Bilkakor & Chokladbrysselkex

Småkakor är så roligt att baka! Och det doftar så underbart i hela huset. Idag har jag jobbat på ett bilkalas och invigning och då behöver man ju lite go’fika. Jag längtade efter att baka brysselkex och tänkte att de kanske kan se ut lite som bildäck, om så med god vilja och fantasi 😀

Sagt och gjort. Första plåten blev för lös deg, så de flöt ut. Men den andra höll formen.

Vad säger ni, visst blev dom lite söta?

Tut tut! Små bilar på väg åt olika håll. Ser ut lite som på tivoli, ett fullkomligt trafikkaos.

Däcken ser iofs mer ut som hockeypuckar, men… Björklövens hockeylag var också där!

Här kommer receptet.

Susannes bilkakor aka Chokladbrysselkex, ca 20 st

100 g smör, kallt i bitar

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

Pärlsocker till garnering

Såhär gör jag

  1. Lägg samtliga ingredienser i matberedaren med knivinsats.
  2. Mixa ihop till en deg. Sluta mixa när den tagit ihop.
  3. Forma en rulle av degen, rulla den i pärlsocker. Oftast gör jag det här på plastfilm, sedan rullar jag in själva rullen i plastfilmen och ställer i kylen ett tag så går den lättare att skära.
  4. Sätt ugnen på 180 grader, vanlig värme. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
  5. Grädda 10 minuter mitt i ugnen (eller tills de är färdiga, tider kan variera med olika faktorer).

Grön glasyr för att det är bilmärkets färger, Björklövens färg och ni vet att jag är väldigt förtjust i grönt.

Garnering

När kakorna hade svalnat helt garnerade jag dem med en liten klick kristyr (blandade pressad lime med florsocker) och toppade med godisbilar. Men det var som sagt enbart för att det var ett speciellt festligt tillfälle, kakorna är jättefina precis som de är.

Garnera kakor är SÅ roligt! Älskar det. När jag har tid, inte när det är stressigt.

Hoppas att vi alltid får ha barnasinnet kvar och ibland göra sånt här som är lite extra pillrigt och busigt. En sån liten och lite oväntad detalj sprider oftast väldigt mycket glädje och vartenda leende vi kan få är viktigt. Eller hur?

Även om de i slutändan inte alls såg ut som bildäck 😀

Önskar er en jättefin helg allihopa!

Dela inlägget på:

5 reaktioner på ”Bilkakor & Chokladbrysselkex”

  1. Dessa måste jag bara o garnera med bilar som är min sambos ena last i godis.
    Ha en fin pingst alla mina vänner🌺💐🤗

    1. Önskar dig Barbro och alla andra här i skafferiet fina pingst- och försommardagar framöver 🌱🌸🌱 .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top