Värmande linssoppa från Armenien

Idag är jag ute på djupt vatten i köket. Jag har provat laga en rätt jag blev bjuden på på en middag för ett par veckor sedan. Det är en vegetarisk linssoppa med en något ovanlig ingrediens.

Armenisk linssoppa med aprikoser

Först vill jag säga till soppans försvar att även om du inte gillar frukt i maten så är det här mer en balans av smaker, där sötman från torkade aprikoser blir en mjuk underton. Jag har aldrig vart i Armenien och vet inget om matkulturen där, så jag tyckte det här var extra spännande. Kanske någon av er vet mer? Har försökt läsa på, men vem vet vad som stämmer på nätet?

Om Aprikoser

Aprikoser är tydligen en speciell råvara i Armenien och det låter oerhört spännande. Älskar aprikoser. Både torkade och färska. Idag hade jag ”vanliga” aprikoser, det är de som är orange. De ekologiska är mer åt det bruna hållet för de innehåller inte svavel. Svavel förhindrar oxidering/att de mörknar. Personligen tycker jag att de ekologiska oftast är godare i smaken.

God, mättande, enkel & nyttig

Hur eller hur så har den här soppan många fördelar och passar perfekt att laga den här årstiden. Den är perfekt att ta med ut på tur i termosen också. Torkade aprikoser är perfekt snacks att ta med ut, har det gärna i ryggan!

Tillbehören

Jag har serverat soppan med surdegsbröd, tjock yoghurt och valnötter. Det var det jag hade hemma och är antagligen fel att he i det klassiska receptet. Så det här är min variant. Som vanligt 🙂 Hos min vän blev det även riven lagrad ost till. Smakade ljuvligt.

Linssoppa med aprikoser, 4 port

1 gul lök, hackad

3 morötter, hackade

1 vitlöksklyfta, riven

1 dl torkade aprikoser, hackade

1 tsk spiskummin

1 nypa timjan

1 dl tomatpuré

2 dl röda linser, sköljda i kallt vatten

1 liter grönsaksbuljong (eller 1 l vatten + 1-2 buljongtärningar)

1 citron (halva till klyftor halva till pressad)

1 dl bladpersilja, hackad

olja till stekning, salt, vitpeppar

till servering: surdegsbröd, yoghurt och citron (och valnötter, dårå men det är mitt påfund)

Såhär gör jag

Fräs lök, vitlök och morötter i olja. Tillsätt tomatpuré mot slutet. Tillsätt aprikoser, spiskummin, timjan, linser och buljong. Koka tills linserna är mjuka. Det tar 15-20 minuter. Här kan du välja att mixa soppan helt eller delvis. Jag lämnade den med bitar i idag. Smaka av med citron, persilja, peppar och salt.

Tips från mig!

Soppan går bra att förbereda upp till ett par dagar innan, förvara den i kylen. Soppan går även jättebra att frysa in!

Dela inlägget på:

11 reaktioner på ”Värmande linssoppa från Armenien”

 1. Precis sån mat jag är sugen på nu dessa regntunga dagar här i Östergötland. Gjorde nån slags rödalinssoppa med citron i för länge länge sen men nu ska jag prova din variant. Om jag lyckas så kanske våra soppvänner får smaka på den en vacker dag också. Ska köpa hem en massa citroner i morgon till ”pudriga citronrutorna” som jag fått en önskan om att baka till kommande kalas. Då lägger jag bara till några fler citroner på inköpslistan. Ibland har man tur så det finns fina ekocitroner i matbutiken och ibland inte… tyvärr.

 2. Igår strålande sol här men som tur var regnade det idag när det var dags för Susanned armenisk linssoppa.
  Blev några ändringar men sååå värmande och god soppa. Vi njöt verkligen. Min potatisälskande gubbe tipsade om potatis i stället för morötter… så det fick det bli. Spiskumminburken var plötsligt puts väck men tänkte att när Susanne tipsar om ett recept borde man väl kunna byta ut vilken ingrediens som helst till…. INGEFÄRA 🤩😅. Valnötterna till gav det där goda crunchet tyckte vi. Den milda tjockyoghurten och pressad citron i så mycket man önskade rundade av allt så fint.
  Tusen tack för ännu en vegetarisk favoriträtt! Uppskrivet i receptboken med en ⭐ i kanten.

  1. Hej Ami!
   Men åhå vad roligt att höra att du har testat den!!
   Precis så är det jag hoppas att recepten används. Som inspiration och byt ut till det som man föredrar själv.
   Hahahaaa jag tänkte he i ingefära, men hejdade mig och jag saknade det faktiskt 😀
   Varma hälsningar från Fröken ingefära…

 3. Väldigt intressant kombination med aprikoser, har svårt att tänka mig den kombinationen så därför måste jag pröva det 😊!
  Du har så otroligt fina och färgsprakande bilder här på din blogg, man blir både glad och hungrig av dem 😍🥰!

 4. Jag tänker laga denna imorrn o jag tror jag utesluter aprikoserna och serverar kokt torsk i soppan. Det kan nog lira 🌞

  1. Soppan fick högsta betyg av barn o barnbarn. Jag plussade på med 2 sötpotatisar o 2 gula paprikoroch serverade kokt torsk vid sidan av som var och en fick förse sig av. Jag mixade soppan slät. Ett recept att ha som det är eller utveckla åt olika håll. 🧡

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top