Julkarra & Uppesittarmacka med 3-kålsallad

Tack alla som var med oss i rutan igårkväll när vi rundade av Go’kvällsäsongen med en riktig godisfest. Det blev en drömgod knäck i långpanna och en chokladsalami och blandade tips på godbitar med lite mindre tillsatt vanligt socker. Jag gav tips hur man kan tänka, men det var inga recept. Då. Det visade sig vara många som var intresserade av mindre socker i julgodiset och jag fick frågor om recept direkt efter programmet, så jag har skrivit ner hur jag gör. De recepten har inte hunnit komma upp än på SVT recept, men de kommer. Lägger in dem längre ner i blogginlägget. Här hittar du iallafall receptet på Knäckbräck i långpanna och här hamnar du direkt till Chokladsalamin. Om du missade programmet så kan du alltid se det här på SVT Play.

Och OM du längtar efter fler tips (eller matlagning med mig) så finns det helt nya programmet En godare jul på SVT Play. Du hittar det här.

En Godare Jul med Susanne är inspelat i Norrbottniska Piteå där jag har växt upp och min familj bor. Resten av avsnitten är inspelade i studion i Umeå. De nyaste avsnitten är Uppesittarmacka och 3-kålssallad samt Värmande äppelmust och Brända mandlar.

Foto: Tomas Olsson, SVT och jag.

Recepten kommer upp imorgon på SVT Recept, tills dess hittar du dem nedan.

Susannes Uppestittarmacka Panozzo, 4 portioner

4 bitar färdig pizzadeg (till 4 pizzor, gör egen eller köp färdig)

2-3 msk olivolja

2 dl ost, riven

Valfri fyllning tex:

4 msk pesto

kålsallad (nedan) eller 1 liten påse rucola

stekt svamp

rostade rotfrukter

kronärtskockshjärtan

skinka

köttbullar

lax

nötter

balsamico

Vispad honung

 Så lagar du

Platta ut varje del till en rund cirkel, ca 20 cm i diameter. Lägg ost på ena sidan av varje cirkel, droppa olja ovanpå (lämna en kant runtom). Vik över den andra sidan av degen. Droppa olivolja ovanpå. Förvärm ugnen till 220°C. Grädda Panozzi på en het bakplåt eller baksten tills de är vackert gyllenbruna och frasiga på ytan, samt just genomgräddade inuti. Kom ihåg att tiden kan variera med olika ugnar. Låt svalna lite, bred på pesto och toppa med din önskade fyllning. Njut!

3-kålssallad

250 g rödkål

250 g brysselkål

250 g grönkål

1 liten purjolök

1 dl lingon

Dressing

1 msk fransk senap eller grov

1 dl äppelcidervinäger

0,5 dl matolja

2 tsk färsk ingefära, riven

1-2 tsk sambal oelek

1 tsk salt

valfritt: rivet apelsinskal från 1 apelsin, rostade nötter

Så lagar du

Strimla samtliga grönsaker fint. Skaka ihop samtliga ingredienser till dressing i en burk med lock. Massera in dressingen i salladen, lägg upp på fat. Toppa med lingon och nötter.

Värmande äppelmust, 4 glas

1 l äppelcider eller äppelmust

5 kardemummakapslar

1 bit vaniljstång, delad och urskrapad

3 stjärnanis

1 kanelstång

1 liten bit ingefära, skivad

Så lagar du

Värm samtliga ingredienser i en kastrull. Servera direkt eller häll upp på termos. Om du önskar kryddigare smak så låter du den stå ett tag och värmer på igen innan servering.

Tips

Det är vackert att skiva äpplen eller citroner och lägga i just innan serveringen.

Brända mandlar med chili

200 g sötmandel

2 tsk sambal oelek

1 tsk salt

1,5 dl strösocker

0,5 dl vatten

 Så lagar du

Lägg samtliga ingredienser i stekpanna, koka under omrörning tills sockret karamelliseras, utan att det blir bränt. Häll upp på bakpappersklädd plåt, låt svalna och bryt i bitar.

Här följer godsakerna med mindre tillsatt socker från onsdagens Go’kväll.


Lite nyttigare mandelmassa

Du behöver:

Mandelmjöl

Äggvita alternativt grädde eller sockerfri/osötad saft

Valfritt: Smaksättning tex kanel, kardemumma, mosade bär, vaniljpulver, pepparmynta, kakao, rivet citrusskal, starkt kaffe

Valfritt: karamellfärg, sötningsmedel

Såhär gör jag:

Blanda mandelmjöl med äggvita till önskad konsistens. Smaksätt om du önskar. Du kan även använda koncentrerad saft som vätska och då får du smaken på köpet. Viktigt att tänka på är att sockrets konserverande effekt i vanlig, traditionell mandelmassa saknas här, så frys in om det blir något över. 

Lite nyttigare chokladpraliner med mörk choklad, hallon & kokos

’Du behöver:

Mandelmassa utan tillsatt socker (se ovan)

Svenska hallon (importerade funkar, men koka upp dem innan)

Mörk choklad, sockerfri

Kokosflingor

Såhär gör jag:

Rulla små bollar av mandelmassa, frys in dem och doppa sedan i smält mörk choklad. Strö på kokos. Hackade nötter/mandel eller smulade frystorkade hallon är också fint ovanpå.

Förvara pralinerna i frysen och ta bara fram de du ska äta samma dag. De håller ett par dagar i kylskåpet. 

Om någon frågar efter receptet på drycken så kommer det här också. Johan har fotat den med.


Lite nyttigare chokladbräck

Du behöver:

Rågchips (torkade, tunna skivor rågbröd utan tillsatt socker)

Smält choklad, sockerfri

Sockerfria godisar eller nötter/mandel

Smält chokladen, bred den på rågbrödet, toppa med sockerfria godisar tex polkagrisar eller nötter.

Blev ett långt inlägg idag, så roligt att du ville läsa ända hit.

Hoppas att ni har en jättefin dag allihopa, kram!

Dela inlägget på:

9 reaktioner på ”Julkarra & Uppesittarmacka med 3-kålsallad”

    1. Hej Åsa!
      Det var mer tänkt som inspiration, tips och förslag hur man kan tänka, så jag hade inte gjort recept till dem. Men när jag fick frågor direkt efter programmet så fixade jag det. Har uppdaterat inlägget ovan med dessa. De kommer upp på SVT Recept också snart hoppas jag.
      Roligt att du blev inspirerad att testa!

  1. Oj vad mycket gott i ”Go´kväll” och alla andra ställen som du medverkar i :D… Så inspirerande och du är så bra och trevlig på TV (och säkert i verkligheten också ;)!
    God Jul och Gott Nytt År till dig och alla andra här inne i Susannes skafferi!
    önskar Annika

  2. Vilken färgexplosion o såå mycket gott! Tack för allt du bjuder oss på!
    Här blir det mest bak o mat. Gotter är det andra i släkten som gör bättre. Men igår kväll bröt vi av allt pyssel o gjorde Mormors Gáhkku. Riktigt gott. Gjorde i gjutjärnspanna i stället för i ugn. Har några bröd kvar o sätter fram dom i kväll när en vän kommer hem till oss på lilljul. Ihop med nykokt o griljerad skinka, doppbröd o doppspad givetvis. Undrar om någon någonsin doppat en Gáhkku 😁. Vi kanske blir de första 😅.

    God Jul alla vänner här 🎄🌟🪻🕯️💝
    Var rädda om er o varandra 🥰

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top