slår den här pajens ljuvliga möte mellan syrlig frukt och ett gyllene, knäckigt täcke. Det är som en varm famn i varje tugga, en sommarkänsla som stannar kvar länge. Jag hoppas den ska ge dig lika mycket glädje i köket som den gett mig.

Kanel är alltid gott till rabarber, om du frågar mig.
Kan en få för många recept på rabarberpaj? Tror inte det. Och trots alla jag har gjort genom åren så återvänder jag ständigt till denna. Kaneldoftande, mjuk rabarber under ett knäckigt havrelock som doftar gudomligt av kola, smör och rostad havre. Jag är lite extra svag för ögonblicket när skeden möten pajen. Det blir ett litet knackljud och crunch, men den är mjuk inuti.
Enkelheten är nyckeln-SPD (spara på disken)
Varför återvänder jag till just det här receptet? Det är dels för att det är väldigt, väldigt gott. Och sedan är det enkelheten. Du gör smeten i samma panna som du smälter smöret och behöver bara en stor sked att röra om med. Minimalt med disk!

Jag brukar inte skala rabarbern. Tycker det är fin färg som den är och skalar enbart de gånger skalet är mer ”träigt”.
Räcker till många
Det här blir snarare en större än mindre paj. Jag gillar att den räcker till många och när det inte är många gäster så fryser jag in i portionsbitar. När jag vet om det i förväg gör jag den från början i mindre formar och fryser in direkt i dem.

Kryddar rabarbern med kanel, ibland även kardemumma och ingefära (såklart!).

På med knäcksmet och skjuts in i ugnen!
Gräddningen
Jag gillar att grädda på lite lägre temperatur så att rabarbern hinner mjukna. Då har jag ett par centimeter stora bitar, ganska stora alltså. Det tar nästan en timme på 150 grader. Om du har brådis så skär tunnare skivor och öka ugnsvärmen till 180 grader. Då tar det bara cirka 30 minuter.

Knäckig rabarberpaj, 1 stor pajform
knäcksmet
150 g smör
0,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker
fyllning
600 g rabarber, i bitar
1 msk kanel
Såhär gör jag
1. Smält smör, tillsätt grädde och sirap.
2. Rör ihop de torra ingredienserna, rör ner i smöret.
3. Sätt ugnen på 150 grader vanlig värme.
4. Gör fyllningen: Skölj och skiva rabarber. Lägg i en pajform 25-28 cm, strö på kanel.
5. Fördela degen ovanpå.
6. Grädda gyllene mitt i ugnen. Det tar 50-60 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Serverar pajen ljummen så att glassen smälter, Det blir SÅ gott! Efter gräddning så vill jag gärna att den får stå till sig minst en kvart innan jag serverar. Om en kan hålla sig.
Vaniljsås är också jättegott till. Och gärna en kopp kaffe 😀
Och visst är det härligt när doften av nybakad rabarberpaj sprider sig i huset? En doft av sommar och mysiga stunder i bersån.
Eller på balkongen. Gillar också att baka den i matlådor och ta med ut på picknick. Då blir det vaniljsås till.
Visst finns det något, en känsla, i att återvända till ett favoritrecept?
I helgen blir det denna favvo till efterrätt hos mig.
Önskar Er alla en jättefin helg!
1 reaktion på ”Knäckig rabarberpaj med vaniljglass”
Tack 🙏för inspirerande paj recept. I helgen skördade jag en hel del rabarber. Jag har bland annat kokat rabarberkräm och då brukar jag lägga i en kanelstång när jag kokar krämen. Samtidigt sötar jag med lite sirap för då blir krämen inte så sträv. Det lärde mamma mig. Solen skiner här och det blir en efterlängtad fin sommar helg. Trevlig helg allihopa 🌼🌿🌼