Surdegspizza med fetaost, rucola & granatäpple

Här kommer receptet på surdegspizzan som jag bakade i helgen och lovade fixa ett recept på. Hade inte planerat att göra ett recept av baket, men det blev så gott så jag tog några bilder med mobilen. Därför finns det inga bilder från början 😀

Vilken surdeg?

Jag hade en färdigköpt surdeg den här gången, för jag hade ingen egen. Annars föredrar jag det.

Just denna är en rågsurdeg, jag ville testa hur den blev för jag gillar råg. Därför är den lite mörkare.

Vilket mjöl?

Jag bakar på det jag har hemma. Nu hade jag en påse fullkornsvete, närmare bestämt Vetemjöl Rustikt från Warbo kvarn och datumet håller på att gå ut så den blev pizza. Det här mjölet påminner om grahamsmjöl eftersom det innehåller hela kornet. Jag gillar deras mjöl. Det har bra bakegenskaper, är ekologiskt och jag tycker om att de jobbar med ursprungliga spannmål sk. kulturspannmål. Deras mjöl är stenmalet vilket betyder att det suger mer vätska och då behövs det mindre mängd. Känn efter konsistensen på degen och ligg hellre på lite lösare deg, men att den ändå går att hantera, för godaste resultat.

Receptet räcker till 4-5 stora pizzor eller 8-10 små pizzor.

Surdegspizza med sötpotatis, rucola, fetaost & honung

25 g färsk jäst

100 g surdegsgrund (finns att köpa färdig också)

4 dl vatten

1 dl yoghurt

1 msk honung

1 dl olivolja

650 g helkornsvetemjöl+till utbakning (vanligt vetemjöl ca 700 gram)

1 tsk salt

Fyllning (välj din favvo)

Sötpotatis, i tunna skivor (jag hade oliver och tomater också)

Rostad blomkål

Riven ost

Svartpeppar, flingsalt, timjan (valfritt)

Topping (efter gräddning)

Rucola

Fetaost

Granatäpplekärnor

Honung

Hackad mandel/nötter

Apelsinskal

Forma dem som du vill, runda eller mer avlånga.

Såhär gör jag

1. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek cirka 1,5 timme alternativt täck med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, jäs 45 minuter.

2. Förbered ingredienserna till fyllningen. Sätt ugnen på 275 grader, låt en plåt värmas i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter.

3. Kavla/dra ut till knappt 1 cm tjocklek, lägg på bakpappersklädd plåt. Lägg på fyllning. Ringla lite olja ovanpå, salta och peppra. Jag vek upp/snurrade kanterna som ni ser på bilden.

4. Ta ut den varma plåten, för över pizzan med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, cirka 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet. 

5. Toppa med rucola, fetaost, granatäpple och honung. Riv över apelsinskal.

Sötpotatis, oliver, tomat & Västerbottensost.

Nästa gång ska jag prova minska mängden jäst något, inte för att det behövs, men det är spännande att se hur mycket jäskraft det är i surdegen.

Jag bakade även ett par piroger. Det funkade superbra. Så mysigt att packa ner i ryggan och äta ute.

Kanske något att testa till Valborg?

Dela inlägget på:

2 reaktioner på ”Surdegspizza med fetaost, rucola & granatäpple”

  1. Ser verkligen gott ut 😊.
    Här hemma har vi din ört- och potatispizza som favorit. När man inte tål ost o har svårt att hitta veganska alternativ som faller en i smaken är ditt pizzarecept guld värt. Citron, chili, rosmarin, potatis på pizza – det var helt otänkbart tills du bevisade motsatsen för ett antal år sedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top