Kyckling i krämig sås

Jag älskar rätter som lagar sig själva i ugnen och idag vill jag tipsa om den här favoriträtten. Kanske något till helgen?

Såsen med stort S

Såsen vispar du ihop kall och häller över kycklingen, som du ugnsbakar och såsen-alltså såsen med STORT S. Smakrik, lite lagom hetta och krämig. Här har jag serverat den med ris, men det är jättegott med klyftpotatis, potatismos, pasta eller en god sallad och en bit bröd till.

Låt ugnen sköta matlagningen

Det bästa är ändå att rätten lagar sig själv i ugnen medans du fixar en sallad, dukar bordet eller lägger upp fötterna en stund.

Bekvämimpa och få råvaror

Här är det fråga om en minimal arbetsinsats i köket, men med massor av smak! Jag älskar att det är så få råvaror. Brukar fixa den färdig, ta ut den och ställa åt sidan en stund medans jag går ut en promenad. Då ”står den till sig” och blir perfekt krämig när man vispar ihop såsen.

Ekologisk kyckling

Matpriserna rusar och det har onekligen konsekvenser för dom flesta av oss. När jag har möjlighet köper jag ekologisk kyckling. Ibland finns det fryst till bättre pris. Tyvärr är det svårt att hitta ekologisk i hela landet. Det är som det är med det.

Vegifiera?

Jag har aldrig provat, men borde funka med frysta vegfiléer. Berätta om du testar!

Det här är något av det enklaste en kan laga. Underbart efter en promenad!

Vad lagar du i helgen?

Ugnsbakad chilikyckling i krämig sås, 6 portioner

1,2 kilo kycklingfilé

Sås

5 dl crème fraiche (eller grädde)

3 msk mörk soja tex Kikkoman

1-2 msk sambal oelek

Till servering: klyftpotatis, ris, sallad

Såhär gör jag

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Lägg kycklingen i en ugnsform. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen och häll den över kycklingen.
 3. Grädda mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt. Vispa ihop såsen om den har delat sig. Den brukar dela sig lite, det är ok.
 4. Servera med ris eller potatis och en god sallad.

Önskar dig en fin helg!

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Kyckling i krämig sås”

 1. Frida Lagergren

  Lagade detta ikväll. ”Men vad är det för lyxmiddag du bjuder på?” frågade gästerna. Barnen tog om 4 gånger och skickade rent tallrikarna 😅 Succé!! Tack för inspirationen, det hade blivit korv med bröd annars! Tack!!

  1. Hej Frida!
   Men SÅ kul att höra! Det känns som fint att ha något som är lite extra gott som ett äss i rockärmen att dra fram
   en kylig måndagskväll 🙂
   Korv med bröd är också gott, såklart…
   Jag gillar att det är så få råvaror, och som du och barnen säger, såsen asså!
   Tack för att du berättar här för mig vad som går hem, så tar jag med mig det framöver.
   Önskar er en fin kväll!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top