Reklamsamarbete med Impecta

Det börjar alltid med en känsla. Ljuset som långsamt återvänder, fingrar som längtar efter att få peta i jorden, och doften av något grönt, nytt. Vårens första fröpåsar är som små löften om allt som kan få växa – i kruka, på friland, i hjärtat. 

I år känns det väldigt roligt att så och samtidigt samarbeta med Impecta Fröhandel. Ett svenskt familjeföretag med rötter i Julita, som i över 50 år har odlat och bevarat kunskap om frön med både kärlek och noggrannhet. De står för hållbarhet, tålighet och en passion för det ätbara, vackra och vilda – precis som jag gör. Det känns fint att mötas i just det.

För mig är odling både glädje och beredskap. Ett sätt att känna mig förankrad i något större, något långsamt och levande. Och även om mina resultat varierar från år till år – ibland växer det som i ett sagoland, ibland blir det bara en kruka med envis persilja – så är processen alltid värdefull. Man sår, väntar, vattnar, hoppas. Det är som livet, i miniatyr.

Köksträdgården på balkongen

Först ut i år är min lilla balkongträdgård – den där lilla oasen utanför dörren där jag gärna dricker mitt morgonkaffe, omgiven av dofter och humlesurr. Jag börjar med örterna, som alltid. Det är något särskilt med att kunna sträcka sig ut och knipsa lite grönt till frukostmackan eller kvällens middag. Riktig vardagslyx. Jag väljer gärna sånt jag vet växer bra hos mig och blandar upp med nya sorter. 

I år har jag valt två sorters rucola från Impecta:

  • Wasabirucola – en pepprig ny bekantskap som lever upp till sitt namn. Den ger en frisk, nästan wasabi-lik hetta som gör vilken sallad som helst spännande. En favorit för dig som gillar lite sting.
  • Rucola Wildfire – vacker med sina flikiga blad och mildare än namnet antyder. Den ger en fyllig, nötig smak och växer snabbt och frodigt i kruka.

Båda sorterna är perfekta att så i omgångar under sommaren – de gror snabbt och kräver inte så mycket mer än sol, vatten och lite kärlek. Så några frön tunt i en kruka med näringsrik jord, täck med ett tunt lager jord, vattna försiktigt – och sen är det bara att vänta. Efter en vecka eller två ser man de första bladen titta upp. Magi!

Färgprakt med krasse och gurkört

Jag älskar färg – i maten, i livet, i krukorna. Därför sår jag också alltid ätbara blommor. I år blir det:

  • Krasse – lättodlad och med en smak som påminner om rucola, fast blommigare. Jag brukar låta den klättra över krukkanter eller längs balkongräcket. De orange, gula och röda blommorna lyser upp som små solar.
  • Gurkört – med sina stjärnformade blå/lila blommor och milda smak. Vacker i sallader, drinkar, isbitar eller som dekoration på sommartårtan. Den är också en riktig bi-favorit!

Så här gör jag: jag sår krasse och gurkört direkt i krukor, med några centimeters mellanrum. I år har jag dem i samma krukor som rucolan. Krassefröna brukade jag förut alltid lägga i vatten kvällen innan. I år testar jag båda metoderna, direktsådd och blötläggning. Så får vi se. Det står på påsen exakt vilka sådjup mm. De trivs i sol, och gurkörten är ganska törstig, så den vill ha jämn fukt. När de blommar blir det som en liten fest varje gång jag tittar ut.

Visst är de vackra? Dessa gurkörtsfröer blir vackert lila blommor och brukar vara tacksamma att odla. Gurkörtsblommorna fryser jag in i isbitar så finns de med ännu längre.

Var med i min grow-a-long!

Det är aldrig för sent att börja. Om du har ett fönster, en balkong eller en bit jord – då har du allt som behövs. Sätt några frön med mig i vår! Följ min ”grow-a-long” här på bloggen – låt oss upptäcka tillsammans om det blir en sallad i sommar, kanske med blå gurkörtsblommor som krona på verket?

För några år sedan fick jag en innerkruka som är gjord av kokosfiber i present från min mamma. Den har hängt med just i rucolaodlingen, för den dränerade så bra och salladen frodades fint. På hösten planterar jag växter som prydnadskål eller ljung som får pryda balkongen fram till nästa sommar. 

Att odla är inte bara vackert och gott – det är också ett sätt att ta hand om sig själv. Forskning visar att tid i naturen sänker stressnivåer, förbättrar sömn och stärker immunförsvaret. Jag tänker också på beredskap – att kunna odla sin egen mat, om så bara lite grann, är en mjuk, klok träning i att ta ansvar och känna trygghet i det lilla.

Under våren har Impecta olika kampanjer på hemsidan

så om du är nyfiken på att plantera vackra frön inför sommaren, kika gärna in där. Det finns så mycket inspiration att hämta.

Rucola är perfekt att ha i köksträdgården, bara att klippa/nypa av ett par blad som ljuvlig garnering på allt möjligt, här varma fetaostmackor.

Mitt bästa tips? Börja smått, men börja nu. Ta en kopp te, öppna en fröpåse, känn på jorden. Det är inte försent att så något vackert. Och tänk så kul det kommer bli i skördetid!

Som vi sår får vi skörda.

Vi ses i odlingen!
/ Susanne

Ps. Brukar du ha någon planta på sommaren? Vad odlar du? Vad skulle du vilja odla och varför? Berätta gärna för mig här nedan, det är så roligt att höra och inspireras!

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Min köksträdgård tar form”

  1. Härligt inlägg med så många fina fröer, tips och tankar!
    Jag har inte så gröna fingrar men lite kan man ju alltid testa :D.
    Önskar alla en trevlig helg!

    1. Hej Annika!
      Tack, trevlig helg till dig och alla som låser det här.
      SÅ roligt att du gillade det, jag hejar på dig och tror att det kommer gå jättebra, det kikar redan upp här!

  2. Nu är jag ärlig som alltid! – har sått penispaprika (ekivokt namn men slående likhet) 3 plantor har sett dagens ljus o jag vårdar dom efter konstens alla regler. Har inte gröna fingrar, så fortsättning följer…
    Allt gott
    Rosalie

  3. Blir roligt att följa dina projekt Susanne. På vår stora lägenhetsbalkong är det knökfullt redan. Som tur är går det att övervintra flera växter på fönsterbrädan i rumstemperatur som bl.a. rosmarin, blyblomma o marockansk mynta (förnyat med skott i vinter). Svart vinbärsträd på stam o kärleksört övervintrar fint år efter år på balkongen. Ett måste för oss varje år är också en mårbackapelargon i gammal zinkhink + persilja i stor kruka. Köper persiljan som färdig planta i handelsträdgården så får den fart lite tidigare. Ger två stora skördar som räcker hela vintern sen. Gräslök har vi i år med. Fick även en dahliaknöl av en vän som växer så man nästan ser det för varje dag. Hon kommer inte ihåg vilken sort så det blir spännande att se vilken färg o storlek det blir på den. Några små tomatplantor lyckas vi alltid få av sonen o som vi sätter i gamla emaljerade hinkar o brukar växa till sig o ge god skörd. Vartannat år brukar vi köpa en chiliplanta som ger skörd så det räcker i två år. Vi måste ju ha chili till din potatis- o örtpizza Susanne. Den görs ca 1 gång i månaden här hos oss. En riktig favorit.

    På landet har vi avvecklat trädgårdslanden till att bara så i två pallkragar. Dill, persilja, sallad, zucchini o en blomsort. I år blev det lejongap (min mors favoritblomma att odla). Började med eget litet trädgårdsland i 8-10-årsåldern där jag fick så det jag önskade. Har fortsatt så i nästan 60 år o även om inte orken till odling kommer finnas så många år till hoppas jag vi alltid kommer bo så vi har tillgång till en balkong o där kunna njuta av växtlighet o grönska i någon mån 🌿🌸💚.

    Om någon orkat läsa så här långt 🫣 önskar jag er en fin första sommarvecka 🌤️🚣🐦‍⬛🎶🌳.

    1. Hej Ami!
      Jag läser alla kommentarer och blir SÅ glad!
      Wow svarta vinbär på balkongen, vilken grej!! Vad roligt att ni också gillar potatispizzan, tack för att du påminner mig att laga den.
      Ja, låt oss fortsätta i den skala vi mäktar med utifrån omständigheterna, det finns ju mycket som kan växa på en balkong hör jag.
      Ha en jättefin helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Vill du få inspiration direkt till inkorgen?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få recept, säsongstips och matinspiration.

Rulla till toppen