Knäckig rabarberpaj med vaniljglass

Kan en få för många recept på rabarberpaj? Tror inte det. Och trots alla jag har gjort genom åren så återvänder jag ständigt till denna. Kaneldoftande, mjuk rabarber under ett knäckigt havrelock som doftar gudomligt av kola, smör och rostad havre. Jag är lite extra svag för ögonblicket när skeden möten pajen. Det blir ett litet knackljud och crunch, men den är mjuk inuti.

Enkelheten är nyckeln-SPD (spara på disken)

Varför återvänder jag till just det här receptet? Det är dels för att det är väldigt, väldigt gott. Och sedan är det enkelheten. Du gör smeten i samma panna som du smälter smöret och behöver bara en stor sked att röra om med. Minimalt med disk!

Jag brukar inte skala rabarbern. Tycker det är fin färg som den är och skalar enbart de gånger skalet är mer ”träigt”.

Räcker till många

Det här blir snarare en större än mindre paj. Jag gillar att den räcker till många och när det inte är många gäster så fryser jag in i portionsbitar. När jag vet om det i förväg gör jag den från början i mindre formar och fryser in direkt i dem.

Kryddar rabarbern med kanel, ibland även kardemumma och ingefära (såklart!).

På med knäcksmet och skjuts in i ugnen!

Gräddningen

Jag gillar att grädda på lite lägre temperatur så att rabarbern hinner mjukna. Då har jag ett par centimeter stora bitar, ganska stora alltså. Det tar nästan en timme på 150 grader. Om du har brådis så skär tunnare skivor och öka ugnsvärmen till 180 grader. Då tar det bara cirka 30 minuter.

Knäckig rabarberpaj, 1 stor pajform

knäcksmet
150 g smör
0,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker

fyllning
600 g rabarber, i bitar
1 msk kanel

Såhär gör jag

1. Smält smör, tillsätt grädde och sirap.
2. Rör ihop de torra ingredienserna, rör ner i smöret.
3. Sätt ugnen på 150 grader vanlig värme.
4. Gör fyllningen: Skölj och skiva rabarber. Lägg i en pajform 25-28 cm, strö på kanel.
5. Fördela degen ovanpå.
6. Grädda gyllene mitt i ugnen. Det tar 50-60 minuter. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Serverar pajen ljummen så att glassen smälter, Det blir SÅ gott! Efter gräddning så vill jag gärna att den får stå till sig minst en kvart innan jag serverar. Om en kan hålla sig.

Vaniljsås är också jättegott till. Och gärna en kopp kaffe 😀

Och visst är det härligt när doften av nybakad rabarberpaj sprider sig i huset? En doft av sommar och mysiga stunder i bersån.

Eller på balkongen. Gillar också att baka den i matlådor och ta med ut på picknick. Då blir det vaniljsås till.

Brukar du baka rabarberpaj? Vilken är din favorit?

Dela inlägget på:

20 reaktioner på ”Knäckig rabarberpaj med vaniljglass”

 1. Denns paj är ju så.god 😋- blir nog att göra till helgen.
  Ha nu en fortsatt fin em i 🌞 alla mina vänner.
  Kram🥰🤗

 2. Ojj, vad den ”knäckiga rabarberpajen ser
  god ut!! 🥧💗💚 Den måste jag göra så fort som möjligt!! ☺️

  Smul-krusbärspaj 🥧🍈när man strör över lite potatismjöl, innan ” smulet”, är faktiskt jättegott!

 3. Marie Ekman

  Jag gör den här ganska ofta. Tycker om de hårda knäckiga. Har dock inte haft kanel på . / Allt gott🤗

 4. Visst är den god! Den (eller liknande recept) hör till att göra varje säsong. Om jag har slänger jag oftast i några jordgubbar med. Är så god kombo. Tog den sista rabarberpåsen från fysen tidigare i våras för jag blev akut sugen på mammas
  rabarberkräm. Annars är det ju den här tiden jag är mest sugen på rabarber. Precis innan de blir klara att skörda. Snart så…

  1. Hej Ami!
   Håller med dig. Jordgubbar och rabarber är SÅ ljuvligt tillsammans.
   Har ni egna rabarber? Det är ju verkligen härligt lyx att få plocka sina egna.
   Hos endel växer de som ogräs så man brukar iofs alltid få plocka nånstans men de där första stjälkarna…

   1. Finns gamla rabarberstånd i stugan. Växer som ogräs. Även vinbär. Äpplen får jag av sonen på hösten. Känns riktigt lyxigt när man inte har egna äppelträd längre. Finns grannar på närmre håll som ibland erbjuder att man får plocka äpplen osv. Slängs nog mycket frukt som bättre kunde tas tillvara. Vi kanske borde bli modigare att fråga om vi kunde få plocka en kasse äpplen om vi ser äpplen som inte tas tillvara i trädgårdarna utan ligger och ruttnar. Man kan ju inte få annat än ett ja eller nej.

    1. Håller med dig, det kan ju vara till hjälp också för de som har träden och inte
     har möjlighet att ta vara på frukten. Vad mysigt att ni har stuga med gamla rabarberstånd, de är bäst!

 5. Gör nog oftast paj efter säsong. Rabarber, äpple, blåbär. Sommarens goda jordgubbarna äter vi dock helst färska men mitt i mörkaste vintern kan vi bli så sugna på jordgubbspaj på frysta gubbar.
  Som Hanna skrev ovan låter krusbärspaj väldans gott också. Gjorde nåt pajliknande på röda vinbär för länge sen men minns faktiskt inte vad vi tyckte om den.

 6. Åh så underbart 🥰! Vad jag längtar till att de första rabarberna kommer! Dom är bara som små knoppar ännu hos mig men kommer mera värme så går det med rasande fart! Det är något magiskt med första rabarberpajen och den första rabarberkrämen, det smakar alltid gudomligt!! Ditt recept på rabarberpaj måste jag absolut göra, verkar så gott och så enkelt att göra, inget tjorv 🥰 och sånt gillar jag 👍!

  Den rabarberpaj jag gjort de senaste åren har mera varit som en kaka nästan, men ändå enkel. Jag har smält smör och sedan rört i socker, ägg, vetemjöl och bakpulver och sedan har jag blandat skurna rabarber, socker, kanel och lite potatismjöl och lagt ut det över smeten.

  Här börjar det komma små, små löv på häggarna och björkarna börjar på vissa ställen skifta svagt i ljusgrönt – det är en härligt tid just nu då det händer så mycket i naturen från dag till dag.

  Tack än en gång för din härliga blogg med så mycket härliga recept och underbara bilder 😍🥰!

  Jag önskar dig och alla andra här ett fint och ☀️ veckoslut!

  Kram 🤗♥️

 7. Jag förstår inte detta med ett kärl; det måste bli minst två som jag ser det. Hur får man in rabarbern under smeten om man bara använder ett kärl?
  Mvh Staffan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top