Spenatsoppa med Ägghalvor

En är int sämre än att en kan ändra sig

Så många gånger jag har tänkt det när det kommer till smaker. Och annat i livet med för den delen. Som många av er vet så är jag uppväxt i norra Norrbottens inland med råvaror som finns där. Så när jag började skolan var det endel saker som var väldigt främmande. En sak var just spenatsoppa. Soppan vi lagade var ren- eller älgköttssoppa eller fisksoppa. Möjligen någon potatissoppa. Men grön soppa hade jag nog aldrig sett. Dessutom var den vattnig men doftade glutamat (buljongtärning och vad jag misstänker var Aromat) och gröna ”bitar”. Varken mixad eller hackad. Nånstans mittemellan. För ett barn såg det ut som en slemmig, grön sörja. Det påminde om saker som inte bör förknippas med mat. Och det var säkert inget fel på den, men jag smakade på maten som jag hade lärt mig. Och blev minst sagt rejält avskräckt. Sådär runt 20 år senare vågade jag smaka igen. Jag var bjuden på middag. Ojoj. Ska erkänna att jag gruvade. Döm om min förvåning så var det en HELT annan upplevelse.

Det jag vill säga är att även om du blivit avskräckt av Spenatsoppa eller någon annan mat så testa igen!

Så fick jag då tack och lov lära mig laga en spenatsoppa som jag tyckte om. För fryst spenat är såväl nyttigt som gott, bekvämt och prisvärt.

Som sagt: En är int sämre än att en kan ändra sig.

Prisvärd mat

Den här soppan är mycket prisvärd och om du vill kan du göra den med mjölk som vätska. Jag har oftast inte så mycket mjölk hemma, så jag späder ut grädde med vatten/buljong istället. Det är lite lättare att bära hem också från affären.

Mitt knep för att inte bränna i botten

Jag kokar spenatsoppan på buljong och har i grädde senare. Det är för att jag oftast int har tålamod att stå och passa kastrullen från att träffa i botten. Borde kanske fixa en ny kastrull… Men jag är rädd att det sku brännas ändå. Det här är en av mina största paradoxer, jag har oftast hur mycket tålamod som helst, men inte när jag ska koka mjölkbaserade soppor. Om du använder mjölk så kan du värma den före, så blir det mindre mjölklumpar och kokar snabbare.

Spenatsoppa med ägghalvor, 4 portioner

1 gul lök 

500 g bladspenat, fryst

3 msk vetemjöl

2 msk grönsaksfond eller 1 buljongtärning, grönsaks eller höns

8 dl l vatten

2 dl grädde, kokbar men valfri fetthalt

3 msk smör till stekning, salt, vitpeppar, muskot (valfritt)

Till servering: 4 kokta ägg

Låt spenaten tina, kläm ut vatten och hacka den samt löken. Fräs lök i smör utan att det får färg. Tillsätt mjöl, rör om och he i buljong och vatten. Låt sjuda 5 minuter, koka äggen under tiden. Mjukkokta eller hårdkokta, välj det du gillar mest! Tillsätt spenat och grädde, smaka av med salt, peppar och en nypa muskot.  

Att värma spenat- eller inte?

Så har vi den klassiska frågan om det går bra att värma upp spenat?

Det gör det. En andra gång. Livsmedelsverket har en bra, utförlig förklaring här!

Lite nyfiken som vanligt 🙂 Vad tycker du om spenatsoppa?

Dela inlägget på:

16 reaktioner på ”Spenatsoppa med Ägghalvor”

 1. Jag älskar i stort sett alla soppor (ja, alla mat överhuvudtaget 😉 så spenatsoppa är inget undantag. Supergott! Tack för receptet och det ser så vackert ut med ägghalvor i… Mvh Annika

 2. Spenatsoppa ingen favvo när jag gick i skolan men smaklökarna förändras. Älskar dina bilder. Den understa tallriken fanns/finns i mitt föräldrahem. Den väcker så många minnen.

  1. De gamla tallrikarna var det första jag la märke till 😊. Visst väcker de fina minnen. Älskar gammalt porslin!
   Spenatsoppa gillas liksom nässelsoppa, men nässlorna får vi vänta på ett tag.

   1. Hej Ami!
    Åh! Ni alltså! Så bäst.
    Ja, idag är det -20 grader i Norrbotten och massor med snö, så nässlorna känns långt borta 🙂
    Och ni har väl också massa snö nu?

    1. Jo du Susanne, barmark här i Östergötland i går morse och nu massor med snö och solsken. Riktigt vackert vinterlandskap. När rågbrödsbaket och tvätten är klara ska vi ge oss ut med hunden och njuta av det vackra.
     Fin vecka var i landet ni än bor! Undrar om ni alla har snö nu?

     1. Åh vad mysigt det låter Ami!
      ja, eller hur, undrar hur det ser ut ute i landet! Och vi har ju nya bloggkompisar både på Island och i Finland,
      tror jag 🙂
      Vad var det för hund ni har nu?
      Emma är 5 år nu, hon har jättetjock päls i år, det behövs nu. Ändå fast hon har den så blir det kallt om tassarna när det är över -20
      tänkte igår att hon skulle haft skor, men det kommer bli varmare nu.
      Ha en jättefin dag Ami och alla som läser det här!

     2. Fanns ingen SVARA-ruta på ditt svar till mig så skriver mitt svar till dig här.
      Vi har en liten arikosröd dvärgpudel som blir 6 år i maj. Minns att vi pratade valpar i din förra bloggomgång. Er Emma var och är ju så fin 😍. Trivs så bra med att ha hund och man kommer ut i naturen regelbundet oavsett om man vill eller inte 😉. Allt gos är inte fel heller.

     3. Jamen just det!! Jo det är världens bästa kompisar. Och hälsoinspiratörer! Emmas första månader i livet var i en väldigt ”vild” miljö så hon var inte så jättevan vid människor så det tog ett tag för henne att vänja sig att bo inomhus, men nu vill hon gärna både bli borstad och gosa en stund. På sina egna villkor haha, hon har stor integritet.

 3. Så gott med spenatsoppa. Ska givetvis testa ditt recept. Såsom uppväxt och boende i Norrbotten älskar jag när du skriver ”he i”. Själv säger jag förvisso oftast ”heva i” men om du skrivit det kanske bara vi norrbottningar fattat 😊🙃

  1. Hej Kikki!
   Vad roligt att höra!
   Jag skriver som jag pratar, men jo, kanske ändå lite mindre iaf mindre bonska eftersom jag har lärt mig att det ibland är svårt att förstå
   min ”rikssvenska” dialekt och jag vill ju att alla ska förstå vad jag säger (endel säger att det int är rikssvenska, men våran lärare i skolan sa att det är det, så jag håll fast vid det än så länge).
   Nå, jag försöker tala tydligt så gott jag kan, hehe…

 4. Hej Susanne 😊!
  Tänk, att jag inte alls har något minne av när jag åt spenatsoppa första gången 😯! Beror det eventuellt på att jag alltid gillat spenatsoppa… 🤔 konstigt är det i alla fall att jag inte minns något! Men jag skäms faktiskt att medge att jag som vuxen köper djupfryst spenatsoppa! Det finns två olika i frysdiskarna här, tillverkade av Apetit eller Pirkka och jag måste medge att båda smakar gott, vanligtvis finns de med jämna mellanrum till specialpris också, typ 2 st för 5 €. Självklart kokar jag ägg till, det är liksom pricken över i 👌! Men säkert tror jag att hemlagad soppa ändå tar priset, jag skall faktiskt försöka koka själv nångång! Fantastiskt läckra foton har du till receptet 😍!
  Kram 🤗

  1. Hej Marianne!
   Tack!
   Ja här behöver du int skämmas för att köpa färdigt. Det är ju toppenbra att det finns färdigmat som är både
   god, prisvärd och näringsrik. Ni har så bra ordnat bland annat med reglerna för saltmängderna i Finland. Men ja, testa gärna så får vi kanske höra om skillnaden 🙂
   Jag vet int om det finns i Sverige, ska undersöka det, kram
   !

 5. Gott med spenatsoppa!😊
  Uppväxt med mycket spenatstuvning, så det ligger väl en grund där…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top