Blomkålssoppa med ost- & skinkfräs

Blomkål och ost är en ljuvlig smakkombination! Här samsas de i en krämig soppa som jag toppade med en matig restwok på skinka från helgerna, grönkål och purjolök. Den går jättebra att göra vegetarisk också, mer om det nedan.

Klassiska smakkompisar

Blomkål är tacksam som råvara för den går att variera på så otroligt många sätt. Den mättar bra, tillagas snabbt och har en härligt krispig konsistens. Det mest klassiska är att servera blomkål tillsammans med skinka eller bacon och ost. Kanske i en gratäng eller med ost- & skinksås. Sallader eller som blomkålsris är också vanligt. Någon kanske minns den rostade blomkålslasagnen? Den rostade blomkålssoppan? Som gryta, hallå Aloo gobi! Eller mer klassisk soppa, som här.

Blomkål & dofter-Rosta istället?

När man kokar blomkål utsöndras ämnen som kan lukta lite pyton, en får vädra lite efteråt eller he på fläkten. Det är inte farligt, men om man verkligen ogillar det kan man rosta blomkålen i ugnen istället. Då löses inte ämnena ut som i vattnet och det luktar mindre. Jag älskar rostad blomkål och gör oftast en plåt extra att servera som sallad till middagen senare den veckan. De som tål kan även äta blomkålen rå.

Vilken blomkål ska jag välja?

Den finns färsk hela året och är jättebra även som fryst, vilket är praktiskt. Helst köper jag svensk blomkål, men det finns inte alltid som färsk. Nu när matpriserna höjs mer än inkomsterna så varierar även priserna på grönsaker, så passa på när blomkålen är på kampanjer. Den frysta håller sig länge, den färska har oftast hyfsat bra hållbarhet i kylen, men ser man att den börjar få fläckar är det dags att tillaga den så den inte blir förstörd. Ibland är prisskillnaden inte så stor till ekologisk, så kolla det och kör på det om/när du har möjlighet. Den absolut bästa blomkålen jag vet är att köpa den direkt från odlaren tex på skördemarknader. Min gissning är att den blomkålen har blivit mer varsamt hanterad för den tenderar att hålla mycket länge. Det är en gyllene regel att alltid välja frukt och grönsaker som är oskadade om de ska hålla länge. Problemet är att det syns inte alltid. Däremot kan man få en känsla av hantering och kvalité om hållbarheten på vissa butikers grönt är sämre upprepade gånger. Eller ana det om du ser någon hantera frukt & grönt mer våldsamt.

Grön, orange, lila eller vit?

Blomkål finns i ett gäng färger, de smakar väldigt lika. Däremot är det lite olika hur färgen ser ut efter tillagning. Jag kör oftast på den vanliga vita med undantag på hösten när grönsaksodlarna häruppe i norr skördar sina fina, färgsprakande huvuden.

Spartips 2

Den här tiden på året och runt påsk/jul brukar det finnas skinka till bra pris i butikerna efter helgerna. Passa på att fynda och frysa in eller så har du kanske redan rester kvar hemma och använder dem. Att använda rester är ett utmärkt sätt att praktisera hållbarhet. Ett annat är att använda råvaror som redan finns hemma. Idag blev det en näve lingon från frysen som fick toppa soppan och om du inte har just lingon så låt fantasin flöda. kanske en näve mandel/nötter, russin, citronskal. Något som bryter konsistensen och ger en färgklick.

Lite halvblurriga bilder idag, det har vart så mörkt och svårt att pricka in att fota i dagsljus varje dag, så mobilen får rycka in!

Det här receptet blir 4-6 portioner.

Krämig Blomkålssoppa med skinkfräs

500 g blomkål

500 g potatis

2 buljongtärningar, grönsaks eller höns

1,2 liter vatten

2 dl crème fraiche, valfri fetthalt men kokbar

1 dl ost, riven

1 nypa timjan, salt, vitpeppar

Ansa/skala och skär potatis och blomkål i bitar. Koka upp i vattnet tillsammans med timjan, 1 tsk salt och 0,5 tsk peppar.  

Vrid ner värmen, för locket lite åt sidan och sjuda tills de är mjuka. Det tar cirka 10 minuter. Mixa tillsammans med crème fraiche och ost. Smaka av med salt och peppar. 

Skinkfräs

150 g skinka, strimlad/hackad

0,5 purjolök, strimlad

1 näve grönkål, strimlad

smör till stekning, lingon till garnering (valfritt)

Stek samtliga ingredienser i smör tills det är genomvarmt och har fått lite färg. Toppa med lingon.

Allergisk mot blomkål?

Använd någon annan grov grönsak eller rotfrukt tex broccoli, palsternacka eller morot.

Men jag är lite nyfiken, har du något spartips du vill dela med dig av?

Berätta gärna här nedanför. Jag har en känsla att vi alla kan behöva det i dessa tider.

Dela inlägget på:

2 reaktioner på ”Blomkålssoppa med ost- & skinkfräs”

  1. Mitt spartips är att äta mycket grova grönsaker och rotfrukter (morot, vitkål, palsternacka, potatis m.m) och äta efter säsong. Plåtmat där allt tillagas samtidigt är ett annat skönt tips för både tiden och plånboken. Tack för en kanonblogg, Susanne!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top