Jag fick en fråga om jag hade nå recept på den där böndippen jag har på mackorna på bilden, det hade jag inte men jag har fixat ett nu! Hoppas att det ska smaka.

Det här är en sån där röra som blir klar på några minuter men som smakar som om du stått länge i köket. Len, frisk, lite syrlig och med gräslökens gröna sting – den passar lika bra på midsommarbordet som i en burk på picknicken.

Perfekt till grillat, knäckebröd eller somriga grönsaksstavar!

En vardagshjälte i skafferiet

Visste du att det numera finns svenskodlade vita bönor färdigkokta och klara att använda? Kan låta som ett pyttelitet steg för köket, men ett stort kliv för både smak och hållbarhet. Att välja bönor odlade på svenska åkrar minskar klimatavtrycket, stärker den lokala maten och ger bönderna stöd att fortsätta odla mer baljväxter här hemma. Dessutom är dom jättegoda, tänk dig krämiga, milda och redo att förvandlas till allt från soppor och röror till matiga sallader.

Krämig böndip med citron, vitlök och gräslök, 4 portioner

1 förpackning kokta vita bönor (ca 400 g), sköljda och avrunna

1 vitlöksklyfta (valfritt)

1 msk pressad citron (eller mer efter smak)

2–3 msk finhackad färsk gräslök

2 msk olivolja (alt raps eller rybs)

Salt och svartpeppar efter smak

Eventuellt 1–2 msk vatten för att justera konsistensen

Såhär gör jag:

  1. Lägg bönor, vitlök, citron och olivolja i en matberedare eller mixa med stavmixer i en bunke.
  2. Mixa till en slät röra. Tillsätt lite vatten om den känns för tjock.
  3. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citron.
  4. Rör ner den finhackade gräslöken för hand.
  5. Servera kall – gärna med ett stänk olivolja på toppen och lite extra gräslök.

Vill du ha en ännu lenare version kan du mixa i lite yoghurt eller crème fraîche. Eller göra den matigare med en sked tahini. Men i sin enkelhet med enbart bönor, citron, vitlök och gräslök är den verkligen en favvo att ha färdigt i kylen.

Dela inlägget på:

5 reaktioner på ”Krämig böndip med citron & gräslök”

  1. Vilket enkelt och bra recept på smörgåspålägg. Tack! Jag är lite trött på ost just nu…
    Har du ett namn på de svenskodlade vita bönorna? Låter jättebra om man kan köpa dem och stödja deras produkter.

      1. Aaaah, du är ju bara så himla bjud dig, både på Instagram och i blogg! Tack för att du ger av dig själv, din tid, och dina tankar – förutom dina recept!

        1. Tack den där böndippen ska jag göra redan i morgon. Har svårt med att pålägg så toppentips att ha på de goda grova surdegsbröd + surdegsfrallor jag köpte när jag var i Linköping idag. Så enormt tunga, robusta o saftiga. Lanemos konditori kanske du känner igen Susanne sen du bodde i Linköping? Läste att paret Per o Elsa Lanemo startade Lanemos Konditori 1939 o att det nu är tredje generationen som driver det vidare i Linköping. Är en fröjd att gå in där.
          Kör med Go greens svenska bönor med. Känns bra. Har visst bara svarta bönor hemma nu men tror det går att göra bönröra på dom med. Ska testa iaf.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Vill du få inspiration direkt till inkorgen?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få recept, säsongstips och matinspiration.

Rulla till toppen