Timjansdoftande Potatis- & Purjolökssoppa

Det här är min go to-klassiska favoritsoppa. Värmande och mättande i sin enkelhet. En av de mest prisvärda maträtterna en kan laga.

Detta med de eskalerande matpriserna…

Räknade ut att priset var 10 kr för 4 portioner för något år sedan. Då hade jag handlat ekologiska råvaror. Nu när matpriserna har gått upp så har ändå iallafall potatis klarat sig relativt bra och purjon for väl mer illa prismässigt med jag anser ändå att vegetabilier är hyfsat prisvärda råvaror. Men en kan inte handla allt alltid, ibland är priserna faktiskt bortom all rimlighet. Försöker ändå att alltid ha just de här råvarorna hemma, eftersom den här soppan är min go to-rätt vid många tillfällen. Jag gör gärna lite extra och värmer upp dagarna efteråt eller packar i matlådan. Vill du göra rätten mer mättande kan du servera med bröd och ost eller ett kokt ägg.

Här kommer mitt recept!

Timjansdoftande Potatis- och purjolökssoppa, 4 portioner

1 stor purjolök eller 2 mindre

600 g potatis

2 buljongtärningar, grönsaks- eller hönsbuljong

1,2 liter vatten

1 tsk timjan, torkad

salt, vitpeppar, olja till stekning

Såhär gör jag:

Ansa och strimla purjolöken, skala och skär potatisen i tärningar. Fräs purjolök och potatis i olja utan att det får färg. Tillsätt timjan, buljong, vatten, 1 tsk salt och 0,5 tsk peppar. 

Låt koka upp under lock. Vrid ner värmen, för locket lite åt sidan och sjuda tills potatisen är just färdig. Det tar cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tips!

Den här soppan går bra att frysa in, då brukar jag mixa den eftersom att potatisen blir godare så. Frysning och upptining kan annars göra den lite mosig vid uppvärmning.

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Timjansdoftande Potatis- & Purjolökssoppa”

  1. Nu har jag kikat igenom alla dina inlägg och allt ser så fantastiskt gott ut! Jag är så glad att du skaffat blogg! Kommande veckor blir det minst en av dina soppor i vår veckomatsedel. Jag älskar att du ger så mycket bra tips på att piffa till ”vanliga” soppor så att det blir något annat och mer spännande!

  2. Oj, nu har jag missat många fina inlägg här ser jag… Tack för alla goda mattips! Jag får försöka hinna med att laga några snart.
    Tack Susanne! 😀 Mvh, Annika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top