Du vet inte vad du kan klara om du inte ens försöker. Smaka iallafall lite på allt och bestäm sedan vad du tycker. Ord och filosofi som följt med mig sedan dagis. För cirka 10 år sedan byggde jag en blogg, eller jag försökte iallafall. Jag läste hur man gör på nätet och med en stor dos entusiasm blev den verklighet. Nu är jag dock en mycket bättre kock än hemsidebyggare, men jag började iallafall skriva där och efter ett tag fick jag oväntad hjälp och vips! Susannes skafferi i ny kostym följde med mig runt om i världen.
Född och uppväxt i Norrbottniska Gällivare under norrsken och midnattssol, bland fjäll och djupa skogar. Oftast utomhus, på skidor, skoter, i någon form av vattenfarkost eller tillsammans med min bästa kompis Flying. En vit ponny med stor personlighet. Min familj är samisk/svensk/amerikansk och karriären började i köket hemma på Forsvallen och i Porjus med mamma och mina morföräldrar. Via restaurangskolan på gymnasiet i Piteå hamnade jag i Linköping och en praktik på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg hos krögaren/stjärnkocken Lars ”Pluto” & Gabban Johannisson som tog mig vidare till Frankrike via ”Hubbe” Hubert Försters Hotell Dorotea. I Frankrike jobbade jag en säsong på två restauranger hos en av Frankrikes stora kockikoner Georges Blanc, huvudrestaurangen med 3 stjärnor i Guide Rouge och syskonrestaurangen i samma by. Vonnas ligger nära Lyon, en kort tågresa på väg mot alperna mitt i Frankrikes mat-& vinmecka. Det finns mycket att säga om att jobba i franska kök, och jag lärde mig oerhört mycket. Några säsonger på jobb i fjälls och Stockholm landade jag i Västerbotten igen, i Umeå på Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet. 4,5 år senare med en magisterexamen i gastronomi och lite annat som en entreprenörsutbildning och franskastudier så bar det av ut i världen igen på nya äventyr. Närmare bestämt Finland och Stockholm. Examensarbetet från universitetet blev en kokbok och därmed ett av Umeå universitets mest publicerade. Efter bokproduktionen började jag jobba professionellt med matstyling och matfotografering med matfotoikonen Björn Lindberg i Stockholm. När Björn pensionerade sig drev jag fotostudion vidare, fortsatte att skriva böcker och hamnade via TV 4 nyhetsmorgon och en serie om viltmat för TV 4 Västerbotten i en TV-soffa på SVT i Umeå. I grannstudion producerades ett program som hette Go’kväll. De behövde en vikarie och jag blev inbjuden på provfilmning. Det hanns dock inte med, så ganska snart fann jag mig grillandes i en trädgård i Umeå. Jag hoppade in som vikarie ibland på Go’kväll samtidigt som jag jobbade som konsult inom mitt specialområde produktutveckling i livsmedel och matfoto/styling i Stockholm. Uppdragen i Umeå blev fler och fler och till slut kunde jag flytta norrut igen och ha nära till naturen som är jätteviktig för mig.
Totalt har jag skrivit och medverkat och jobbat som redaktör i cirka 10 böcker. De är slutsålda och jag jobbar just nu på nya. Min blogg och jag flyttade in under SVT:s webbparaply för cirka 6 år sedan och fram tills för 2 år sedan, då avvecklades bloggarna och mitt arbete blev uppdrag till SVT recept. Vi producerade videos och recept och 2020 sändes ett pilotavsnitt av ett slow-tvprogram, 4 timmar direktsänd mat runt högtider. Interaktivt via Duå-appen och sociala medier. Programmet fortsatte att utvecklas och i skrivande stund har vi sänt 12 långsändningar. Samtidigt jobbade jag på somrarna med Meny i Sveriges radio P1 och Go’kväll. Under två säsonger har jag även arbetat som kock och programledare i det samiska barnprogrammet Àhkkus mat och hoppat in som gäst i bland annat Miljöhjältarna, Timjan, tupp och tårta och Historieätarna på SVT. Jag jobbar kontinuerligt med utveckling av nya projekt, ett blev ett nytt TV-format som blev ett av Sveriges bidrag i finalen av en nordisk TV-tävling inom public service. Slow-tvprogrammet Susannes skafferi fick prix Europa som ett av de mest innovativa programmen 2021 och vann första pris i Gourmand TV/Media awards 2022.
När jag inte jobbar hittar du mig oftast i skogen, på skidor, på paddelbrädan eller i min folkabuss Hjördis, som fungerar som matfotostudio under sommarhalvåret.
Jag jobbar sedan några åt som kock/stylist och fotograf åt tidningen Utemagasinet och just utomhusmatlagning är något som jag älskar och har tränat på ända sedan morfar och jag for och fiskade med packmoppen i Porjusskogarna. Han saltade och halstrade bäckforeller och jag hjälpte till. Nå, jag vet inte om jag var så mycket till hjälp, jag var nog högst 4 år då, men jag fick träna och jag älskade det. Kopplingen till naturen blir automatiskt stark när vi fiskar eller plockar bär och lagar det direkt. Så jag började skolan och trodde att fisk var en råvara med svans som en drog upp själv och halstrade/saltade direkt. Förvåningen hur olika det var fisken i skolan, runda sega bollar i en slemmig/seg sås som inte luktade fisk i min värld. Jag förstod att fiskbullar är en bra, näringsrik maträtt så jag provsmakade. Men det är en annan historia.
Att utveckla och skriva konsumentrecept, styla och fotografera är exempel på uppdrag jag gör. Här hittar du mina senaste recept.
Som kock är mina ledord säsonger, lokalproducerat och ekologiskt. Att int tjorva till det i onödan och låta råvarorna prata för sig själva.
Bekvämimpa, eller i fler ord minimal arbetsinsats med maximal utväxling är min melodi och återkommande favorit bland mina konsumentrecept. Jag pratar engelska flytande (har spenderat långa perioder i engelsktalande länder. Halva min familj bor i USA och pratar enbart engelska). Pratar franska hyfsat, även om den oftast är mer ringrostig. För 8 år sedan hamnade jag i Indien och via Portugal och England har jag utbildat mig inom yoga och meditation och har en 200-timmars yoga alliance yogalärarutbildning inom yin- och hathayoga. Just yinyogan är det jag har undervisat inom (på träningsresor och privatklasser) och själv praktiserar. Livet i yogavärlden tog mig in i det vegetariska och veganska köket och det är ett område jag jobbat mycket inom sedan dess, både på retreater utomlands och i mitt ”vanliga” jobb.
Ett urval av mina böcker hittar du nedan, flera av dem är bästsäljare och har fått pris i Gourmand awards (Kokboks-VM)
Älg-från grangravad till tjälknöl(Norstedts)
Viltsmak (Norstedts)
Västerbottensost (Norstedts)
Susanne Jonsson lagar mat i Go’kväll (Norstedts)
Susanne Jonssons bästa (Norstedts)
Böckerna är slutsålda och jag jobbar på nya. Det här är ett urval av saker jag har gjort, resten sparar vi till en annan gång.
Det är min förhoppning att du ska trivas här hos mig och att vi ska vara en plattform för matglädje, inspiration och kärlek.
Som en varm kopp kokkaffe i din hand, en kompis, en mysig fikastund där vi möts i cyberrymden.
Varmt välkommen!
Susanne
Ps. Om du haft glädje av och kanske vill stötta mitt arbete och därmed hjälpa mig att fortsätta dela recept gratis, så kan du bjuda mig på en kaffekopp eller lämna en donation här.
Det uppskattar jag verkligen!