Värmande Indisk gryta-Tikka masala

Indisk mat är en favvo för många av oss. Endel av er minns kanske att jag var i Indien och lärde mig att laga ett gäng rätter indisk vegetarisk mat från grunden. Det är inte den jag har lagat idag. Idag har jag tagit en genväg och det blev jättegott!

Dock är det inte enkelt att få det att se aptitligt ut på bild. Så ni får lita på mitt ord 😀

Fakeaways

Fakeaways är mat som påminner om take aways, fast hemlagade och det får onekligen ner portionspriset. Dock behöver det vara snabblagat, inte så mycket jobbigare än att hämta mat. Så här kommer en av mina bästa Fakeaways!

Kryddpasta på burk

Jag har använt färdig kryddpasta på burk, det förkortar tillagningstiden avsevärt. För även om jag älskar att laga mat från grunden så är det inte alltid jag har möjlighet. Om du inte använder all kryddpasta så kan du frysa in den. Jag använder ungefär en halv burk för 4 portioner, men vill du ha mer smak så ta alltihop.

Chicken tikka masala/Chana (kikärtor) tikka masala

Värmande Indisk gryta, 4 portioner (blir lite extra så det räcker till hungriga gäster och kanske någon matlåda också)

1 gul lök, hackad

1 liten bit färsk ingefära, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

3 msk Tikka masala kryddpasta, färdig på burk

500 g protein välj det du gillar tex kyckling, paneer, vegbitar, tofu i bitar, fisk

1 tetra kikärtor, kokta

1 tetra krossade tomater

1,5 dl vispgrädde

smör till stekning, salt, socker

till servering: tjock yoghurt, ris, färsk koriander, lime (valfritt)

Såhär gör jag:

 1. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt ingefära, vitlök och kryddpasta. Börja koka ris.
 2. Tillsätt kyckling om du har valt det. Fortsätt steka ett par minuter.
 3. Häll i tomater och grädde, sjud tills kycklingen är helt färdig. Använder du annat protein tar du i det när såsen är klar. Häll i kikärtor och spadet.
 4. Smaka av med salt och en nypa socker. Servera med dina önskade tillbehör.

Visst är det enkelt?

Och betydligt billigare än take away. Med det sagt så gynnar jag gärna restaurangerna i stan, men de ligger ganska långt bort så det går lika snabbt att laga hemma. Och jag tror att de flesta av oss känner av de ökade matpriserna nu.

Önskar dig en jättefin helg!

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Värmande Indisk gryta-Tikka masala”

 1. Vilket toppenrecept på en av mina indiska favoriträtter, tack!
  Men i morgon ska jag tillaga en lammstek och potatisgratäng – hoppas det blir bra då jag inte är så duktig i köket ;)… Trevlig helg!

   1. Tack snälla Susanne för din fråga; lammet blev mycket gott faktiskt. Inte så svårt i och för sig men jag lagar sällan stek… Jag hade köpt ett fint svenskt kött och hade en bra termometer i så det gjorde säkert sitt till också.
    Soliga hälsningar från Stockholm :)!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top