Tänk dig hallongrottor. Fast som paj, så att det räcker till många. En spröd botten, söta bär och ett kakknaprigt täcke ja den här pajen är lika enkel som den är älskad. Servera den ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller en klick lättvispad grädde, och du har en klassiker som alltid går hem. Det blev en kioskvältare när jag gästade TV-programmet Timjan, tupp & tårta i SVT, Ni kanske minns det programmet?
Blåbären är så fina i år och jag fick en känsla att jag ville testa baka en favvopaj på Dala lantvete från en Lars i Västanå. Lars odlar ekologiska kulturspannmål, som är bra på många sätt bland annat för den biologiska mångfalden.

Jag har uppdaterat pajreceptet sedan sist med en ”botten” av pajdeg som förgräddas.

Här rullade jag små kakor till toppen.
Här kommer receptet!
Hallongrottspaj med Blåbär, 6-8 port
Deg
- 225 g smör, smält och avsvalnat
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
Fyllning
- 500 g blåbär (färska eller frysta, ej tinade)
- 3 msk potatismjöl
- 3 msk ljus sirap
Såhär gör jag:
- Börja med degen: Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt gärna vila i kylen minst 1 timme. Obs! Glöm int att provsmaka.
- Botten: Dela degen i två delar. Tryck ut 1/3 i en smord pajform (ca 20 cm i diameter). Förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader (175 grader varmluft) i ca 8–10 minuter eller tills den fått lätt gyllene färg.
- Fixa fyllning: Blanda blåbär med potatismjöl och sirap. Lägg blandningen ovanpå den förgräddade bottnen. Smula resten av degen över bären eller rulla den i bollar, platta till och lägg dem ovanpå.
- Grädda igen: Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare ca 20 minuter, tills pajen fått fin färg. Låt svalna något. Pudra över florsocker vid servering. Jag hade pippi på blåbär idag och garnerade med extra färska blåbär.

Idag serverade jag den med vaniljglass, men det är även gott med vaniljsås, tjock yoghurt smaksatt med vaniljsocker eller lättvispad grädde.
Tips från kocken!
Testa baka på brynt smör eller om du får tag på något roligt kulturspannmål, här har jag som sagt bakat på Dala lantvete från Lars Lindström i Västanå. Jag är så glad att det odlas ekologiska spannmål i norr, som är för människomat. Det har mest vart djurfoder och konventionell odling, men nu händer det grejor. Det är viktigt för jordens hälsa och vår hälsa.
Gillar ni Hallongrottor förresten? Eller har du någon annan favoritkaka?