Hurra för våfflan!

Vår & våfflor

Imorgon är det våffeldagen. Det förknippar jag med vårvinter hos mormor & morfar i Porjus. Mormors våffeljärn från Hjalmars affär som fanns i byn när mamma var liten. Det är elektriskt och var en riktig lyxapparat. Eller är, för mormor gav det till mig och det är en av mina käraste ägodelar. Det väger 10 kilo och är alldeles, alldeles underbart. Sku egentligen ha hittat en ny sladd, det är välanvänt. Men hur hittar man en sån gammal sladd?

Temadagar

Våffeldagen/vårfrudagen är en av temadagarna som jag tycker är mysig pga traditionen. Jag blir gärna påmind om våfflor 🙂 förövrigt verkar det ha gått inflation i temadagar. Det är bra att uppmärksamma saker, men tillslut blir det inget speciellt när det är varje dag. Men nu var det väl inte riktigt våffeldagen från början, men ändå!

Våffelvariationer

Jag gjorde en omröstning på sociala medier och det visade sig att flest föredrar söta våfflor, eller en av varje en söt och en salt. Jag serverar gärna en salt röra till första våfflan och avslutar med något sött. Det är alltid uppskattat och jag lägger gärna upp det tacostyle så alla får göra sin egen drömvåffla. Och jag får tömma kylen på rester.

Bekvämimpa med frasvåfflor

Oftast gör jag neutrala frasvåfflor så funkar de till alla toppings. Eftersom jag lagar mycket mat på jobbet annars och våffelmix är så praktiskt att ha hemma så har jag börjat använda den som bas. Det är oerhört smidigt och perfekt med bekvämimpa-våfflor, speciellt om man har en vilodag. Ibland smaksätter jag smeten genom att variera vätskan jag blandar den med och smaksättare som kakao, kardemumma, rivet citronskal, örter och riven ost. Och ibland blir det vanlig, hederlig egen våffelsmet.

Våfflor & ventilation

Efter att min vän Anna bjöd mig på våffelkalas ute i solen på deras terass så har jag också börjat ta ut våffelätandet när situationen tillåter det.

Inget fettos inne, vilket är bra för köksfläkten har definitivt sett sina bästa dagar.

Våfflor ute

Älskar att packa våffeljärnet i ryggan och grädda våfflor ute. Tar med mig smeten i termos, det är väldigt smidigt.

Smeten i en flaska, bara att grädda 🙂

Här kommer ett recept på en laxröra som är jättegod till våfflor (och annat också såklart).

Laxröra, till 4 våfflor

200 g kallrökt lax, strimlad
200 g färskost naturell
1 dl crème fraiche
3 msk dill, hackad
Salt, vitpeppar
Garnering
4 msk sikrom
1 röd lök, hackad
Citron, dill, pepparrot

Blanda samtliga ingredienser till laxröran. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en tät burk eller mattermos. Vid servering klickar du laxröra på våfflorna och garnerar med sikrom, lök, citron, dill och riven pepparrot.

Pepparrot ger en härlig smakkick till den krämig röran.

Men jag är lite nyfiken. Har ni någon favoritvåffla? Tipsa mig gärna, det är så roligt med era tips och att få höra hur ni har det.

I Umeå har det kommit massor av snö, så jag har skottat snö och skottat snö… Mulet ute, men det blir nog fint om det fryser på inatt och kanske lite sol på det 🙂

Glad våffeldag & Trevlig helg allihopa!

Dela inlägget på:

14 reaktioner på ”Hurra för våfflan!”

 1. Testade en gång förra året att bre ut jordnötssmör, utan chrunch, och skiva välmogen banan ovanpå. Sen toppa med kokosflakes, viktigt att det är flakes och inte flingor. Supergott! Väldigt mättande.
  Annars är florsocker och kanel favorit!

 2. Jag brukar alltid grädda äggvåfflor då de känns mer matiga och jag inte gillar frasvåfflor så mycket… Ett gammalt recept från Vår kokbok är så bra och jag använder min mammas gamla våffeljärn i rostfritt stål som fanns i mitt barndomshem på 60-talet. Naturligtvis från Husqvarna :)!
  Ha en härlig dag! Kram från en smålänning i Stockholm.
  P.S Kallt och grått väder här med lite snö på terrassen…. Vart tog våren vägen?

  1. Hej Annika!
   Tack! Vad roligt att höra hur du gör.
   Om jag hittar receptet ska jag testa det 🙂
   Alltid roligt att testa nya recept.
   Önskar dig en härlig dag du med! Skickar solstrålar från Umeå till dig och alla som läser det här 🙂
   Kram

 3. Hej Susanne 👋😊! Åh så härligt med ett våffeljärn som din mormor haft, så fina minnen det för med sig 🥰!
  Så god röran verkar, den skall jag pröva! Mina favoritvåfflor är riktigt enkla sommarvåfflor, dvs de serveras med färska jordgubbar och vispgrädde. Men egentligen är alla våfflor goda vad än man serverar som tillägg.
  I Österbotten har vi idag haft en otroligt vacker dag med strålande solsken och massor av snö både på marken och i träden. Det har vräkt ner snö i 3 dagar, man har fått skotta, skotta och skotta… våren känns väldigt långt borta just nu…
  Jag önskar dig en fin helg 🤗💕

 4. Ser gott ut. Men hur gör man en frasig våffelsmet själ? Jag skulle bjuda familjen på våfflor och vi hade glömt köpa mixen.
  Så jag tog fram kokboken och gjorde först ett recept där våfflorna delade sig i två och fastnade på varsin sida i våffeljärnet och var hopplösa att få ut.
  Sedan gjorde jag en smet som visserligen funkade men de blev stabbiga och luftigheten och frasigheten uteblev. Trots bakpulver.
  Jag testade aldrig de med en massa grädde för det kändes så fett. Men kanske är det de enda som funkar?

  1. Hejsan!
   Så jobbigt när det fastnar i järnet!
   Det finns fler bra recept på våfflor än de med så mycket grädde, tyvärr har jag inte kvar min gamla databas med recept här, men jag vet många som enbart gör de med grädde.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top