I veckan gästade jag Go’kväll, jag har länge velat prata mer om beredskap och mat och nu passade det bra. Lagade ett par favoritrecept som jag själv lagar hemma och på tur. Här hittar du receptet på Nikkaluoktasoppan och här hittar du den Krämiga vandringspastan.

Till det här programmet så delar jag, som en extra bonus (hoppas att ni uppskattar det), min egen lista på saker jag gillar att ha hemma. Ni är alla så välkomna att använda den och att tipsa mig om vad vi ska fylla på den med. Jag tänker att beredskapsmat skulle kunna vara en sak som blir stående och inte används, sedan går den ut osv i datum. Därför har jag gjort en lista som samtidigt fungerar som basskafferi. Det gäller såklart att man fyller på det ibland, allteftersom en har möjlighet. För vissa kanske en låda i garaget fungerar bäst, men om man inte har garage så blir det svårare. Vi får anpassa efter våran egen situation.

Basskafferi för vardag och kris

Ett basskafferi är som en trogen vän som väntar tålmodigt i hyllan, redo att hjälpa dig skapa något gott när du behöver det som mest. Bygg det i din takt. Fyll det med mat du verkligen äter, och byt ut allt eftersom. Så blir din hemberedskap inte en bunker utan ett levande, varmt skafferi. Ett tryggt, användbart och hjärtligt skafferi, byggt för både vardag och oväntade dagar. Med ett genomtänkt basskafferi klarar du dig om elen försvinner, vägar stängs eller vardagen plötsligt stannar upp. Det handlar inte om oro utan om trygghet, omtanke och matglädje. Följ MSB:s råd om hemberedskap, ha mat och vatten för minst en vecka.

3 Tips från kocken!

  1. Bygg upp ett basskafferi. Kolla in MSB’s och min lista nedan (för extra guldkant).
  2. Blanda torkat, konserverat och färskt med lång lagring.
  3. Köp gärna svenska produkter i första hand när det är möjligt. Vi behöver hjälpas åt att gynna lokala producenter av flera anledningar, om vi ser till beredskap så är det oerhört viktigt eftersom att både gränser och transportvägar kan påverkas. När det är kris är det försent att börja bygga upp ett livsmedelssystem. Dessutom ger det arbetstillfällen på orten, bygger community och resiliens i samhället.

Kom ihåg att träna på att använda råvaror och spritkök så att du vet hur det fungerar.

Men jag är lite nyfiken. Är det här något ni tänker på ibland? Har ni förberett enligt MSB:s råd så ni klarar en vecka hemma?

Ps.

Här kommer min lista, jag kallar den Beredskapsmat med guldkant.

Basvaror – grunden i ditt skafferi

Bygg din trygghet på det som håller länge och går att använda till mycket. Både till vardagsmat och krisläge.

Mejeri 

  • Torrmjölk
  • Växtbaserade mejeriprodukter/UHT-mjölk
  • Äggpulver
  • Ostpulver
  • Kondenserad mjölk
  • Karamelliserad mjölk
  • Kokosmjölk/kokosgrädde
  • Mjukost
  • Konserverad ost

Skafferi

Baka enkelt även när jästen tagit slut eller elen är borta.

  • Torrjäst
  • Bikarbonat
  • Bakpulver
  • Mjöl (gärna fullkorn + vetemjöl)
  • Havregryn
  • Grötmix/välling
  • Honung/honungspulver
  • Ägg (håller ett par veckor eller månader utan kyla)
  • Fröer (pumpa, psyllium, chia, solros, linfrö)
  • Nötter & mandel
  • Torkad frukt & bär (russin, blåbär, aprikos, banan, kokos)
  • Müsli, flingor
  • Strösocker
  • Sirap
  • Kakao
  • Vaniljsåspulver
  • Chokladpudding
  • Vinäger
  • Ättika
  • Pressad citron/lime (på flaska)

Snabba kolhydrater & mättnad

Mat som går snabbt att tillaga, även med bara hett vatten.

  • Pasta tex snabbmakaroner
  • Pasta av bönor/linser
  • Ris
  • Matvete, haveris, bulgur, cous-cous
  • Potatismospulver
  • Nudlar (även risnudlar)
  • Pesto
  • Såspulver, pastasåser
  • Nachos, tortillabröd
  • Portionssoppor, salta och söta

Bönor, linser & baljväxter – skafferiets proteinhjältar

Torkade bönor och linser är en av de mest värdefulla delarna i ett basskafferi – både för vardagen och krisberedskap. De håller i flera år, tar liten plats, är billiga, näringsrika och fungerar utmärkt även om du behöver laga mat utan el (bara du har möjlighet att blötlägga kvällen innan och koka med t.ex. stormkök eller vedspis). Baljväxter ger både protein, fibrer och lång mättnad. Perfekta till soppor, grytor och sallader eller som bas i vegetariska rätter. Ha både torkade (för längre hållbarhet) och färdigkokta (för snabbare matlagning).

Torkade (håller i flera år)

  • Röda linser (kokar snabbt)
  • Gröna, gula linser
  • Svenska bönor
  • Kikärtor
  • Bruna och svarta bönor
  • Mungbönor

Färdigkokta på burk eller tetra

  • Svenska bönor 
  • Vita bönor i tomatsås
  • Kikärtor
  • Linser

Konserver – trygghet på burk

Håller länge, kräver ingen kyl och kan bli riktig festmat med rätt tillbehör. Toppa gärna med något gott och knaprigt!

Kött

  • Köttkonserver (gulasch, kalops, köttbullar, corned beef, köttfärssås, ravioli)
  • Picknickbog
  • Varmkorv 

Fisk

  • Tonfisk, lax, makrill i tomatsås
  • Fiskbullar

Vegetariskt & grönt

  • Ärtsoppa, tomatsoppa, veg. gulasch
  • Krossade tomater
  • Majs, haricots verts, kimchi, surkål
  • Färdigkokta bönor, linser, bulgur
  • Frukt på burk
  • Stuvningar och champinjonkräm
  • Grytbaser 
  • Taco salsa
  • Pad Thai-kit (sås + nudlar + jordnötter)

Torkat & frystorkat

För vandringar, strömavbrott och enkla måltider.

  • Frystorkade rätter (t.ex. macaroni cheese, grytor)
  • Torkade grönsaker
  • Torrkött, ölkorv, salami
  • Frystorkad veg-färs eller tofu/bönbitar
  • Kräm, pulver

Färska basgrönsaker med lång hållbarhet

Förvaras svalt, håller veckor till månader.

  • Potatis
  • Morötter
  • Kålrot
  • Rödbetor
  • Vitkål
  • Pumpa
  • Gul lök
  • Vitlök

Fett & energi

Fett ger energi och hjälper kroppen ta upp näring. Ha gärna flera typer.

  • Rapsolja, olivolja
  • Kokosolja
  • Smör (klarar sig ett tag även utan kyl om svalt)

Smaksättare & guldkant

  • Salt, grovsalt
  • Svartpeppar
  • Buljongpulver eller tärningar
  • Currypasta, harissa, sambal
  • Soja, sweet chilisås
  • Tacokrydda
  • Rostad lök
  • Senapspulver
  • Näringsjäst
  • Dina favoritkryddor tex kanel, kardemumma, chili, timjan, salladskrydda, örtsalt, curry
  • Jordnötssmör
  • Nötkräm
  • Tahini
  • Mjukost eller påläggspasta
  • Tomatpuré
  • Sriracha eller srirachamajonnäs
  • Senap, ketchup
  • Marmelad, sylt
  • Inläggningar (gurka, rödbetor, oliver, kapris mm)

Snacks och bra att ha i skafferiet

  • Hårdbröd
  • Kex, kakor, skorpor
  • Riskakor, majskakor, popcorn
  • Proteinbars
  • Salta jordnötter
  • Nachos
  • Tacosås
  • Mörk choklad
  • Choklad med frukt & nötter
  • Bröd i skyddad förpackning (hamburgerbröd, korvbröd m.m.)
  • Nödkarra
  • Kräm
  • Soppor tex blåbärssoppa, nyponsoppa

Drycker & vätska

Vid kris är vatten livsviktigt, men även värme och smak betyder mycket.

Vatten

  • Flaskor eller dunkar (minst 3–5 liter/person/dag i en vecka)
  • Möjlighet att rena vatten (kokning, filter, tabletter)

Drycker

  • Kaffe (din sort tex presso, kokkaffe eller pulver)
  • Te (vanligt + pulver)
  • Saft (koncentrat eller pulver)
  • Varmchokladpulver
  • Bubbelvatten/mineralvatten
  • Kondenserad mjölk
  • Vätskeersättning

Övrigt för beredskap

  • Stormkök/spritkök med lämpliga kärl samt bränsle, läs på hur mycket du behöver per person och dag, det finns tabeller för det, det är cirka 1 liter för spritkök/person och vecka resp 1 liten gas/vecka och person. 
  • Tändstickor, tändare, tändhjälpmedel
  • Stearinljus/värmeljus
  • Ficklampa/pannlampa + extra batterier
  • Powerbank
  • Första hjälpen-kit
  • Filtar & varma kläder, varma skor
  • Rejäl tejp
  • Kniv med fodral
  • Stekhäll+bränsle
  • Brännare/minisvets
  • Konservöppnare
  • Handsprit

Dela inlägget på:

1 reaktion på ”Beredskapsmat med guldkant”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Vill du få inspiration direkt till inkorgen?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få recept, säsongstips och matinspiration.

Rulla till toppen