Blåbärsscones med citron & färskostswirl

Nybakade, kardemummadoftande varma scones fullproppade med blåbär och en nypa citron serverad med krämig färskost med blåbärsswirl. Blåbär och citron är en av mina favvokombos, gärna tillsammans med kardemumma. Så jag komponerade det här receptet, hoppas du gillar det lika mycket som jag.

Finns det något lyxigare än nybakat bröd på morgonen?

Säkert. Eller? För mig är det den ultimata guldkanten på en frukost som påminner om tidiga promenader till bagaren eller matmarknaden i Frankrike. Eller föralldel, när jag hade bageritjänst på jobbet och steg upp klockan 3 för att baka croissanter och baguetter till frukost- & lunchgästerna tillsammans med Miki, den glada franska bagaren. Vi förberedde dagen innan och det gör jag gärna med de här sconesen också, men du kan absolut baka av dem direkt också. Tycker att det är så smidigt att ha dem färdigt utbakade i kylen och bara grädda av på morgonen. Det doftar så gott också och som sagt lyxen att vakna till nybakat bröd och en kopp go’kaffe. Eller varför inte en omsorgsfullt upplagd afternoon tea?

Okej, här har jag lagt dem på min favoritplåt men de gör sig väldigt bra på ett våningsfat. Allt ser lite lyxigare ut på våningsfat.

Men behövs det verkligen ett till recept på scones?

Jo. De här sconesen har en lite annorlunda teknik än den vi lärde oss på hemkunskapen i skolan. Den tekniken funkar också, men den här ger sconesen det där lilla extra. Trixet är att frysa in smöret och riva det. Det ger degen en ”flakighet” när degen bakas runt smörbitarna och sconesen puffar upp.

Blåbärsscones med citron & kardemumma, 6 stora eller 8 mellanstora

125 gram smör

250 g vetemjöl (du kan byta ut en del mot tex dinkel)

0,5-0,75 dl strösocker 

1 krm salt

1 msk bakpulver

1 msk kardemumma, nymalen

1 tsk vaniljsocker

1 citron, det gula av skalet rivet

1 ägg

1 1/4 dl grädde eller gräddmjölk

1-2 dl blåbär, frysta

topping: råsocker eller kanelsocker

Såhär gör jag:

  1. Frys in smöret. 
  2. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg och grädde.
  3. Riv det frysta smöret på grövsta sidan på rivjärnet.
  4. Nyp ihop smör och mjölblandningen med fingrarna eller med vingen i degblandaren. 
  5. Tillsätt gräddblandning (diska inte bunken än, du ska få se snart varför) och citron, blanda till en slät deg. Tillsätt blåbär. 
  6. Arbeta ihop degen till en boll, fukta händerna med vatten eller tillsätt en gnutta grädde om den inte tar ihop.
  7. Tryck ut till en platta på bakpappersklädd plåt. Dela i 6 eller 8 bitar, pensla med det som blev kvar i gräddbunken. Strö på socker eller kanelsocker. Ställ i kylen. Hit kan du förbereda dagen innan. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut sconesen från kylen, separera dem ca 3 cm så de inte flyter ihop under gräddningen.
  9. Baka mitt i ugnen tills de är precis genomgräddade och vackert gyllene på toppen. Det tar cirka 20 minuter. Sconesen håller upp till två dagar i rumstemperatur, men är godast färska.

Sconesen håller upp till två dagar i rumstemperatur, men är godast färska.

Till servering kan du välja det du föredrar. Mitt enklaste tips är att pudra dem med florsocker, men en enkel glasyr på florsocker och citronsaft är också gott. Färskost smakar ljuvligt till scones och här har jag blandat färskost med blåbärssylt. Blandar du slarvigt får du en snygg ”swirl” och det lite extra lyxigt ut. Om jag inte har sylt hemma så brukar jag mosa frysta bär med honung och chiafrön till en chiasylt. Den är kallrörd och när sylten inte kokas behålls alla vitaminer i bären. Det blir också en annan bärsmak när de inte kokas.

Bara en grej om du använder importerade hallon

Om du har köpt importerade hallon så rekommenderar jag alltid att koka dem innan, speciellt om du ska servera till äldre, barn eller personer med nedsatt immunförsvar. Det är en säkerhetsåtgärd som livsmedelsverket rekommenderar eftersom vissa odlingar använder avloppsvatten. Ursäkta den osmakliga informationen i ett inlägg om en mysig frukost, men det känns viktigt att förklara eftersom de hallonen har orsakat både det ena och andra utbrottet av vinterkräksjuka genom åren.

Chiasylt

1 dl frysta bär

2 msk chiafrön (eller psylliumfrön)

1 msk honung

Mosa ihop bär, frön och honung med en gaffel. Låt det stå och svälla minst 30 minuter för att få syltkonsistens. 

Tips:

Om du vill spara sylten mer än ett par dagar så frys in den, annars förvarar du den i kyl. ”Vanlig” kokt sylt har traditionellt mer socker och ibland konserveringsmedel som ger den längre hållbarhet. Jag är förtjust i smaken av råa bär, och har ingen matkällare hemma just nu så jag gör oftast den här sylten. 

Sconesen håller upp till två dagar i rumstemperatur, men är godast färska.

Men jag är lite nyfiken. Vad gillar du att servera till helgfrukost? Berätta gärna för mig här och tipsa om du har något knep för att sätta extra guldkant på morgonmålet.

Ha en fin helg allihopa!

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Blåbärsscones med citron & färskostswirl”

  1. hallonpajen som du gjorde i gokväll såg så härlig ut, har du tipps på en glutenfri? behöver inte vara vegansk

    / Eva

    1. Hej Eva!
      Tack!
      Nej, jag har inte provlagat den glutenfri, så jag kan inte garantera hur det blir.
      Men jag har gjort många glutenfria recept så jag är ganska säker på att det går jättebra att byta ut mjölet mot
      glutenfri mix, den för kakor. Ibland tar jag hälften glfritt havremjöl, det är SÅ gott!
      Berätta gärna om du testar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top