Krämig majssoppa med Smashad avokadotoast

Majs och potatis gör sig bra tillsammans i det här receptet på en enkel, krämig och supergod majssoppa. Här ger potatisen krämighet till soppan och tar inte över majsens egna fina smak. Soppan är enkel att laga och går bra att servera både varm och kall. Jag brukar förvara den i glasburkar med skruvlock läs gamla syltburkar som är enkelt att grabba en från kylen på väg till jobbet eller utflykten.

Tillbehören som lyfter soppan

Antingen serverar du majssoppan som den är, eller så kan du spara lite majskorn och woka dem som topping till soppan. Det blir gott och är samtidigt ett bra sätt att använda rester på. Tips på saker jag har i woken: röd lök, chili, grönsaker som tex paprika, svamp, snuttar av salami, skinka (allt som du kan ha i pyttipanna), purjolök och olika kålsorter. Blir väldigt god smakbrytning till den söta majsen. Jag gör gärna en matig macka till, här blev det med avokado. Men mer om det nedan.

Matig, len majssoppa med smashad avokado toast blir en mättande, fräsch lunch eller middag.

Fryst, färsk eller konserverad majs?

Det är en smaksak. Och en fråga om säsong. Där jag bor är majssäsongen extremt kort och det blir alltid fryst eller konserverad. Skillnaden är att den konserverade majsen på burk upplever jag oftast som sötare i smaken. Tycker att kolvarna i plastpaket är något mindre söta, men här handlar det om smidighet och vardagsmat så jag väljer frysta istället för att skära majs från kolvar. Sedan är det oerhört praktiskt med helkonserv, speciellt när en har lite för liten frys. De är lite mjukare också. En bra stapelvara att ha hemma helt enkelt.

Tips när du ska välja varumärke i butiken

Majs kan smaka olika från olika leverantörer, och olika skördar. Som med allt så är det inte alltid säkert att den dyraste alltid är godast, även om priserna kan bära viss information. Vilken en föredrar är individuellt, så testa och skriv upp vilken du gillar. Vi gjorde såna test på universitetet bland annat med kakao och de flesta föredrog de billigare. Till allas vår förvåning. Utom läraren då, möjligen. Jag brukar försöka välja ekologisk när det är möjligt.

Enkel Majssoppa med smashed avotoast, 4 portioner

500 g majs, fryst eller konserv

3 potatisar, tärnade

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade (valfritt)

1 tsk sambal oelek

1 l vatten

2 buljongtärningar, grönsaks- eller hönsbuljong

2 dl grädde (valfri fetthalt men kokbar)

smör till stekning, salt

Såhär gör jag:

  1. Fräs majs, potatis, lök, vitlök och sambal i smör utan att det får färg. Om du vill kan du spara lite hela korn till topping.
  2. Tillsätt resterande ingredienser. Låt koka tills potatisen är mjuk, det tar cirka 10 minuter, fixa toast under tiden (nedan). 
  3. Valfritt: woka upp rester att toppa soppan med, se förslag ovan.
  4. Mixa soppan slät, smaka av och servera med avotoasten.

Den här majssoppan går bra att frysa.

Krämig avokado med mjukkokt ägg, småtomater, röd lök och krispig mandel på rostat surdegsbröd är en fröjd för smaklökarna.

Men vad är grejen med ”smashed avocado toast”

Hur kan den vara så populär? Det är enkelt att svara på. Den är så god, relativt nyttig och vacker. Dessutom lätt att variera. Ibland har jag på smulad fetaost, ibland färska örter som koriander, persilja eller gräslök. Kokt, pocherat eller stekt ägg. På sommaren har jag på jordgubbar… Det mesta passar ihop med den krämiga avokadon. Missar sällan att toppa med rostad mandel eller nötter och/eller fröer för det ger så god konsistensbrytning. Lime eller citron vill jag också ha på. Ja, jag behöver inte säga nå mer antar jag, ni vet vid det här laget att det här är en av mina personliga favoriter. Här kommer receptet!

Smashed avvotoast

4 skivor bröd, gärna surdegsbröd

2 avokado eller 1 paket fryst

1 tsk pressad lime eller citron

salt

topping: kokt ägg, fetaost, hackad mandel/nötter, småtomater, röd lök, rostade sesamfrön

Såhär gör jag:

Rosta brödet och mosa avokado, limejuice och lite salt med en gaffel. Fördela avokadomoset på brödskivorna och toppa med något du tycker om.

Ska man ha fryst eller färsk avokado?

Fryst har definitivt en jämnare kvalité och blir inte dålig så länge den förvaras rätt. Färsk avokado kan vara mer av ett lotteri. Oftast brukar jag köpa en extra för även om jag känner mina frukter (avokado klassas som en frukt) så bär jag hem halvbra historier emellanåt. För ofta, faktiskt. Om det händer dig med så fota avokadon och kvittot med mobilen och visa nästa gång du handlar så brukar man få nya. Personligen använder jag fryst främst till mixade saker som dip (mixar avvo med yoghurt och vitlök) och soppa. Färsk till smashad som här och guacka och sallad. Men jag skulle gissa att fryst funkar som alternativ till dessa också. Definitivt bättre än dåliga färska som blir ett oerhört svinn att frakta hit dom för att bli kompost eller sopor. Ibland försöker jag mig på alternativ till avokado eftersom den växer långt bort. Bondbönor har funkat bra och även gröna ärtor, men mest krämigt blev nog ändå rostad morot. Men mer om det en annan gång. Jag vill int tråka ut er med för långa utläggningar redan nu.

Bara en grej till.

Avokadovett & etikett-hur vet en om den är mogen? Ska man klämma och/eller pillra?

Nja, kläm inte hårt på avokado i butikerna. Och pilla helst inte bort fästena på butiken. Frukt och grönsaker blir dåliga fort när de får skador. Ett mjukt tryck med hela handflatan och eventuellt ett lätt tryck på fästet så känner du. Om du har en mogen avokado som håller på att bli övermogen så förvara den i kylen, annars i rumstemperatur. Är den omogen och stenhård och du vill skynda på kan du lägga den i fruktfatet med tex nåt äpple och en banan eller i en papperspåse ett par dagar.

Ljus & glädje!

Dela inlägget på:

2 reaktioner på ”Krämig majssoppa med Smashad avokadotoast”

  1. Johanna Henriksson

    Fantastiskt kul att du börjar blogga! O vilka recept o bilder! Allt ser fantastiskt ut. Kram från Göteborg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top