Fattiga riddare med blåbär & hallon

Brunch, frukost eller mellis- fattiga riddare är alltid en uppskattad rätt!

Morfars specialité

Hemma hos oss var det morfar som lagade fattiga riddare och jag tyckte då som nu att det smakade ljuvligt. Kanel, smör, socker och knaprigt bröd med mjukt innehåll.

Torrt bröd blir som nytt!

Förutom ströbröd och brödpudding så är fattiga riddare en riktig hjälte- eller riddare dårå! när det gäller att ta vara på rester.

Allt bröd funkar, även sött som kanelbullar. Skär i skivor, doppa i uppvispat ägg och stek i smör. Du kan ha lite mjölk i äggsmeten också.

Det är en av de enklaste rätterna jag vet och smaken sen, mmmm…

Tillbehören då?

Kanel och socker är det klassiska. Här serverade jag den med färskost blandad med en gnutta crème fraiche, vaniljsocker och blåbär. Toppade med ännu mer bär, granatäpple, honung och hackade pistaschkärnor.

Rev lite apelsinskal över som avslutning. Tycker om den lilla extra aromen det ger just när man serverar och ska börja äta.

Brukar du laga fattiga riddare? Har du något specialknep eller tips?

Vad serverar du till? Berätta gärna för mig nedan.

Ps. receptet på sconesen kommer lite längre fram, jag ska jobba lite mer på det.

Dela inlägget på:

9 reaktioner på ”Fattiga riddare med blåbär & hallon”

 1. Min bjöd mej på detta när jag var liten med gammalt vetebröd och kanel o socker doppat i ägg som du skriver.

  1. Fick lika som du Barbro när jag var barn. Ibland av mormor o enstaka gånger av mamma. Var riktigt mumsigt.

 2. Ser ju fantastiskt gott ut men en rätt jag ytterst sällan gjort. Ska fundera på om det kan bli av någon gång framöver.
  Måste berätta för dig Susanne att vi hittade så fina späda nässelskott i veckan. På samma ställe hittade vi öven skogslök (även kallad kajp) som vi plockade med oss späda blad av också och det blev en så god nässelsoppa så gubben sa att det här var nog den godaste nässelsoppan vi ätit. Men det går ju ett år mellan gångerna vi äter denna delikatess så vi glömmer nog mellan varven 😅. Men i år ska vi se till att göra den snart igen innan nässlorna blir så mycket större. Vilken lyx att kunna plocka detta fritt och gratis. Såg att de sålde kirskål på någon marknad i Stockholm för 15:- /hg i helgen. Går ju att blanda i det i nässelsoppan med. Finns ju överallt nu. Eller blanda med spenat om man inte hittar tillräckligt med nässlor. Tips från Östergötland 🌱🦋😋

  1. Hej Ami!
   WOW!!! Tack, vilka jättebra tips. Så gott det låter. Och riktigt nyttigt.
   Här ligger snön kvar… barmark på vissa ställen bara.
   Brukar du frysa in nässlor också Ami?
   Jag har gjort det ibland, förvällt och fryst in, men det blev då inte mycket kvar efter
   förvällda… 😀

   1. Ja Sverige är ett avlångt land. Här är vitsippebackarna som vackrast nu. Gullvivehagarna börjar lysa i gult nu också. Även plockat gökärt, mandelblom och violer. Lövsprickningen är långt kommen. Våren fullkomligt exploderar här. Ni i norr har erat vackra kvar att se fram emot 🌱🌸.
    Jag frös in förvällda nässlor när jag var yngre och flitigare. Nu känns det lagom att plocka nässlor till soppa några gånger på våren. Fått för mig att jag ska plocka nässlor och torka i år. Ha i brödbak t.ex. Har ingen tork men borde gå i ugnen. Torkade nässelfrön en höst men kom av mig med det. Allt har sin tid 😊.

    1. Åh så underbart det låter med mandelblom, gullvivor och vitsippor!
     Ja, jag förstår. Det går i perioder för mig med samlandet av bär och växter.
     Vissa år blir det mer, vissa mindre.
     Allt har verkligen sin tid Ami 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top