Palsternackssoppa med äpple & citron

En krämig, smakrik soppa med härlig fräschör från citron och krispigt äpple. När det kommer till råvaror är palsternackan lite blygsam i grönsaksdisken. Gör inte stort väsen av sig. Men, vänta bara tills du smakar på den! SÅ mycket smak per centimeter!

Jag har blandat den med potatis för att jag gillar den extra krämigheten det ger, men du kan absolut göra soppan enbart på palsternacka.

Ekonomitips från kocken

Köp vispgrädde istället för matlagningsgrädde och späd ut med vatten från kranen. Det blir billigare. Men om det är lättsammare att använda matlagningsgrädde är det också jättebra alternativ, kör på din variant.

Jag tog lite extra persilja för jag hade köpt ett stort knippe bladpersilja, det är oftast mest prisvärt. Du kan definitivt även använda fryst.

Något matigt att ”tugga på” till-enkla tunnbrödssnittar

Gjorde enkla tunnbrödsrullar till. Det ser arbetat ut när man skär upp dom som snittar, men går jättesnabbt att fixa. Bre färskost på brödet och rulla ihop. Kanske vill du ha något mer pålägg tex rökt kött eller fisk. Ett annat tips är att blanda snuttar av annan ost i färskosten. Riv eller mosa så att det blandar sig. Om du inte vill ha bröd till idag kan du istället lägga ut skivat rökt kött eller lax som en platta, stryka på färskost och rulla ihop.

Det här receptet blir cirka 6 portioner.

Palsternackssoppa med äpple & citron

500 g palsternacka

500 g potatis

1 äpple

1 buljongtärning, grönsaks eller höns

0,5 dl persilja, hackad fryst eller färsk

2 dl grädde, valfri fetthalt men kokbar

1,2 liter vatten

pressad citron, salt, vitpeppar

till servering: tunnbrödsrullar (tunnbröd, färskost, ev rökt kött eller veg korv)

En riktig favvosoppa!

Det här receptet är min mamma Ullas favoritsoppa. Eller iallafall en av dem. Och jag håller med. Färgen, smaken och den är verkligen fräsch!

Såhär gör jag:

 1. Skala och skär palsternacka och potatis i bitar. Lägg i en kastrull med vatten och buljong. koka upp under lock. Vrid ner värmen, för locket lite åt sidan och sjuda tills de är mjuka. Det tar cirka 10 minuter. 
 2. Mixa tillsammans med hälften av äpplet i bitar, persilja och grädde. Smaka av med citron, salt och peppar.
 3. Tärna andra halvan av äpplet, blanda med lite pressad citron och servera till soppan.

Den här i en termos på fjället! Eller i skogen…

I Umeå faller blötsnön, har säkert snöat en decimeter inatt. Hur har ni det där ni är? Berätta gärna för mig, några vårtecken kanske?

Ha en jättefin lördag!

Dela inlägget på:

19 reaktioner på ”Palsternackssoppa med äpple & citron”

 1. Saknar snö här i Skåne! Men en härlig Otto storm fick vi igår. Snödroppar och sol, vind . Kan man önska sej någe mer? Ja, d skulle vara snö i så fall🥰🤣

 2. Älskar palsternacka i alla former. Brukar göra göra en liknande soppa men superbra tips att ha persilja i, färgen blev underbar. 💚

 3. Britta Thore’n

  Hej! Värmland hos oss ett par plusgrader och is så långt ögat når på alla gräsmattor och gårdsplan. Soool🤗

  1. Hej Eva! Välbekomme.
   Det kommer bli fler prisvärda recept i vinter. Allt annat känns inte aktuellt just nu. Kanske något extra till helgerna, men annars tänker jag att jag ska laga
   det bästa jag kan med prisvärda råvaror och samtidigt ge en twist och variation med smakerna. Tipsa gärna om ni har spartips här, jag vet att många läser kommentarerna och uppskattar de minst lika mycket som mina recept!

   1. Soppan låter otroligt gott! Många favorit ingredienser tillsammans blir att laga till nästa soppmiddag. Blir så ödmjuk över din inställning till oss läsare också, skadar ju inte att prisvärda recept ofta också är något mer miljövänliga. Ligger mig varmt om hjärtat!

    1. Men så roligt att höra!
     Ja, det är bra ändå att det hänger ihop, miljö, pris, hälsa 🙂
     Jag vill göra recept som ni också gillar så dom används så det är toppen att du berättar här för mig vad du är pepp på, tack!

 4. Den här soppan måste ju också testas😊. Mamma Ullas favorit. Eller som du skrev, en av dom. Har du ärvt matintresset från henne månntro?
  Min man säger att palsternacka smakar skokräm. Ska försöka överbevisa honom med den här soppan någon gång. Är ju fler smaker än bara palsternacka i den. Tack!

  1. Haha, ja jag hoppas att det går bra. Ta lite mer potatis och börja så 🙂
   Jag har nog fått det från allihopa i familjen, jag har alltid varit mycket med mina morföräldrar också så det är en blandning. Morfar var kock i lumpen.

   1. Förstår. Min pappa var också kock i lumpen😊. Men hemma var det alltid mamma som lagde mat. Först när mamma gick bort började han laga maten själv och t.o.m. började baka vetebullar. Efter ett antal år även rågbröd. Han bakade sina sista bullar någon månad innan han gick bort strax före jul, 93 år gammal.

    1. Hej Ami! Åh jag minns din pappa. Så duktig och hur han fixade!
     Jättetråkigt att höra att han har gått vidare, och tänk ändå att han fick vara så pass pigg att baka bullar som
     93-åring ända in i sista månaden. Jag förstår att ni saknar honom mycket. Stor kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top