Det här receptet är så otroligt enkelt och gott och har blivit en favorit på bloggen. Jag gjorde den själv häromdagen, denna gång i en avlång brödform och det blev så bra att jag publicerar det igen. Här kommer alltså receptet på bekvämimpakakan som just nu står på min köksbänk och väntar på gästernas ankomst. Det doftar så härligt av rabarber, vanilj och kanel.
Svenska rabarber är i finfin säsong och det är fenomenalt i bakverk. Gärna tillsammans med smaker som vanilj, kanel, kardemumma, jordgubbar, hallon och nötter.
Bekvämimpa-vad är det?
Bekvämimpa är ett ord jag använder för att beskriva genvägar som kan vara bra att ta till i köket. Inte för att det är något fel att göra saker från grunden, det är ofta fantastiskt. Och ibland i livet så behöver vi lite hjälp på traven. Kanske är tiden eller orken knapp, det kan vara allt möjligt.
Går det att baka en kaka på 4 ingredienser?
Ja, det går fint. Den blev jättegod, blev knappt nå disk och gick på ett kick!
Vad är hemligheten?
Jag har hittat en kakmix på vanliga mataffären som funkar utmärkt till bärkakor. Du behöver bara den, smör, rabarber och kanel. Och smör och ströbröd till formen, så 5 ingredienser antar jag.
Måste det vara smör?
Nej, du kan använda flytande eller smält margarin istället. Fördelen med smör är att du kan bryna det för att få en extra smakkick, men kakan är god på margarin också. Jag har testat. Det var oerhört enkelt med flytande margarin.
Men nog surrat om detta. Här kommer receptet. Har gjort en video också, om du vill kolla på den så klicka här!
Drömmig Rabarbertosca med brynt smör
1 pkt toscakaka-mix
50 g smör
3 stjälkar rabarber
1-2 tsk kanel
Såhär gör jag:
1. Bryn smöret, låt svalna.
2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
3. Smöra och bröa en form cirka 22 cm i diameter. Eller en limpform på 1,5 liter.
4. Skiva rabarber och blanda med kanel.
5. Blanda ihop kakan enligt anvisningarna på förpackningen.
6. Häll smeten i formen och tryck ner rabarberbitarna. Följ sedan instruktionerna hur kakan ska gräddas. Det är först cirka 25 minuter, höj värmen till 200 grader. På med toscamix och in 10 minuter till eller tills kakan är vackert gyllengul, men inte övergräddad. Hellre lite undergräddad isåfall, så att den inte blir torr.

Vad serverar man till?
Njut kakan med lösvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Jag mosade ner jordgubbar i grädden, det blev ljuvligt. Om de är syrliga kanske du vill ha i en gnutta vaniljsocker eller florsocker. Du kan även blanda yoghurt med vanilj och honung så får du en syrlig yoghurtkräm.
Spara receptet till sommarens bakning till fika i bersån och på stugor mm där det behöver vara lite extra snabbt och smidigt.