Tänk dig hallongrottor. Fast som paj, så att det räcker till många. En spröd botten, söta bär och ett kakknaprigt täcke ja den här pajen är lika enkel som den är älskad. Servera den ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller en klick lättvispad grädde, och du har en klassiker som alltid går hem. Det blev en kioskvältare när jag gästade TV-programmet Timjan, tupp & tårta i SVT, Ni kanske minns det programmet?
Blåbären är så fina i år och jag fick en känsla att jag ville testa baka en favvopaj på Dala lantvete från en Lars i Västanå. Lars odlar ekologiska kulturspannmål, som är bra på många sätt bland annat för den biologiska mångfalden.

Jag har uppdaterat pajreceptet sedan sist med en ”botten” av pajdeg som förgräddas.

Här rullade jag små kakor till toppen.
Här kommer receptet!
Hallongrottspaj med Blåbär, 6-8 port
Deg
- 225 g smör, smält och avsvalnat
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
Fyllning
- 500 g blåbär (färska eller frysta, ej tinade)
- 3 msk potatismjöl
- 3 msk ljus sirap
Såhär gör jag:
- Börja med degen: Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt gärna vila i kylen minst 1 timme. Obs! Glöm int att provsmaka.
- Botten: Dela degen i två delar. Tryck ut 1/3 i en smord pajform (ca 20 cm i diameter). Förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader (175 grader varmluft) i ca 8–10 minuter eller tills den fått lätt gyllene färg.
- Fixa fyllning: Blanda blåbär med potatismjöl och sirap. Lägg blandningen ovanpå den förgräddade bottnen. Smula resten av degen över bären eller rulla den i bollar, platta till och lägg dem ovanpå.
- Grädda igen: Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare ca 20 minuter, tills pajen fått fin färg. Låt svalna något. Pudra över florsocker vid servering. Jag hade pippi på blåbär idag och garnerade med extra färska blåbär.

Idag serverade jag den med vaniljglass, men det är även gott med vaniljsås, tjock yoghurt smaksatt med vaniljsocker eller lättvispad grädde.
Tips från kocken!
Testa baka på brynt smör eller om du får tag på något roligt kulturspannmål, här har jag som sagt bakat på Dala lantvete från Lars Lindström i Västanå. Jag är så glad att det odlas ekologiska spannmål i norr, som är för människomat. Det har mest vart djurfoder och konventionell odling, men nu händer det grejor. Det är viktigt för jordens hälsa och vår hälsa.
Gillar ni Hallongrottor förresten? Eller har du någon annan favoritkaka?
10 reaktioner på ”Hallongrottspaj med Blåbär”
alltid gott med blåbär så jag får nog testa den här nån dag.😋
Ja, testa den!
Ser verkligen smarrigt ut. Och vilka bilder sen!
Kom i kontakt med Gutekorn i somras. Kulturspannmål från Gotland. Åt på en gammal museigård en risotto på helt emmervete som var så fantastiskt god. Köpte förstås med hem Emmer fullkorn, siktat vårspelt m.m. Allt odlades där i närheten av museigården där det även såldes nymalet i enkilospåsar. Så intressant och viktigt som du säger Susanne🌾.
Min favoritkaka för tillfället är torplyckor. Mycket enkel kaka med grovt rågmjöl i och inte så söt. Perfekt vardagskaka till kaffet. Gubben vill alltid ha något litet sötebröd till kaffet på em.
Men SÅ kul Ami! Nu har jag också bakat Torplyckor på mjölet härifrån, dom blev toppen. Tack för tipset!!
Så roligt att kunna tipsa dig om något också Susanne. Bra vardagskaka.
Igår kväll hade vi vänner här på enkel kvällsmat och jag körde på vegetariskt tema. Surdegsbröd som jag börjat med igen efter många års uppehåll o så olika röror på + massa grönt. Det blev bl.a. din bönröra med citron och gräslök. Sååå god i all enkelhet. Vegopastej på kikärtor testade jag igår också och den var så olika din bönröra så det blev en bra kombo. Har ett barnbarn som blivit vegetarian så provar mig fram med än det ena och än det andra. Vissa rätter fastnar vi för och vissa räcker att prova en gång. Din bönröra kommer vi tillbaka till allt som oftast👌😋.
Hej Ami, men så roligt att höra!
Jag kan tänka mig att de är glada när de får äta din goda mat, jättefint att ni ses och äter tillsammans.
Surdegsbröd är ju bara sååå gott!
Ha nu en jättefin fortsättning på veckan 😀
Åh vad gott med svenska blåbär :D!!!
Men tråkigt Susanne att de ska lägga ner Go´kväll 🙁 ! Det hade jag inte riktigt förstått… Försvinner du då också från TV-rutan eller blir det något liknande program kanske som du kan vara med i? Förstår att du kanske inte har svar på frågorna.
Trevlig helg till dig och alla andra här som läser från ett regn- och solväxlande väder i ett ganska så varmt Stockholm!
Hej Annika! Jo, det är en stor förändring. Jag vet inte om jag kommer vara mer på teve när det slutar sändas härifrån, Umeå kommer att göra program för minoriteter och vetenskap. Jag har ju min Youtubekanal, kanske blir något där. Man vet aldrig. Trevlig helg till dig med!
Hej, vad tror du om att blanda hallon o blåbär. Ska göra pajen i helgen. Vänligen Åsa
Hej Åsa!
Det blir jättegott, testa det 😀