Egen Godmorgonjuice

Färskpressad juice är bara så gott, idag tömde jag fruktfatet på citrusfrukter och mixade en laddning. Det blev apelsin, blodapelsin, citron och röd grapefrukt. En riktig citrussymfoni 😀 Och viss blir man glad när man ser och känner doften av citrusfrukter?

Röd grapefrukt är en av mina favoritfrukter.

Skrufsiga skal?

Det gör inget om skalet är skrufsigt, skär bort det bara.

Är det verkligen nyttigt då?

Mja det beror på vad vi jämför med. Jag skulle definitivt säga att det är nyttigare än tex söt läsk eller vodka. Men inte nyttigare än att äta hel frukt. Ni kanske har hört det talas om att det inte alltid är så nyttigt som vi ”tror” spontant när vi sörplar i oss pressad juice. Det finns onekligen massa vitaminer, och socker… Men, här kommer ett hack för att göra den nyttigare!

Nyttigare juice-Hur gör man då?

Istället för att pressa juicen så mixa hela frukten med vatten istället, så du behåller fruktköttet och därmed nyttigheter som fibrer. Gärna i med skalet också, men jag brukar skala citrusfrukter. Ibland med kniv, ibland för hand. För hand får du med ännu mera bra grejor. Om du använder skalet så tvätta det noga och använd som vanligt helst ekologisk frukt, extra viktigt då vi ska äta skalen.

Det här underlättas massor av att använda en bra mixer eller blender. Jag gillar lättdiskade, tysta, effektiva och de får gärna vara fina också men det är inte alltid de fina som är bäst. Endel kallar det här för vattensmoothie, jag tycker att juice med fruktkött hörs godare i mina öron 😀

Det blev en fin, pastellig rosaorange färg på den här laddningen.

Jag mixar hela härligheten och häller upp i kanna, glas eller burkar. Jag gillar kall juice så jag har den gärna i kylen en stund innan eller mixar i lite is.

Jag är så förtjust i de här stabila glasen, har glömt vad de heter, men de är från Lagerhaus eller Åhléns. De passar så bra både till varma och kalla drycker.

Receptet?

Proportionerna frukt och vatten är bäst att smaka sig fram till vad som passar ens egen smak. Det behövs endel vatten så att den inte blir för tjockflytande. Här var det cirka en liter vatten till 5 frukter. Du behöver inte ta bort kärnorna innan.

Gamla syltburkar är perfekta att förvara överbliven juice i. Det känns så lyxigt att ta fram senare i veckan eller ta med som mellis.

Hur är hållbarheten?

Det är inget tillsatt socker eller konserveringsmedel och den är inte värmebehandlad så den bör drickas inom ett par dagar. Om du vill spara den längre så frys in den. Att den inte är värmebehandlad gör att du får ut maximalt av vitaminerna eftersom endel av dem förstörs vid upphettning. Det är också nyttigare att mixa själv eftersom det finns mest vitaminer kvar när den är nymixad.

Smaksättning

Ni som känner mig vet att det ofta följer med en bit ingefära i mina recept och så är det med juice också. Gärna färsk mynta också, men det går fint med andra kryddor och örter också. Ibland blir det hallon eller vinbär från frysen. Den här blev det enbart citrusfrukter i och det blev en väldigt läskande och god blandning.

Vad säger ni? Brukar ni göra egen juice? Köpa? Vilka smaker gillar ni?

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Egen Godmorgonjuice”

  1. Ibland gör själv och gärna lite ingefära i också.
    Ha en fortsatt fin onsdag alla mina vänner här.

  2. Det behövs lite ingefära som värmer i detta snöoväder. Jag som trodde våren var här. Men den som väntar på något gott osv. Ha de kära vänner på bloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top