Krämig Broccolisoppa

Grönt är skönt! Enkel, supergod, smakrik och krämig. Det här är en höjdarsoppa! Dessutom härligt illgrön. Och jag älskar grönt 🙂

Varför lagar jag inte broccolisoppa oftare?

Den här soppan är min mamma Ullas andra favoritsoppa. Och den är otroligt enkel att göra. Det här med släta soppor blir bra mycket enklare när man har en effektiv och lättdiskad mixer/blender. Efter mycket research hittade jag en till mamma. Hon använder den så mycket att den får stå framme på köksbänken. Och då blir den också använd mer. Det ena ger det andra. Allt hänger ihop.

Fryst eller färsk broccoli?

Du väljer om du använder fryst eller färsk broccoli, ett tips är att frysta grönsaker är både bra och prisvärda speciellt under vintern. Räknade förresten på råvarukostnaden och den blev totalt cirka 40 kronor. Det blev närmare 6 portioner än 4, och det blir perfekt i matlådan, bjud hem någon eller frys in.

Smaken är viktig i matlagning-och konsistenser också!

Jag tycker om att bryta av konsistenser för att det ger maträtter en extra dimension. Speciellt i släta soppor, så här har jag lagt ner färska spenatblad i botten. Strimla dom innan om du vill, det blir lite enklare att äta då. Det blev spenat för att det var det jag hade hemma, det går bra att använda andra grönsaker eller fryst spenat. Då brukar jag steka den i smör innan och krydda med salt, peppar och en gnutta vitlök.

Krämig Broccolisoppa med potatis, 4-6 portioner

500 g broccoli, fryst eller färsk i bitar

4 stora potatisar, i bitar

2 buljongtärningar, grönsaks (eller höns)

1,2 l vatten

2 dl vispgrädde (eller matgrädde, valfri fetthalt men kokbar)

salt, vitpeppar

till servering: färska spenatblad eller smörfräst fryst spenat

  1. Koka potatis i vattnet med buljongtärningar 10 minuter, tillsätt broccoli. Låt koka tills potatisen är mjuk, cirka 5 minuter till.
  2. Gör iordning varma mackor, dina egna favoriter eller se recept nedan.
  3. Häll av buljongen, spara den.
  4. Mixa grönsakerna tillsammans med hälften av buljongen och grädde. Om du vill ha en ”grönare” soppa så ta i lite spenatblad. Späd med buljong till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar. Lägg spenatblad i soppskålar, häll den varma soppan ovanpå.

Resten av buljongen kan du ha i någon annan maträtt, tex om du kokar en vit sås. Den har en tydlig broccolismak, så känn efter vars du tycker att det passar.

Grillade mackor

8 skivor formbröd

8 skivor ost (mjukost eller hommus går också fint)

Valfritt: 4 skivor valfritt pålägg tex skinka eller veg salami

Gör dubbelmackor och grilla i mackgrill tills brödet är gyllene. 

Tips!

Om du inte har en mackgrill så går det bra att använda ett vanligt våffeljärn istället eller steka dubbelmackorna gyllene i stekpanna i smör.

Bonustips från kocken-en smula krämig ädelost

Broccoli och grönmögelost är en smakkombo som int går av för hackor. Du kan smula den i soppan eller servera den på sidan om. Den är salt så då kan man ta det lite piano med saltet i soppan.

Varför har jag i buljongen innan kokningen?

Det förefaller smartare att ha i den tillsammans med grädden. Det är inte fel. Men det är som att smakerna utvecklas ännu mer när den kokar med från början. Det kan naturligtvis vara inbillning, jag har inte gjort en sensorisk analys eller jämförande försök på det. Men jag har provat båda sätten och lite extra gott blir det såhär.

Har du också någon favoritsoppa? Eller tips på gott tillbehör? Berätta gärna för mig här. Älskar att höra från er.

Önskar dig en fin dag!

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Krämig Broccolisoppa”

  1. …Hanna här igen!☺️
    …Ja,jag måste bara berömma din matblogg igen! Det ser såå gott ut och så vackra färger!!💚💙 Ja, man äter ju även med ögonen!!
    Åter igen, du är så tydlig med dina förklaringar på alla olika sätt och det är verkligen super!! 💚

  2. Oj, nu fick jag ännu ett recept jag vill testa, tack 😊! Super att det går lika bra med fryst broccoli 👍, och vilken vacker färg 😍, så fint på dina foton med grön soppa och blått porslin 😍! Stor kram 🤗

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top