Krämig färsgryta med svamp & lingon

Vardagslyx & vårdagjämning

I Umeå skiner vårsolen och oj vad det behövs efter mörka vintern. Vi går mot ljusare tider och jag har lovat en läsare som hade tappat ett favvorecept att göra ett nytt, liknande.

Färsgrytor

Köttfärssås och spagetti är vanligaste vardagsrätten i det här landet och det fattar jag. Det är ju bara SÅ gott! Ibland kanske en vill variera och då är grytor perfekt. Du väljer själv vilken färs du använder. Här går det lika bra med alla sorter. Nöt, veg, vilt…

Förbered & matlåda

Den här grytan går jättebra att förbereda dagen innan och är grym i matlådan. Du kan även frysa in den. Allra, allra godast blir det om du fryser den utan grönsaker och tillsätter dem vid uppvärmningen.

Grönsakerna

Jag har använt squash idag för det fanns till bra pris i mataffären. Denna tid så är det ju så att matpriserna har ökat så mycket att en får anpassa recepten efter det som är ens rimligt. Min väns pojke kom hem och hade köpt 3 paprikor för 109 kr i helgen. Här kostar de 25 kr/styck idag, men gurkan kostar 10 kr/st. Nyss var den uppe i 25 kr. Det jag vill säga är att priserna varierar enormt och välj därför de grönsaker som funkar för dig. Du kan absolut använda frysta grönsaker här. Jag har valt squash för att den är ganska neutral och bra att dryga ut färsen med. Squash är i bäst säsong under den svenska sommaren och den är oerhört tacksam att odla. Med det sagt sån vill vi ju äta grönsaker nu också. Strimlad grönkål och morötter är bra svenska alternativ just nu.

Svamp-eller inte, det är frågan!

Svampen kan du utesluta om det är impopulärt. Istället för färsk kan du använda torkad, det get en god smak av vild natur.

Nu ska jag sluta surra. Här kommer receptet!

Krämig färsgryta med squash, svamp & lingon, 4 port

400 g färs (valfritt kött eller veg)
1 gul lök, hackad
200 g champinjoner, skivade
2 msk tomatpuré
2 dl créme fraiche, kokbar
1-2 squash, i bitar
1 msk mörk soja
1 msk vinbärsgelé
2 tsk fransk senap
smör till stekning
salt, peppar
till servering: ris eller pasta, valfritt strimlad purjolök, frysta lingon

 1. Börja förbereda önskat tillbehör tex ris eller pasta och låt det koka under tiden du gör grytan.
 2. Bryn färsen i smör, tillsätt lök och svamp. Fräs någon minut och he i tomatpuré mot slutet.
 3. Rör ner créme fraiche, soja, gelé och senap. Koka upp och he i squash.
 4. Smaka av med salt och peppar.
  Toppa med purjolök och lingon.

Tips

Om du vill kan du reda av grytan med mjöl och byta ut endel av crème fraiche mot mjölk. Det är viktigt att créme fraichen är kokbar, det är mest en fråga med lättvarianterna men det står på förpackningen.

Önskar er alla en jättefin vecka!

Ps. Berätta gärna om du har någon rätt som är vardagslyx för dig 🙂

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Krämig färsgryta med svamp & lingon”

 1. Åh så många härliga recept vi får här på din blogg 🥰! Eftersom färs (malet kött 😉😊) är en favorit i vårt hushåll så är dethär receptet garanterat något som jag kommer att laga, det är säkert jättegott! Så bra att man också får tips på hur man kan variera med olika ingredienser 👍! Det jag älskar med dina recept är att de innehåller ”vanliga” ingredienser, jag älskar ditt uttryck ”man skall inte tjorva till det” 🥰!
  Jag önskar dig och alla andra här en fin fortsättning på veckan!

  1. Hej Marianne!
   Tack! Det är så fint att det heter malet kött på finlandssvenska.
   Nej, låt oss int tjorva till det i onödan. Det är tillräckligt med tjorv i världen ändå.
   Ha nu en fin vecka du med 🙂

 2. Tack för lite inspiration. Jag är ”matle” för tillfället tycker att jag hela tiden upprepar mig. Försöker att göra en veckomatsedel brukar hjälpa för då får familjen komma med förslag. Är så tacksam för att du startat bloggen igen 🌻

  1. Välbekomme Kristin!
   Så glad att du är här och att flera av våra kompisar har hittat hit, både ursprungliga och nya 🙂
   Det är mycket att tänka på nu, matpriser osv. så inte konstigt om en blir matle.
   Men nu ska det bli vår, vi fick se solen här i Umeå idag, alltid nåt!

 3. Laxtacos har blivit vår vardagslyx! Laxfilé, koriander, mango och avokado från frysen. Mjuk tortilla från skafferiet, har alltid minst 3 paket hemma tack vare lång hållbarhet och det passar för vår bunkring. Det enda vi behöver ha färskt är tomat och rödlök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top