Över norr har ett rejält högtryck parkerat sig. Det är riktigt, riktigt varmt. Den här härligt svalkande, smakrika gurksoppan är en verklig hjälte att ha på lut när dagarna blir för varma för att stå länge vid spisen. Den är len, syrlig, sval och bär på allt det där som hör sommaren till: dill, citron, kall yoghurt och nyskördade grönsaker. Lätt och snabb att laga. En soppa att servera i glasburkar på picknickfilten eller i små skålar som lunch eller middag på verandan. De svenska gurkorna är dessutom i fenomenal säsong just över sommaren.
Vill du göra soppan matigare?
Servera den med en brödbit med böndipp på (se bilden hur jag serverade den till lunch idag) eller varför inte ett par skivor gravad eller rökt fisk? Bara fantasin sätter gränser.
3 tips från mig
- Gör soppan i förväg och ställ i kylen så att smakerna får mogna och soppan bli riktigt kall.
- Vill du laga den vegansk? Testa göra soppan på växtbaserad yoghurt. Blir toppen!
- Variera toppingen med dina favoritsmaker och det du har hemma. Allt från nötter till örter och grönsaker funkar finfint.

Svalkande, enkel och full av sommarsmak
Vilken mixer ska jag använda?
Jag brukar ta den som finns, helst en blender (stående mixerbägare) eller mixerstav.
Vilken yoghurt ska en välja?
Jag brukar ta det som finns hemma, vilket oftast är grekisk eller turkisk naturell yoghurt. Jag gör den även på växtbaserad yoghurt ibland och det blir både mjölkfritt och veganskt med massor av smak. Alla fetthalter funkar, så det väljer du, de fetare är oftast mildare i smaken tycker jag.
Svalkande gurksoppa med yoghurt, vitlök och dill, 4 portioner
2 gurkor
2 vitlöksklyftor
4 dl naturell yoghurt (mejeri eller växtbaserad, båda blir jättebra)
vatten eller buljong till lagom konsistens
dill, pressad citron, salt, svartpeppar efter egen smak
Valfri garnering tex grovhackade valnötter, dill, mynta, skivad gurka, småtomater eller rädisor, olivolja

Såhär gör jag:
- Skölj gurkorna och dela i bitar, lägg i en mixer eller bunke om du använder stavmixer.
- Tillsätt yoghurt, vitlök, dill, citron, 1 tsk salt och några rejäla drag med pepparkvarnen.
- Mixa tills soppan är slät. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
- Låt gärna soppan stå kallt i kylen i minst 30 minuter, den ska gärna vara riktigt kall och smaken mognar så den blir ännu godare.
- Servera i glas eller skålar, toppa med valnötter, en gnutta olivolja och kanske en dillkvist eller två.

Perfekt att njuta som lättlunch hemma eller packa ner i kylbagen till picknicken eller enkel lunch på jobbet.
Förvara soppan i kylen, jag brukar använda gamla glasburkar med skruvlock eller glasflaskor med bredare öppning. Det blir perfekta portionsförpackningar att ta med sig ut eller snabblunch hemma. Skaka gärna burken innan servering om den har stått ett tag.
Vad säger ni om det?
6 reaktioner på ”Svalkande kall gurksoppa med yoghurt och dill”
Låter toppen dessa varma dagar :D! Tack för receptet och ha en fortsatt fin sommar!
Tack Annika! Du med!
Låter smarrigt speciellt i värmen ❣️
Hej Agneta! Så kul att höra, det är ett superbra recept att ha på lut i sommarvärmen!
Håller med tidigare talare. Tack! Kall mat är det enda man vill ha i hettan.
Såna här enkla recept gillar jag nu när det är så varmt.
Ha en bra lördag alla vänner..🌞