Vårgrön ärtsoppa på 5 minuter

Hur snabbt kan det gå att laga en soppa?

10 minuter? 5 minuter? Hemlagad alltså.

Det låter lite som trolleri, men det är det inte. Det är bekvämimpa 🙂

Maximal utväxling på minimal arbetsinsats

Jag har lagat den här soppan i många år, men det var först när min vän Anna berättade att hon har ner allt i samma kastrull som jag förstod potentialen. Från och med det är gröna ärtor en stapelvara i frysen. Jag ska förklara. Den här soppan är SÅ god och enkel att det på riktigt är overkligt. Som klassiskt skolad kock så brukade jag laga en snarlik, klassisk Crème Ninon, fräsa lök, persilja och en vitlöksklyfta som grund och sedan tillsätta buljong och ärtor. Det blev gott. Speciellt med en skvätt cider eller vitt vin i soppan. Men jag gör inte soppan så längre. Nu kokar jag upp vatten och lägger i allt, kokar 5 minuter och mixar.

Här har jag serverat soppan med krutonger gjorda på torkade brödrester, en klick créme fraiche och dill. Det fina i kråksången är att nästan allt passar till den här soppan, så passa på att använda rester. Det är snöstorm ute, murrigt ljus och lite svårt att fota, men jag hoppas att ni ser ändå.

Här kommer receptet.

Vårgrön ärtsoppa på 5 minuter, 4 portioner

600 g gröna ärtor, frysta

1 gul lök eller 1 bit purjolök, i bitar

8 dl vatten

2 msk grönsaksfond eller 2 buljongtärningar

2 dl crème fraiche

salt, vitpeppar

Till servering: krutonger, créme fraiche, dill

Koka upp vatten, tillsätt ärtor (spara några hela om du vill till garnering), lök, fond, en nypa salt och peppar. Koka 5 minuter. Mixa tillsammans med crème fraiche. Smaka av. Klart!

Så några Tips från kocken!

Servera soppan med hackat äpple, riven ost eller knaprigt bacon.

Crème Ninon-en fransk klassiker

Det här soppan påminner som sagt om Crème Ninon, en klassisk fransk soppa. Den brukar jag göra vid festliga tillfällen, men varför inte slå till en vardag? Då byter jag ut 2 dl vatten mot vitt vin, kanske har jag schalottenlök istället för gul lök men med det sagt skulle jag inte köpa hem det i enkom för det. Det går bra med gul lök. Kanske har jag i en persiljestjälk.

Pricken över i:et

Det jag älskar med Créme Ninon är att den serveras med mjukvispad, len grädde och en skvätt Champagne (eller alkoholfri, torr cider/mousserande vitt vin) så det bubblar upp i tallriken. När jag jobbar på restaurang brukar jag spara det momentet till matsalen och avsluta soppan framför gästen, så de inte missar bubblet! Brukar välja att servera samma vin till soppan som jag har i, när jag får bestämma. Det är inte i alla maträtter en till fullo kan rättfärdiga att använda samma vin som serveras till. Det kan verkligen bli ett dyrt matlagningsvin/hög portionskostnad isåfall. Men i den här enkla, eleganta soppan är det precis det som tar smakupplevelsen till nästa nivå.

Idag blev det dock inte vin till. Men hälften av soppan är kvar, så imorgon kanske.

Smaklig spis!

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Vårgrön ärtsoppa på 5 minuter”

      1. Både gubben och jag håller med dig. Den var sååå god👍😋! TACK!
        Hade en skrumpen schalottenlök o lite kvar av en purjo så det fick det bli. Funderar på till nästa gång att rosta några kärnor/frön att toppa med också.

  1. Nu har jag även bjudit våra vänner på denna vårinspirerade soppa. Som tillbehör hade jag pepparrotskräm (creme fraiche, färskriven pepparrot och lite salt), rostade pumpa- och solrosfrön och fetaost + färska havregrynsfrallor. Blev en mycket mättande måltid tyckte alla trots att det ”bara” var soppa.

    Idag hade vi lite soppa och rikligt med tillbehör kvar så då kokte vi bara pasta o använde soppa-resten som pastasås och toppade med alla tillhör. Blev en fin restmåltid. Tack Susanne för all matinspiration du sprider!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top