Tack alla som var med oss i rutan igårkväll när vi rundade av Go’kvällsäsongen med en riktig godisfest. Det blev en drömgod knäck i långpanna och en chokladsalami och blandade tips på godbitar med lite mindre tillsatt vanligt socker. Jag gav tips hur man kan tänka, men det var inga recept. Då. Det visade sig vara många som var intresserade av mindre socker i julgodiset och jag fick frågor om recept direkt efter programmet, så jag har skrivit ner hur jag gör. De recepten har inte hunnit komma upp än på SVT recept, men de kommer. Lägger in dem längre ner i blogginlägget. Här hittar du iallafall receptet på Knäckbräck i långpanna och här hamnar du direkt till Chokladsalamin. Om du missade programmet så kan du alltid se det här på SVT Play.
Och OM du längtar efter fler tips (eller matlagning med mig) så finns det helt nya programmet En godare jul på SVT Play. Du hittar det här.
En Godare Jul med Susanne är inspelat i Norrbottniska Piteå där jag har växt upp och min familj bor. Resten av avsnitten är inspelade i studion i Umeå. De nyaste avsnitten är Uppesittarmacka och 3-kålssallad samt Värmande äppelmust och Brända mandlar.
Foto: Tomas Olsson, SVT och jag.
Recepten kommer upp imorgon på SVT Recept, tills dess hittar du dem nedan.
Susannes Uppestittarmacka Panozzo, 4 portioner
4 bitar färdig pizzadeg (till 4 pizzor, gör egen eller köp färdig)
2-3 msk olivolja
2 dl ost, riven
Valfri fyllning tex:
4 msk pesto
kålsallad (nedan) eller 1 liten påse rucola
stekt svamp
rostade rotfrukter
kronärtskockshjärtan
skinka
köttbullar
lax
nötter
balsamico
Så lagar du
Platta ut varje del till en rund cirkel, ca 20 cm i diameter. Lägg ost på ena sidan av varje cirkel, droppa olja ovanpå (lämna en kant runtom). Vik över den andra sidan av degen. Droppa olivolja ovanpå. Förvärm ugnen till 220°C. Grädda Panozzi på en het bakplåt eller baksten tills de är vackert gyllenbruna och frasiga på ytan, samt just genomgräddade inuti. Kom ihåg att tiden kan variera med olika ugnar. Låt svalna lite, bred på pesto och toppa med din önskade fyllning. Njut!
3-kålssallad
250 g rödkål
250 g brysselkål
250 g grönkål
1 liten purjolök
1 dl lingon
Dressing
1 msk fransk senap eller grov
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl matolja
2 tsk färsk ingefära, riven
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
valfritt: rivet apelsinskal från 1 apelsin, rostade nötter
Så lagar du
Strimla samtliga grönsaker fint. Skaka ihop samtliga ingredienser till dressing i en burk med lock. Massera in dressingen i salladen, lägg upp på fat. Toppa med lingon och nötter.
Värmande äppelmust, 4 glas
1 l äppelcider eller äppelmust
5 kardemummakapslar
1 bit vaniljstång, delad och urskrapad
3 stjärnanis
1 kanelstång
1 liten bit ingefära, skivad
Så lagar du
Värm samtliga ingredienser i en kastrull. Servera direkt eller häll upp på termos. Om du önskar kryddigare smak så låter du den stå ett tag och värmer på igen innan servering.
Tips
Det är vackert att skiva äpplen eller citroner och lägga i just innan serveringen.
Brända mandlar med chili
200 g sötmandel
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
Så lagar du
Lägg samtliga ingredienser i stekpanna, koka under omrörning tills sockret karamelliseras, utan att det blir bränt. Häll upp på bakpappersklädd plåt, låt svalna och bryt i bitar.
Här följer godsakerna med mindre tillsatt socker från onsdagens Go’kväll.
Lite nyttigare mandelmassa
Du behöver:
Mandelmjöl
Äggvita alternativt grädde eller sockerfri/osötad saft
Valfritt: Smaksättning tex kanel, kardemumma, mosade bär, vaniljpulver, pepparmynta, kakao, rivet citrusskal, starkt kaffe
Valfritt: karamellfärg, sötningsmedel
Såhär gör jag:
Blanda mandelmjöl med äggvita till önskad konsistens. Smaksätt om du önskar. Du kan även använda koncentrerad saft som vätska och då får du smaken på köpet. Viktigt att tänka på är att sockrets konserverande effekt i vanlig, traditionell mandelmassa saknas här, så frys in om det blir något över.
Lite nyttigare chokladpraliner med mörk choklad, hallon & kokos
’Du behöver:
Mandelmassa utan tillsatt socker (se ovan)
Svenska hallon (importerade funkar, men koka upp dem innan)
Mörk choklad, sockerfri
Kokosflingor
Såhär gör jag:
Rulla små bollar av mandelmassa, frys in dem och doppa sedan i smält mörk choklad. Strö på kokos. Hackade nötter/mandel eller smulade frystorkade hallon är också fint ovanpå.
Förvara pralinerna i frysen och ta bara fram de du ska äta samma dag. De håller ett par dagar i kylskåpet.
Om någon frågar efter receptet på drycken så kommer det här också. Johan har fotat den med.
Lite nyttigare chokladbräck
Du behöver:
Rågchips (torkade, tunna skivor rågbröd utan tillsatt socker)
Smält choklad, sockerfri
Sockerfria godisar eller nötter/mandel
Smält chokladen, bred den på rågbrödet, toppa med sockerfria godisar tex polkagrisar eller nötter.
Blev ett långt inlägg idag, så roligt att du ville läsa ända hit.
Hoppas att ni har en jättefin dag allihopa, kram!
9 reaktioner på ”Julkarra & Uppesittarmacka med 3-kålsallad”
Hej, saknar receptet på mandelmjöl, hallon o äggvita.
Hej Åsa!
Det var mer tänkt som inspiration, tips och förslag hur man kan tänka, så jag hade inte gjort recept till dem. Men när jag fick frågor direkt efter programmet så fixade jag det. Har uppdaterat inlägget ovan med dessa. De kommer upp på SVT Recept också snart hoppas jag.
Roligt att du blev inspirerad att testa!
Vilket inspirande program.
Ha nu en fin jul o gott nytt år till dej och alla andra vänner här.🤶🎅
Hej Barbro!
Hoppas att du har en fin julhelg och jag blir så glad att höra av er bloggvänner här.
Nu går vi mot våren!
Oj vad mycket gott i ”Go´kväll” och alla andra ställen som du medverkar i :D… Så inspirerande och du är så bra och trevlig på TV (och säkert i verkligheten också ;)!
God Jul och Gott Nytt År till dig och alla andra här inne i Susannes skafferi!
önskar Annika
Hej Annika!
Önskar dig en jättefin jul, uppskattar alltid dina kommentarer och vänskap här på bloggen.
Önskar Er alla en Fröjdefull Jul och Ett Gott Nytt År. Nu har det vänt och ljuset kommer åter 🌟
Vilken färgexplosion o såå mycket gott! Tack för allt du bjuder oss på!
Här blir det mest bak o mat. Gotter är det andra i släkten som gör bättre. Men igår kväll bröt vi av allt pyssel o gjorde Mormors Gáhkku. Riktigt gott. Gjorde i gjutjärnspanna i stället för i ugn. Har några bröd kvar o sätter fram dom i kväll när en vän kommer hem till oss på lilljul. Ihop med nykokt o griljerad skinka, doppbröd o doppspad givetvis. Undrar om någon någonsin doppat en Gáhkku 😁. Vi kanske blir de första 😅.
God Jul alla vänner här 🎄🌟🪻🕯️💝
Var rädda om er o varandra 🥰
Önskar alla här en riktig God Jul med lagom av allt. 🤶🎅🌟