Gratinerad Falukorv i ugn

När det kommer till att mätta många eller laga så det räcker till matlådor så är det här ett av de snabbaste och godaste recepten jag vet. Det går att variera på så många sätt, tillochmed göra olika smak i samma ”ring” vilket kan vara praktiskt om matgästerna gillar olika eller om en rensar kylen.

Praktisk variant med sås & grönsaker i samma form

Den här rätten har en stor fördel i att sås och grönsaker lagar sin själva i ugnen tillsammans med korven. De ger smak åt varandra så det är klassisk win-win allt-i-ett-mat.

Drömmig sås

Om inte annat så vill jag verkligen tipsa om exakt hur god den här såsen är. Krämig och välbalanserad. Det går också att he på en burk krossade eller passerade tomater, det är också väldigt gott.

Vegifiera?

Använd vegetarisk korv. Det går bra med all korv, tex vegetarisk chorizo. Bara snitta och fylla!

Här har jag börjat fylla korven med lök och äpple. Hade en bit Västerbottensost som behövde användas och som ni vet kan den vara lite smulig ibland så skivorna blir lite som de blir. Men det gör inget när den smälter och gratineras.

Vilken korv ska en välja?

Nu när matpriserna är som de är så är falukorv ändå fortfarande ofta kampanjvaror. Det går bra att frysa in den, så passa på när det är extrapris. Det är ändå sparade pengar rakt i plånkan. Eller att lönen räcker lite längre. Annars brukar jag välja korv efter kötthalt, om den är ekologisk och vars den kommer ifrån (så nära som möjligt och inom Sverige).

Tips på fyllningar:

Äpple, rödlök & ost

Tomat, senap, ketchup, bostongurka

Squash, soltorkad tomat & fetaost

Ajvar relish, röd lök & ost

Ananas, oliver, krossade tomater, tomat & ost

Inlagna jalapeños, röd lök, småtomater, majs & ost

Min variant

Idag ville jag laga den med sås och grönt allt i ett, vilket är superenkelt. Lägg ner önskade grönsaker i samma form. Idag blev det broccoli och morot här. Vispa ihop ingredienserna till såsen kalla och häll den över hela kalaset.

Gratinerad falukorv i ugn, 6 portioner

1 falukorv

2-3 äpplen eller tomater, skivade i halvmånar

200 g ost, skivor eller riven

2 rödlökar, skivade

sås

3 dl grädde, valfri fetthalt

2 tsk sambal oelek

2 tsk senap, valfri sort

2 tsk mörk soja

3 msk bostongurka eller hackad jalapeños (valfritt)

Till servering: Potatismos, kokt eller pressad potatis, pasta eller ris

Såhär gör jag:

 1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft.
 2. Skär snitt i korven, men inte helt igenom, lägg i en ugnsfast form.
 3. Fyll korven med önskad fyllning.
 4. Lägg eventuella grönsaker runt om.
 5. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen, häll den över korven.
 6. Gratinera till gyllene färg, förbered andra tillbehör under tiden.

Det ser ut som en enda röra, idag var jag mer åt det hållet. När en jobbar som matstylist kan det vara ganska befriande att göra helt tvärtom de vanliga, perfekta skivorna på rad. Så nu får ni se hur det ser ut hemma hos en kock en vardag 🙂

Sanningen att säga så gillar jag när vardagsbilder inte är helt perfekt upplagd mat. Jag ser något fint i en enda röra. Det är min enda röra och det kommer att bli gott oavsett. Men det är klurigt med matbilder, tex ser en köttfärssås upplagd som en enda röra ofta ut som något annat. För att int tala om de tusenmiljarders gånger jag har lagt upp ”kreativt” bara för att se i kameran eller höra fotografen harkla sig för att jag har råkat byggt ett ansikte, en gubbe eller en kroppsdel. Högst olämpligt, speciellt i stora reklamkampanjer som åker runt på bussar osv.

Vad serverar en till?

Antingen som den är med grönsakerna i formen, eller med potatismos. Pressad potatis, kokt potatis, bulgur, pasta, ris. Allt funkar här.

Vilken är din favoritvariant?

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Gratinerad Falukorv i ugn”

 1. Åh vad jag blir hungrig när jag ser dina foton på de läckra korvrätterna! Jag tror absolut det blir korv imorgon, med improvisation av olika tillägg, jag får titta vad som finns i matförrådet 😊!
  Det som jag uppskattar med dina maträtter är att du inte krånglar till det med en massa olika ”konstiga” ingredienser och tillagningssätt och alltid blir det så gott när man gör dina recept 👌😊! Varmt tack ♥️!

  1. Hej Marianne!
   Tack för dina fina ord, blir så glad att läsa era kommentarer och höra hur ni har det.
   Så bra också för mig att få veta hur recepten ”känns” för er, så kan jag ha med det när jag gör dem.
   Försöker verkligen att int tjorva till det, det ska funka att göra hemma en vardagskväll.
   Få se vad du tycker om morgondagens recept 🙂
   Önskar dig och alla som läser det hära en trevlig kväll!

 2. Tack för variationstips till klassikern ugnsstekt falukorv! Uppskattas! Den rätten serveras oftast en av dagarna när lovbarnen kommer hit och vi plötsligt blir storfamilj. Allt ska vara enkelt och med minimala förberedelser. Vi vill ha mycket tid till att vara ute på grillutflykter o lek i skog/sjö, badhusbesök, spelkvällar m.m. Andra enkla rätter vi varierar med är laxsida varvat med torskrygg i ugn o till det kokt potatis och kall enkel sås. Köpta nygrillade kycklingar med farfars potatismos är också en favorit. Pastasallad är också poppis. Det här lovet var alla sugna på raggmunk så dom som kunde hjälptes åt en fm med att göra smet och att grädda. Mycket omtyckt av alla både stora och små. Vi åt vegetariskt med mycket grönt till raggmunkarna, som vi oftast gör numera. Lättsockrad hemkokt lingonsylt uppskattades till också.

  1. Hej Ami!
   Välbekomme! Åh vad roligt att höra om favoriträtterna och er fina relation med barnen och barnbarnen.
   Världens bästa gåva att få komma på lov och att få besök av lovbarnen 🙂

 3. Favoritvariant frågade du om. Det vi oftast gör är i alla fall med ketchup o senap i skårorna och smakrik ost över. Sen lägger vi oftast äpplen, morötter, tomater bredvid korven i långpannan. Sen alltid en förvälld skivad gul lök + vattnet som löken sjudit i… på med allt i långpannan. När min äldre syster hade hemkunskap i skolan i början på 1960-talet kom hon hem med just ugnsstekt falukorv-receptet med den förvällda löken till. Tror min mamma uppskattade när vi kom hem med tips på nya enkla maträtter att laga. Glömmer aldrig när min syster lagade hemgjord pizza i vårt barndomshem för första gången. Tror det var köttfärs o kanske ananas på då. Vilken succé. Så annorlunda och gott. Pizzerior var ett okänt begrepp för oss då. Tiderna förändrad.

  1. Ja, det kan jag tänka mig gjorde henne glad. Ny inspiration och matglädje!
   Och vad roligt att du minns första pizzan. Jag har aldrig testat köttfärs och ananas på samma pizza, men när du berättar fick jag genast lust att prova. Bara att klockan är 7, jag gnuggar fortfarande sömnen ur ögonen och kokar kaffe.
   Åh vilket bra tips med förvälld lök, det ska jag också testa.
   Tack Ami!

 4. Ikväll blev det ”din” ugnsbakade falukorv + en påse frysta grönsaker i botten på formen till middag. Såsen var höjdare. Sonen var förbi och åt middag. Sedan frågade han är det OK om jag tar med det som är över i två matlådor. Det värmer ett mamma-hjärta. Det här var inte sista gången jag lagade den här rätten. Tack Susanne.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top