Knapriga Sambalnötter

Har ni testat rosta kryddiga nötter i ugnen? Det här är ett mycket enkelt recept, men SÅ gott och uppskattat att bjuda på!

De här sambalnötterna blir krispiga på ytan, pyttelite honungskladdiga och kryddiga. Passar perfekt som snacks till en drink, en fin burk att ge bort eller ta med ut på tur som extra energiboost 😀

Råvarorna

Det är råvaror som finns på vanliga livsmedelsbutiker. Inga konstigheter eller tjorv. Testa gärna att experimentera med andra kryddor också. Släpp loss fantasin! Du kan använda både mandel och vilka nötter du vill här, men hasselnötter är isåfall bäst skalade eftersom skalet på dom kan brännas lite snabbare. Om du inte har råsocker så går det bra med vanligt strösocker också.

Att köpa nötter

Att köpa nötter kan vara lite klurigt. Det är en av råvarorna som kan fara lite illa av lagring eftersom de innehåller sina fantastiskt fina fetter som dock också gör dem känsliga för att härskna. Bäst är att förvara dem mörkt och svalt. Inte så ofta det är den miljön där de ligger på butikerna. Smaka därför alltid på nötterna. Speciellt valnötter har jag märkt. De ska smaka gott, utan någon större tvekan. Om de inte gör det, lämna tillbaka till butiken eller kontakta konsumenttjänst som finns på förpackningen. Det absolut bästa är att köpa nötterna på lösvikt någonstans där du får smaka så du vet att de är bra. Det finns på vissa ekologiska affärer. På tal om det så väljer jag ekologiskt när jag har möjlighet. Tillgång och pris är dock alltid en fråga om vad som är möjligt vid olika tillfällen.

Rosta själv-eller inte?

Det kan väl inte vara så stor skillnad att rosta nötterna själv, eller kan det det?

Jag säger int att en alltid ska rosta själv, de köpta är också bra. Men det blir onekligen en extra smakdimension när de är nyrostade. Testa gärna och berätta för mig vad du tyckte. Det allra enklaste är att rosta mandlar i en stekpanna med lite olivolja och salt.

Sambalnötter

100 g mandel 
100 g nötter tex cashew- eller pekannötter
2 tsk sambal oelek
2 tsk råsocker
1 tsk honung
1 tsk salt
1 msk vatten

Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme, 200 grader varmluft. Lägg nötterna på bakpappersklädd plåt. Blanda med resterande ingredienser. 
Rosta gyllene mitt i ugnen cirka 10 minuter. Ta ut, låt svalna och servera.

Tänkte göra en laddning till påsk, har ni börjat fundera något på påskmaten förresten?

Ha en fin vecka allihopa, vi hörs snart 🙂

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Knapriga Sambalnötter”

  1. Gjorde till fredagsmyset här och dubblade receptet när ändå ugnen är igång (elområde 4/ Skåne 😅) Toppengoda och frasiga….Fullträff utan en massa kemikalier 🙏👌🤩

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top