Citron-& vaniljkrämsfyllda Påskbakelser

Vackra, enkla & goda. De här bakelserna fyller köket med en doft av vanilj och nybakat. Sockret blir krispigt, karamellisserat vid gräddningen och ger en lyxig känsla av hembakat. Fast det är fusk. Eller är det det? Det ger iallafall ytan ett härligt krisp när man biter i den. Jag använder gärna socker med större korn tex råsocker men vanligt funkar också bra. Det är ett knep från min tid i Frankrike och om det är nåt de kan där så är det bakverk med smördeg.

Jag har gjort ett grundrecept som du enkelt anpassar efter dina smaklökar. Ett tips är att göra grunden färdig, ställa fram garnityr (tex frukt och påskgodis) och låta gästerna dekorera sina egna bakelser. Om du, liksom oss gillar krämiga bakelser så toppar du med extra vaniljgrädde och/eller glass/sorbet.

Påskbakelser med vaniljkräm & citron, 6 st

1 rulle kyld smördeg eller 3 plattor fryst

1 dl bakfast vaniljkräm (finns att köpa färdigt pulver, blanda med mjölk)

1 citron eller 1 burk konserverade aprikoser 

1 ägg och socker till pensling

till garnering: vispad grädde (blanda den gärna med eventuella rester av vaniljkräm), frukt, bär, mynta och påskgodis eller florsockerglasyr (som du enkelt färgar genom att använda vanlig koncentrerad saft eller en droppe karamellfärg).

1. Dela kylda smördegen i 6 bitar på bakpappret med en plåt under. Använder du fryst så kavla den lite och dela på mitten, lägg på bakpappersklädd plåt. 

2. Skär snitt i hörnen, genom degen, men låt den sitta ihop. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft. 

3. Lägg 1-2 msk kräm i mitten, toppa med halverade citronskivor eller aprikos. 

4. Vik degen över, pensla med ägg och strö på socker. 

5. Grädda mitt i ugnen tills degen puffat upp och ytan är gyllene. Låt svalna. Du kan servera dem såhär, det blir som wienerbröd. Kanske vill du ringla på en enkel florsockerglasyr (blanda florsocker, citronsaft eller annan saft). 

6. Släpp loss kreativiteten och dekorera med allt du gillar. När allt kommer omkring så är det ju bara påsk en gång per år.

Dela inlägget på:

3 reaktioner på ”Citron-& vaniljkrämsfyllda Påskbakelser”

  1. Pingback: Påsklive med Susanne & Clara - Susannes Skafferi

  2. Susanne Levin

    Hej!
    Tänkte baka dessa och ha med som efterrätt till en fest, de ser så goda ut.
    Hur menar du att jag ska skära ett snitt i degens hörnor? Ska hörnorna snurras?
    Tack på förhand, Susanne

    1. Hej Susanne!
      Och Hej alla som läser det här 🙂
      Vad kul att du vill baka dem, de är jättegoda.
      Jag skär som två V-formade snitt, som en ram fast den sitter ihop i kanterna på två ställen. Sedan viker jag den yttre ramen över fyllningen.
      Ska tänka på att göra steg för steg-bilder, det här var receptet från en live tillsammans med Underbaraclara. Den ligger uppe på min Youtube och Claras Instagram.
      https://www.youtube.com/@susannes_skafferi/streams
      Allt gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top