Hajkbakaner & glass

Ni som känner mig vet att utomhusmatlagning är en av mina passioner. Jag älskar att vara utomhus och sedan några år jobbar jag med utomhusmatlagning bland annat för tidningen Utemagasinet.

Snabblagat & enkelt

En av de utmanande sakerna med utematlagning är att det inte bör ta så lång tid och att en inte behöver så mycket utrustning. Iallafall när man ska bära den lite längre. Det ska vara snabbt, enkelt och gott!

Vad är en hajkbanan?

Det är en banan som du snittar på längden och fyller med något chokladigt. Tydligen är det inte ett vanligt ord, autostav korrigerar hela tiden till halkbanan… Jag vet int…

2 ingredienser

Banan och choklad. Vilken choklad väljer du. Alla är goda! Fyllda chokladbars, mörk, ljus, vit… Små marshmallows och nötter är också jättegott att ha i. Oftast har jag inte tillgång till att servera glass till, men den här gången gick det att ha med!

Mitt go to recept

När jag började tipsa om det här för några år sedan så var det ganska många som aldrig hade smakat det. Kanske är det fler nu? För mig är det fortfarande lika festligt att bjuda på vid elden som när jag var liten. Jag tror minsann inspirationen kom från ett barnprogram som hette Hajk. Och nu senast så var det flera gäster som aldrig hade smakat Hajkbanan.

Hajkbanan, 4 portioner

4 bananer

100 g choklad (eller mer…)

Till servering: Glass eller vispad grädde

Såhär gör jag:

Snitta bananerna, fyll med choklad. Värm på galler över glöden eller på eftervärmen på grillen.

Du kan även köra dem hastigt i micron.

Njut!

Hajk på er kompisar!

Imorgon hälsar jag på hos SVT Go’kväll, hoppas du är med mig då!

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Hajkbakaner & glass”

 1. När vi grillar hemma har vi ibland, som efterrätt, grillat bananer fyllda med farinsocker och sedan ätit med vaniljglass!
  Klart jag kollar på Go’kväll 😊 jag tycker det är en höjdpunkt när du är med 👍!
  I Österbotten tittar vi svenskspråkiga nästan enbart på svensk tv. Det är många här som inte kan prata eller förstår finska, och det svenska programutbudet är mycket lite och vanligtvis är de finska program som visas inte textade till svenska. Utan tv-kanaler från Sverige skulle många inte kolla på tv alls!
  Nu kom jag helt på avvägar här 😂! Men vi är tacksamma över er i Sverige 🥰!

  1. Hej Marianne!
   Tack, vilket bra tips!! Och så roligt att du är med!
   Ska testa detta med farinsocker, det låter MUMS!!
   Jo, jag minns det där med språket. Det var perfekt för mig när jag jobbade i Österbotten, min finska är inte den bästa.
   Lite mer utmanande med språket i inlandet 🙂
   SÅ underbart ändå att det ens gick att kommunicera. Men alla var så trevliga och ville ha hjälp så vi hjälptes åt
   och min finska blev ändå bättre. Men int är det det enklaste språket att lära sig som vuxen 🙂

   Så fick jag höra roliga saker som endel Finländare säger om svenskar haha…det stämde nästan för bra, men vad vore livet om man int kunde reflektera och skratta lite åt sig själv?
   Längtar efter Finland när jag läser dina kommentarer Marianne.
   Jag trivdes väldigt bra att jobba där och är tacksam för er också!
   Ha en fin kväll

 2. Vad roligt att läsa om Susanne 😊 . Grillade bananer har varit ett måste för oss i alla år👌. Enda efterrätten vi behöver efter grillning 😋. Ca 40 år har nog den delikata rätten hängt med oss🍌🍫. Men vi lägger på bananerna hela och oskurna på grillen sen skär vi ett snitt med skedskaftet när vi får den på tallriken/brädan/barkbiten. I med 3-5 rutor choklad så smälter dom på några minuter. Att något så enkelt kan vara så gott. Senast vi åt det var på sportlovet med alla sportlovsbarn m.fl. Ute i skogen förstås 🔥🌲🎒☀️.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top