Nikkalouktasoppa med srirachamajjonäs

En underbart god, värmande och mättande soppa som dessutom är prisvärd. Det här är en värmande favorit, speciellt på vintern!

Jag är också mycket förtjust i själva soppans essens. Genom att laga den på mycket grönsaker så blir den oerhört smakrik och som bonus behövs det inte lika mycket färs. Och oavsett om det är vegetarisk färs eller kött så är vitkål, potatis, lök och morötter billigare i inköp. Forskarna har även bekräftat att vi mår bra av att äta mer grönt så det blir win-win!

Det sitter i toppingen!

Nu kommer vi till pricken över i:et. Körsbäret på glassen. Meningen med livet. Srirachamajonnäs. Det verkar ha blivit den nya ketchupen. Och på samma sätt så är den ur ett gastronomiskt smakperspektiv mer lämplig som smaksättare än smakdränkare. Även om det naturligtvis också skulle fungera. Det behövs bara yttepyttelite ringlat på valfri råvara så har du fixat biffen! Eller iallafall piffet.

Har ni testat srirachamajonnäs? Vad tycker ni?

Det är kanske int meningen med livet, men nästan. När man soppan serverades så lät det iallafall så.

Restfest

Det är ett jättebra recept för att använda rester från grönsakslådan. Favoriter för mig är tex ett par champinjoner eller en nypa torkad svamp som ger god smak till buljongen. Och den här soppan handlar som dom flesta soppor mycket om just buljongen.

Här kommer receptet, som vanligt är det min tolkning och sedan kan du ändra efter din smak.

Nikkalouktasoppa, 4-6 portioner

1 gul lök, hackad

300 g färs valfri sort tex veg, älg, nöt

4 msk tomatpuré

4 potatisar, skalade, i små bitar

1 msk fransk senap

2 tsk mörk soja

1 tsk timjan, torkad

1 buljongtärning, grönsaks eller höns

500 g passerade tomater

1-1,5 l vatten

2 morötter, skivade

400 g vitkål, strimlad

1 purjolök, strimlad

smör till stekning, salt, vitpeppar eller svartpeppar (jag har i en dutt chiliflakes också om jag har det hemma)

till servering: 0,5 dl persilja, hackad, valfritt: srirachamajjo, bröd

Såhär gör jag

  1. Stek färs och lök tills det fått lite färg, tillsätt tomatpuré mot slutet.
  2. Tillsätt potatis, kryddor, buljong, passerade tomater och vatten.
  3. Låt sjuda 10 minuter, tillsätt resterande ingredienser. Sjud tills allt har lagom tuggmotstånd. Det tar 5-10 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hackad persilja och srirachamajjo.

Fyll den i termosen

Den här soppan är grym att ta med sig i mattermosen, speciellt på vintern eftersom den är både värmande och mättande.

Förbered och frys in

Soppan går jättebra att förbereda ett par dagar innan och förvara i kyl eller frys in.

Dela inlägget på:

26 reaktioner på ”Nikkalouktasoppa med srirachamajjonäs”

  1. Hej, vad glad jag är att UnderbaraClara skrev och tipsade om att du och den här bloggen fanns. Jag myser här. Du skriver så himla ”människonära” att det känns som att man sitter och surrar med dig hehe, och mat är life.

    Jag har aldrig gjort Nikkalouktasoppa med vegfärs, men jag är glad att läsa att det går, för jag håller på att ställa om till vegetarian nu. Eller en sån fiskvegetarian kanske det landar i, vi får se.

    Hur som helst: jag har testat srirachamajo, men nu var det länge sedan. Jag ÄLSKAR sriracha dock!! Så borde införskaffa 😀

    1. Hej! Vad roligt att du hittade hit via Clara!
      Tack för dina fina ord och att du tog dig tid att kommentera. Uppskattar det verkligen jättemycket. Jag hoppas att du ska trivas bra här hos mig,
      surrar vidare snart! 🙂

    1. Hej Annika!
      Tusen Tack för dina fina ord och kommentar.
      Uppskattar det så mycket att vi lär ”känna” varann här, det hjälper mig att få en känsla också vad ni gillar för recept och innehåll.
      Hjärtligt Välkommen hit till mig! 🙂

    1. Hej Nea!
      Tack så jättemycket vad roligt att höra.
      Jag fotar mest i dagsljus och nu på vintern är det ljust så kort tid här i Norr så det är mer klurigt för mig och det blir ofta att jag fotar med min Iphone.
      Så här är det den, annars fotar jag med en Canon Mark V, oftast med macro när det är matbilder.

  2. Pingback: Min söndag

    1. Hej! Jag gillar att ha i den mot slutet, punkt 3. Då behåller den lite mer tuggmotstånd. Endel vill hellre steka den från början, det går också bra. Isåfall skulle jag spara lite till slutet ändå, för att få in lite mer krispig konsistens. Ibland har jag i hälften i början och andra hälften mot slutet.

  3. Hej!

    Kul att hitta hit till den fina bloggen/hemsidan via Clara.

    Jättegod och enkel soppa, tack!

    Skippade vitkål och tomaterna så det blev mer buljongsoppa, men verkligen gott med mayon på också.

    Ingen supermatlagare eller tycker det är jättekul men insett att jag måste laga mer mat själv från grunden, både för planeten och plånboken! Så väldigt kul med något som blev så gott härifrån direkt. 🙂

    Och det blir ju roligare när man inser att det inte var så krångligt eller tog så lång tid. Nu hade gott om tid på söndagen, men ändå. Perfekt med lite matlådor.

    Ha en fin söndagkväll!
    Emma

    1. Hej Emma!
      Vad roligt att du hittade hit via Clara, varmt välkommen!
      Så kul att du har hunnit testa ett recept redan, bra jobbat! Älskar att höra att de används.
      Jo, jättebra att du sa det för det är precis så jag tänker med recepten, att det är en grund som en sedan anpassar efter egen smak, allergier mm.
      Eller följer receptet, det som funkar bäst för en själv. Blir så glad att höra att du ändå lagar mat och testar nya recept fast det kanske inte har vart det roligaste du vet.
      Härifrån kan det bara bli bättre och roligare! Soppan är nästan ännu godare när den har ”stått” till sig i kylen ett par dagar 🙂
      Önskar dig med en fin söndagskväll!

  4. Mums, det skall testas! Å så himla bra att skriva att man kan ha vego färs. Kanske lockar över någon mer att prova vegetarisk. Men till min förvåning dök inte receptet upp när jag gick till kategorin vegetariskt. Kanske något att titta på? Man vill ju inte missa så här bra recept bara för att man väljer den bästa kategorin vegetariskt 😉

  5. Nikkalouktasoppan hör till en av våra favoritsoppor. Ska utgå från ditt recept nästa gång. Enkelt hembakat bröd till det. Tror inte en måltid kan bli godare. Skulle då kanske vara att inta måltiden i naturen som du ofta gör. Så långt har vi inte kommit än. Äger ens ingen mattermos. Fika har vi däremot ofta med oss på våra hundpromenader i skogen under vår, sommar och höst. Antingen vi själva eller med ett gäng vandrarvänner. Men nu kom jag på att vi har ju en paradrätt när vi vandrar lite längre så vi behöver både fika- och matpaus. Oerhört enkel sådan. Ner i en tom glassbytta med pastasallad som kan variera men vi har ett grundrecept från ena sonen vi utgår från. Så smakrik, kall och god. Enkelt med allt i ett. Men det blir när värmen kommer åter.

    1. Hej Ami!
      En mattermos är inte så tokigt egentligen. Brukar finnas även på second hand ibland. Finns olika prisklasser, även på hemmafixaraffärer. Tack för jättebra tips och jag älskar att höra om era vandringar det är SÅ inspirerande, tack!

  6. Gott! Dock gjorde vi kaos genom att dubbla receptet, hahaha! Började i en för liten gryta, fick plaska över till en större efterhand fler ingredienser skulle i… en rejäl felbedömning av mängden efter lat läsning av receptet!
    Gott som sagt, och smidigt att ha i frysen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top