Röd curry, kokos- & pumpasoppa

Röd curry kokos & lime smaksätter denna krämiga pumpasoppa som värmer inifrån. Tillsammans med den rostade fetaosten och krispiga brödet blir det en ljuvlig måltid.

Toppingen är pricken över i:et

En grej som jag gillar att ha i skogsryggan är fröströssel, det piffar vilken frystorkad turmat som helst! Nuförtiden har jag en burk hemma i köket också, som krydda bredvid bordssaltet. Det är extremt enkelt att fixa. Blanda lika delar av dina favoritfröer, hackad mandel/nötter i en glasburk med lock, skaka innan servering. Jag gillar tex pumpakärnor (färdigköpta eller egenrostade), sesamfrön-vita och svarta, chiafrön, mandel och solroskärnor.

Den här soppan är så vacker och smakrik så den blev snabbt en favorit härhemma. Balsamico och rucola är inte nödvändigt, men det ger fin färg och en smakbrytning som jag gillar.

Pumpasoppa med rostad fetaostmacka, 4 portioner

1 kg hel matpumpa tex Hokkaido eller Butternut squash

1 gul lök

1 liten bit färsk ingefära

1 msk röd currypasta

2 dl kokosgrädde

1 buljongtärning, grönsaks eller höns

1 liter vatten

1 lime

olja till stekning, salt

till servering: fröströssel, rucola, balsamico (valfritt)

Såhär gör jag

  1. Skala, ansa och skär pumpa, lök och ingefära i bitar.
  2. Fräs dem hastigt i olja, tillsätt currypasta, fräs lite till och i med buljong, kokosgrädde och vatten.
  3. Låt koka tills pumpan är mjuk.
  4. Gör mackor nedan under tiden.
  5. Mixa soppan och smaka av med lime och salt. Späd med mer vatten om du vill ha lösare konsistens.
  6. Servera med fröströssel, rucola och balsamico.

Det händer något med smaken när fetaosten rostas. Har du testat? Jag brukar ha det här skivade surdegsbrödet i frysen och ta fram antalet skivor som behövs allt eftersom.

Rostad fetaostmacka

150 g fetaost

4 skivor bröd, gärna surdegsbröd

olja

topping: balsamico, rucola, småtomater, röd lök (jag hade picklade i kylen och det funkar jättebra här)

De här går lika bra att göra i mackjärn som i ugnen. Jag brukar gratinera dem i ugnen för att fetaosten blir så god när den rostas. Sätt ugnen på 225 grader. Smula fetaost på brödskivorna, ringla på olja. Gratinera (ovanför mellanfalsen) tills osten är gyllene.

Kan man förbereda och spara resterna?

Absolut! Soppan går bra att förvara i kyl ett par dagar eller frysa in. Då brukar jag mixa den igen efter att jag värmt upp den.

Är du allergisk eller finns det inte pumpa på affären?

Inga problem! Du kan även använda andra ”rotigare” frukter som morot, betor och potatis. Använd samma mängd utom med potatis som jag skulle ta ungefär en fjärdedel och resten rotfrukter för att få bra konsistens. Både pumpa och potatis reder soppor bra men potatisen kan bli tjockare konsistens och då är det bara att späda med mer vatten.

Önskar dig en fin dag!

Dela inlägget på:

2 reaktioner på ”Röd curry, kokos- & pumpasoppa”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top