En av de vanligaste kommentarerna och frågorna jag får i december handlar om mina recept på olika kålsallader. Det är så roligt att höra! Jag har sammanställt ett par här, hoppas att ni gillar dom!

Jag startar med denna, här har jag blandad olika sorters kål och med en adventstouch som piggar upp smakerna och gör salladen extra saftig och smakrik. Rostade nötter och apelsin sätter pricken över i:et.

Foto: Tomas Olsson, SVT

Saftig 3-kålssallad med lingon & ingefära

250 g rödkål

250 g brysselkål

250 g grönkål

1 liten purjolök

1 dl lingon

Dressing

1 msk fransk senap eller grov

1 dl äppelcidervinäger

0,5 dl matolja

2 tsk färsk ingefära, riven

1-2 tsk sambal oelek

1 tsk salt

valfritt: rivet apelsinskal från 1 apelsin, rostade nötter

Så lagar du

Strimla samtliga grönsaker fint. Skaka ihop samtliga ingredienser till dressing i en burk med lock. Massera in dressingen i salladen, lägg upp på fat. Toppa med lingon och nötter.

Tips! Om du vill ha extra sötma kan du tillsätta russin eller torkade tranbär.

Ni kanske minns filmerna vi spelade in på Pensionatet i fjol i Piteå? Annars, eller om du vill kolla igen så hittar du dem här!

Sedan har vi denna, lite enklare, som jag ofta gör till vardags.

Sötsyrlig rödkålssallad, 4-6 port
0,5 litet rödkålshuvud
0,5 purjolök
o,5 dl äppelcidervinäger
1 msk honung
0,5 dl matolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar eller sambal oelek
Såhär gör jag
Strimla kålen, skölj i vatten och låt rinna av. Skiva purjon, blanda ihop samtliga ingredienser.
Förvara salladen i kylen. 
Jag gör ofta den här salladen på en höft. Ibland blandar jag i strimlade morötter också. När paprikan inte kostar en miljard så är det också gott och vackert att att ha i.

Sedan har vi en riktig favorit som jag gjorde hos Clara!

Den är bland annat smaksatt med sesamolja och soja och var en hejdundrande succé på skördekalaset i deras växthus.

Foto: Clara Lidström

Rödkålssallad med asiatiska smaker, ca 8-10 port

1 rödkålshuvud

1 purjolök, strimlad

0,75 dl äppelcidervinäger

1 dl ljus soja (japansk)

1 dl rapsolja

1 msk honung

Ett par droppar sesamolja
Till garnering: 2 msk sesamfrön

Gör så här

1. Skär rödkålen i tunna strimlor. Använd gärna mandolin, osthyvel eller matberedare.

2. Skölj den strimlade kålen i ett durkslag och låt rinna av.

3. Blanda kålen med samtliga ingredienser, massera gärna in dem (spara lite purjolök till garnering).

4. Låt salladen stå och dra minst en timme före servering. Rör om ett par gånger under tiden.

5. Strö över sesamfrön och resten av purjolöken vid servering.

Hur har ni det hos Er? Har ni hunnit bestämma julmaten än?

Dela inlägget på:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Vill du få inspiration direkt till inkorgen?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få recept, säsongstips och matinspiration.

Rulla till toppen