Blåbärskräm med gräddmjölk

Hemkokt kräm är en smak av sommar för mig. Sommar och minnen från mormor och morfar som kokade kräm nästan varje dag. Alla olika sorter. Så fantastiskt bra sätt att ta vara på råvarorna som finns bakom knuten: rabarber, blåbär, hallon, vinbär. Och all frukt utom möjligen banan.

Picknicktips!

Fyll krämen i små portionsburkar och ta med ut på picknick. Gräddmjölken håller sig sval i termosen.

Här är krämen jag kokade med blåbär och hallon, klassisk drottningkräm.

Frystömning

En ny bärsäsong är på väg och det är dags att laga upp eventuella bär i frysen så de nya får plats.

Snabbmat

Kräm tar verkligen bara ett par minuter att fixa och sedan är det bara att ha den färdig i kylen för riktigt snabblagad mat!

Här kommer mitt recept!

Susannes blåbärskräm, 4 portioner

500 g bär, jag hade frysta
0,75 dl strösocker 
1 msk potatismjöl
1 msk saft eller vatten

Såhär gör jag:

 1. Koka upp bär och socker.
 2. Blanda potatismjöl och vatten, rör ner i de kokande bären.
 3. Sjud under omrörning en minut eller tills det tjocknar. Låt svalna. Förvara i kylen.
  Servera med gräddmjölk.

Socker-eller inte?

Jag har lite mindre socker än traditionella recept, men smaka av hur söt du önskar. Du kan även använda sötningsmedel.

Det var längesedan jag lagade med sötningsmedel, men jag vet att ni som använder det är jätteduktiga på att veta hur mycket och vilken sort som är bäst för er.

Allergier, specialkost och intoleranser?

För några år sedan kom jag på att det är perfekt att servera kräm när jag har gäster som äter veganskt eller är allergiska mot tex gluten och mjölk. Då blir det en växtbaserad mjölk eller grädde, SÅ enkelt och gott!

Tack för att du kikade in här idag!

Önskar dig en jättefin fortsättning på veckan.

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Blåbärskräm med gräddmjölk”

 1. Alltid gott med kräm på plockade bär som man plocka i fjol och hoppas att även årets skörd blir bra.
  Önskar också vi fina vänner får en fortsatt fin vecka.🤗

   1. Blåbärsriset blommar fullt så hoppas jag att det inte blir nog några järnnätter bara.🤗

 2. Sååå god din kräm ser ut Susanne 😊. Kräm ÄR ju riktigt gott!
  Förra veckan hade jag några rabarberstjälkar kvar som behövde användas. Kom på att jag kan koka kräm och började göra frysrensning. Hittade några slattar med köpta jordgubbar och hallon, en halv påse röda vinbär, en halv påse lingon och i kylen 2 stora äpplen som var lite kärva att äta. Det blev en mycket egendomlig blandning av frukt och bär men inga problem. Det första gubben kom på medan krämen var varm var att använda den som sås till vaniljglassen… som fanns i affären. Inga problem det heller. Snabbt cyklade han ner till affären… innan krämen hann att kallna. Vilken liten vardagsfest det plötsligt blev på vår balkong. Av två lite halvtråkiga rabarberstjälkar.

  Fin vecka vänner ☀️🍓🌿, även om det behövs regn. Fick eldningsförbud här i förgår.

  1. Hej Ami!
   Tusen tack!
   Ja, nu blir det inget eldande. Åååh! SÅ smart och gott!
   Perfekt att tömma frysen 😀
   jag brukar göra en rabarberkola, det kanske är lite liknande? Iallafall, det är
   drömgott med rabarber och glass!
   Önskar dig en fin vecka Ami och alla som läser det här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top