Biltårta & Kalas!

Jag var och lagade mat på ett invigningskalas igår. Det är Skoda, på Motorcentralen i Umeå som har fått nya lokaler. Jag hade äran att få göra menyn som bestod av Grillad korv! Okej, det var lite extra piffigt, det är ju bara invigning en gång. Såhär var menyn:

Grillad Limousinkorv från Åbrånet i surdegsbröd från Stornorrfors

Björklövssallad, Picklad röd lök & hemgjord senapsdressing

Jag och min kollega Roma grillade. Vi hade förberett 200-250 portioner mat, det var svårt att veta om det skulle bli lagom eller på tok för mycket. Eller för lite. Det jag lärde mig var att annonsera i tidningen att det är gratis lunch, hockeysnack med Björklöven, kaffe & go’fika så är det inga problem med några rester. Inte ens när det stormar ute. SÅ otroligt roligt att så många ville komma, tack ni som var där.

Det var verkligen glad stämning och kalas!

Jag hade bakat en biltårta med gröna och vita bilar som invigningspresent. Det är en botten av Pollykaka, toppad med chokladfudgeglasyr.

Den är smakrik och mättande så den räcker till många. Skär i små bitar och vispad grädde eller glass till, så får man ta mer om man orkar. Det är så med väldigt chokladiga tårtor, hellre fler mindre bitar än att det blir för stora. Den blev uppskattad 😀

Och jag har lovat att dela receptet.

Här kommer det, hoppas ni också gillar det!

Biltårta/Pollytårta

Pollykaka

200 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl kakao

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 krm salt

2 dl Polly bilar

  1. Smält smöret, låt svalna något. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ner socker, kakao och ett ägg i taget. Tillsätt mjöl och salt.
  3. Häll upp i springform med bakpapper inklämt i botten. Då är det lättare att föra över kakan till tårtfat. Lägg på Polly.
  4. Grädda 20-25 minuter eller tills kakan fortfarande är lite dallrig i mitten. Låt svalna helt.

Fudgeglasyr

1,5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

75 g smör

250 g mörk choklad, hackad

Till garnering: 1 påse Ahlgrens bilar, vispad grädde

Såhär gör jag:

  1. Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Låt sjuda 5 minuter.
  2. Rör ner choklad.
  3. Häll glasyren över kakan.
  4. Låt kakan svalna, ställ i kylen ett par timmar.
  5. Garnera och servera med det du önskar. Tips: Vispad grädde, glass, godis, bär, frukt, nötter eller chokladspån.

Efter invigningen var jag bjuden till landshövdingen, länsresidenset i Umeå på middag. Jag ska berätta mer om det i ett annat inlägg. Det var en jättefin upplevelse och när man går runt i sitt vanliga liv, går ut med soporna, bäddar sängen och jobbar på så är det lätt att glömma bort vissa saker. Som att mitt examensarbete från Umeå universitet är det genom tiderna mest spridda med över 30 00 exemplar sålda böcker. Om älg.

Jag är tacksam för det. Jag tänker inte heller på att jag är författare av sju böcker varav de flesta har fått pris i kokboks-vm (årets upplaga har gått av stapeln i Umeå i veckan), att jag jobbat i olika mediaproduktioner och att jag jobbat med lokalproducerad mat hela min karriär, långt innan det var trendigt i Sverige. Att jag har jobbat på en av världens bästa restauranger, i Frankrike. Och igår tog alla mina år av hårt arbete mig till denna middag med gäster och diplomater från hela världen. Just nu känns det lite overkligt, det var sannerligen en annorlunda dag igår.

Önskar er alla en fin fortsättning på helgen!

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Biltårta & Kalas!”

  1. Susanne! Du är så väl värd allt det du får vara med om och allt som du uppnått, för du är en så fantastiskt härlig människa, så naturlig och så äkta, kramar i massor 🥰🤗👍!

  2. Så roligt att få hänga med dig på kalaset. Önskar en trevlig Pingst till dig och in läsare

  3. Wow sån häftig grillkorvsmeny och biltårta och vilka råvaror sen! Skulle gärna varit med på det kalaset.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top