Det finns dagar då världen snurrar lite för fort. Då kaffet kallnar innan första klunken, och man längtar efter något som håller en kvar i stunden, grundar. Då bakar jag den här kakan. En kladdig långpannekaka med brynt smör och krispig tosca – trygg som en mjuk filt i soffan en regnig dag, generös som en riktigt snäll mormor/farmor, och alldeles underbart seg i mitten. Sist det begav sig så lovade jag min vän Ulrica att dela receptet med henne. Det var tydligen i mars, ser jag nu när hon påminde mig. Tack Ulrica. Det har minst sagt vart en intensiv vår. Roligt, och intensivt. Jag tappade bollen och vilken oerhörd tur att det finns goda vänner som påminner.
Och den som väntar på något gott!

Kakan är enkel att röra ihop men smakar som om en har stått hela eftermiddagen med förklädet knutet. Det brynta smöret ger en karamellig, nästan nötig smak som möter mandeltoscan med öppna armar. Och tillsammans? Ja, det är som när havet möter stranden. Det bara fungerar.
Det blir en rejäl sats så bjud in grannarna, ta med till jobbet eller frys in i portionsbitar för regniga dagar. Jag bakar den i min gamla långpanna i emalj, som är mindre än ugnens egna. Du kan även baka den i springform, en större modell. Se bara till att ha bakpapper i botten och en plåt under isåfall så att int smöret rinn ut i ugnen. Och vill du sätta din egen prägel – byt ut mandelspånen mot rostade cashewnötter, pistage eller valnötter. Toppa med flingsalt för det där lilla extra.
Till dig som behöver något enkelt men ändå nalta storslaget just nu – här är mitt recept på kladdkaka med brynt smör och tosca. Testa det!
Kladdkaka med brynt smör & tosca i långpanna
Kladdkaka
250 g smör
4,5 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Mandeltosca
300 g mandelspån
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
100 g smör
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
Såhär gör jag:
- Bryn smöret till kakan, låt svalna. Jag använder en lite större kastrull, så gör jag hela smeten i samma och sparar disk.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.
- Lägg bakpapper i en liten/mellanstor långpanna ca 25×30 cm.
- Vispa ner socker, ett ägg i taget och de torra ingredienserna i smöret till en slät smet.
- Fördela smeten i långpannan, grädda mitt i ugnen 15 minuter.
- Gör toscasmet under tiden: Lägg samtliga ingredienser utom mandelspån i en kastrull, sjud 5-10 minuter, rör sist ner mandeln.
- Ta ut kakan, bred på tosca och grädda tills kakan är färdig. Den ska vara lagom kladdig och seg, det tar cirka 15 minuter. Tiden kan variera i olika ugnar, så kolla alltid kakan mot slutet. Låt kakan svalna helt, ställ gärna i kyl innan du skär i dina önskade bitar. Toppa gärna med lite extra flingsalt!
Tips! Testa att byta ut mandelspån mot andra nötter tex hela, saltade och rostade cashewnötter, naturella valnötter eller pistaschkärnor.

Grattis alla mammor på mors dag! Extra grattis och tack till min mamma Ulla, som fått prova både det ena och andra experimentet i köket genom åren och hjälpt mig att städa upp efteråt, jag började testa att laga och baka redan som 2-åring och hade inte kolla på sådant förrän jag blev större. Men jag har sett bilder…
Det här är ett recept som ger mycket kaka med liten insats – en perfekt kaka till många, till jobb-fikan, skolavslutningen, födelsedagen eller regniga söndagar i soffan. Och som du kanske märker: det är också en hyllning till vänskap. Så varmaste tack Ulrica – och tack till Er alla bloggkompisar, jag uppskattar vår vänskap!
Bakglädje är bäst när den delas.
❤️
Susanne
Ps. Uppdatering: jag blev så peppad att jag bakade kakan idag igen, det är översta bilden med Mårbackapelagonen. Idag blev det en blandning av mandel, pekar- och cashewnötter på toppen.
1 reaktion på ”Kladdkaka med brynt smör & mandeltosca – som en trygg famn i långpanna”
Hej ! Men det här receptet /kakan kom verkligen som ett brev på posten. Den här årstiden vill jag baka något som inte är så märkvärdigt utan man fyller en burk med godsaker och sätter fram på bordet och det är bara var så god och ta. Jag har funderat över vad det var för krus på sommaren hemma. Det var ju fullt upp för husmödrarna på landet den här årstiden. Tack för inlägget och Glad sommar på Er. Kramar Kristin