Jordnötspasta som sparar energi

Nästan som Nigella Lawson’s

Ibland händer det att jag testar andra kockars recept. Det är inte ofta, men när något blir så hajpat som Nigella’s jordnötssmörspasta som sparar energi och verkade innehålla enbart 4 ingredienser, varav en är jordnötssmör, så blev jag peppad på att göra den.

Det här är ett recept som Nigella har tagit fram i samarbete med en av Storbrittaniens stora livsmedelsdrakar/matleverantörer, Ocado, med syfte att minska energiåtgången för själva matlagningen i hemmet och därmed bli mer hållbart.

Nu har jag ju dock vissa problem att följa recept. Och det verkar inte ha gått över. Spagetti är ju bara SÅ gott, men jag mår bättre om jag får in lite grönsaker också. Men det är så jag tänker att vi får anpassa recepten utifrån oss själva. De är en bra bas att utgå från. Så här kommer min tolkning av Nigellas virala klickraket.

Nästan som Nigellas Jordnötspasta, 4 portioner

400 g spagetti

1 dl jordnötssmör, Nigella har smoothie, men chunky gick också bra

1 påse färsk babyspenat

2 vitlöksklyftor

1 citron (halva pressad i såsen, halva klyftad)

1,5 tsk salt (varav 1 tsk till kokningen)

1 tsk timjan

0,5 tsk chiliflakes

1 nypa paprikapulver (valfritt)

  1. Ta fram en stor panna, ca 2 liter. Koka upp vatten i tekokaren, häll i pannan, på med lock, koka upp. Häll upp spenaten i ett durkslag i vasken. Ta fram en ren kökshandduk.
  2. Tillsätt salt och pasta i vattnet, låt koka 2 minuter, rör om så att spagettin inte klumpar sig under tiden. Dra pannan från plattan. Kläm fast handduken under locket och låt stå tills pastan är mjuk.
  3. Lyft bort locket och kolla att pastan är klar, det tar cirka 8 minuter men varierar med olika märken. Spara ca 2,5 dl kokvatten till såsen. Häll av resterande kokvatten över spenaten i durkslaget i vasken.
  4. Lägg jordnötssmöret i den varma, tomma pannan. Vispa ner hälften av vattnet och tillsätt resterande ingredienser, sist vispar du i resterande vatten och blandar ner pasta och spenat. Det gör du enklast med 2 stora gafflar. Pudra på paprikapulver.

Om det skulle bli rester över så går de jättebra att spara och servera som sallad med ”jordnötsnudlar” nästa dag.

Kan du inte följa ett recept Susanne?

Så till mina tillägg. Jag tog i lite strimlade morötter i spenaten för att få in mer grönsaker och tuggmotstånd. De går att köpa färdigstrimlade eller riva/strimla själv. Toppade med salta jordnötter och hackad salladslök. Istället för citron hade jag lime, det blev jättegott men citron är garanterat också en höjdare!

Såsen är krämig och smakrik. Jag tog i en dutt soja för att jag hade det hemma. Gav god sälta och smak.

Hur är det då med energibesparingen?

Ärligt talat är jag osäker. Men varenda sak vi gör är ett steg framåt. Men bara att hur ska man kunna veta? Vattenkokare är mer effektivt än spisen, är det alltid det? Hur framställs jordnötssmör-och vars? Hur odlas vetet? Hur valsas pastan? Transporter, växthus, uppvärmning, bevattning?

Som avkomma till en mamma som jobbat på ett energitekniskt forskningscentrum så har det här med energi varit väldigt nära sedan jag var barn. Det släcktes lampor och pratades förbränning hemma vid middagsbordet med forskare och professorer från hela världen. De flyttade till Norrbotten för att bedriva sin forskning i en förbränningsanläggning som var belägen på mammas jobb. Eftersom jag gick restaurangskola då så lagade jag mat när de hälsade på. Nyfiken som jag ändå är så ville jag veta hur och varför en tex flyttar till kallaste Norrbotten i Januari från Afrika. Eller Indien, för den delen. De eldade och mätte olika bränslen som finns just där, tex sockerrör. Effektivitet, utsläpp you name it. Räddade världen. Eller försökte sin del iallafall. Det var kaminer och pellets för hela slanten. Och väldigt fin sammanhållning, roliga aktiviteter och kalas. Det jag vill säga är att just det här området är jag väldigt intresserad av och har haft många samtal med forskare. Det är lätt att tankarna går igång på energin som går åt i hela kedjan, utsläpp mm.

Men det lämnar vi till en annan dag. Det görs mycket när det kommer till hållbarhet i livsmedelsproduktion. Och det finns utrymme för massor av mer forskning och åtgärder. Vem vet. Kanske har du redan en burk jordnötssmör redan i skafferiet och kan använda den till middag istället för att den mot förmodan skulle bli gammal? En morot längst ner i grönsakslådan? När det är sparapengar och klimatet så är det iallafall så att vegetabilier mat är både mycket prisvärd och bra mat för oss på flera sätt. Kanske är det här ett sätt?

Gott var det iallafall!

Har du provat göra pastasås på jordnötssmör? Vad tyckte du?

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Jordnötspasta som sparar energi”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top