Påskig skagenpaj

Det här är bekvämimpa om något. Färdig smördeg och färdigköpt räkröra som du enkelt piffar till och drygar ut. Servera gärna med ett glas cider eller något annat bubbligt.

Det jag älskar med den här pajtårtan är att den är extremt snabblagad och samtidigt går det bra att baka av botten flera dagar i förväg, blanda fyllningen i förväg och sedan är det supersnabbt att montera vid serveringen. Den kan stå i kylen ett par timmar med fyllningen på. Jag har sparat den längre, men den är godast samma dag eller dagen efter.

Byta ut råvaror?

Om du vill göra den helt vegetarisk så byter du enkelt ut skagenröra mot en vegetarisk tex dallassallad eller coleslaw funkar superbra.

Äggen kan du byta ut mot avokado, rostade, mosade/hackade grönsaker eller pumpa, smulad fast tofu, kokta mosade bönor, hackade grillade grönsaker, kronärtskockor eller stekt svamp. 


Påskig Skagentårtpaj
, 8 bitar

1 rulle kyld smördeg+1 ägg till pensling

skagenfyllning

5 ägg, kokta

300 g färdig skagenröra eller räksallad

2 dl crème fraiche

1 äpple, tärnat

3 msk gräslök, hackad

1 tsk pepparrot, riven (valfritt)

3 msk sesamfrön

salt, peppar

till garnering: citron, rök/gravadt fisk, räkor, kokt ägg i klyftor eller skivor, rom, röd lök, sparris, cocktailtomater, gurka, rädisor, dill eller gräslök

Såhär gör jag

1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft.

2. Ta fram smördegen, låt den gärna vara framme 5 minuter så går den lättare att rulla ut.

3. Rulla ut smördegen med sitt bakpapper på en plåt. Skär snitt nästan helt igenom degen runt om.

Det ska se ut som en ram. Pensla kanterna med ägg, strö på sesamfrön om du vill. Nagga innerdegen med en gaffel.

4. Grädda mitt i ugnen till vacker gyllene färg. Det tar cirka en kvart. Låt svalna.

5. Mosa äggen med en gaffel och blanda med resterande ingredienser till fyllning. 

6. Bred fyllningen på smördegsbotten och garnera med det du önskar.

Njut! 

Dela inlägget på:

15 reaktioner på ”Påskig skagenpaj”

  1. Pingback: Påsklive med Susanne & Clara - Susannes Skafferi

  2. Tack 🙏 för recept och en trevlig eftermiddag tillsammans med dig och Clara. Glad Påsk🐔🧹🐣🧹🐓

  3. Eva Berglund

    Tack för fint program! Sänd gärna inför varje högtid, men även däremellan tex årstidsprogram. Gärna med det som kan plockas/ hittas i trädgårdar och natur. Hur man bäst tar tillvara frukt, bär, grönsaker, svamp osv alltså lagringsmetoder,
    och recept förstås 🙂 Mvh Eva

  4. Den här Skagenpajen ser verkligen supergod ut! Tack för receptet :).
    Allt du gör ser så gott ut och bra att ”vem som helst” kan klara att göra det…
    Jag önskar dig en riktigt Glad Påsk!
    Annika

  5. Tack för ett härligt recept. Å en toppensändning där vi blev inspirerade av att bjuda på denna till påsk.

    En fundering: Hur skulle det funka att skära pajen i portionsbitar och servera på en buffé? Å är det i så fall något som man behöver tänka på kring det?

    Allt gott!

    1. Hejsan! Det funkar bra att skära upp den, jag gjorde det i söndags. Men du kan även dela arket med smördeg i 8 bitar och grädda den så om du vill så går det ännu enklare att få det snyggt.
      Allt gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top