Bästa Smörgåstårtan till midsommar

Inlägget är mitt recept och ett betalt samarbete med Polarbröd tillsammans med Huset på prärien-Sara @husetpaprarien i Piteå som har gjort den fina midsommardukningen. Sara och jag har teamat ihop för att göra årets midsommarrecept. Det är jätteroligt att jobba tillsammans med andra kreatörer när en ofta jobbar på egen hand annars. Den här dagen var vi i hennes fina utekök i Piteå. Tårtan ville vi göra på så lokala råvaror som möjligt och att den ska gå att anpassa till andra delar av landet också.

Smörgåstårta är en riktig bjudfavorit

Här har jag kombinerat två fyllningar som inte kostar skjortan och samtidigt är jättegoda.

Den här smörgåstårtan är gjord med Jubileumskaka från Polarbröd, färskost och créme fraiche som bas till fyllningarna. Det gör att den känns mer lätt och fräsch än de mer traditionella som görs på majonnäs och grädde.

Perfekt att förbereda

Du kan fylla och stryka upp tårtan kvällen innan om du vill förbereda. Att lägga upp garnityren på en bricka och plasta in den så allt är på samma plats när det är dags att garnera underlättar också arbetsprocessen.

Budget

Portionspriset blev 25 kr/bit, då hade vi ett par råvaror (senap, gräslök och rabarber) hemma. Det är ungefär halva priset jämfört med färdigköpt. Flera av ingredienserna kan du handla redan nu om du hittar bra pris i din butik.

Mindre kalas?

Om du vill göra en mindre sats går det jättebra att dela receptet.

Fyllningar

Jag gör en baskräm som jag delar i 3 lika stora delar, ställer en del i kylen och sedan smaksätter jag de andra två.

Nu blev det en fyllning med rökt fisk och rabarber samt en med rökt kött. Rabarber är perfekt eftersom det ofta finns gratis i trädgårdar och det är egentligen en grönsak som passar utmärkt till mycket annat än paj 🙂

Råvaror till fyllningen med fisk. Trädgården svämmar över av rabarber, så jag använde den som fyllning. Jättegott!

Använd det du redan har hemma

Ofta finns det smaksättare i form av tex inläggningar, Bostongurka, oliver mm som passar jättebra att använda i fyllningar. Låt kreativiteten flöda och byt ut efter din smak och det som redan finns hemma.

Vegifiera?

Om du önskar göra tårtan vegetarisk kan du enkelt byta ut kött och fisk mot tex grillade grönsaker, kronärtskocka, fänkål, oliver eller inlagda grönsaker.

Här kommer receptet.

Midsommarens godaste smörgåstårta, 10 bitar

Ingredienser:

1 paket Polarbröd Jubileumskaka

Färskostkräm

600 g färskost naturell

5 dl crème fraiche, inte light

Fyllning 1

1/3 av ostkrämen

200 g varmrökt fisk tex sik, benfri, i bitar

2 stjälkar rabarber, i tunna skivor eller 1 syrligt äpple, hackat

1 citron, det gula av skalet rivet

Valfritt: 2 msk gräslök, hackad

Fyllning 2

1/3 av ostkrämen

2 ägg, hårdkokta och hackade

150 g rökt skinka, hackad

100 g Västerbottensost, riven

1 msk senap, valfri sort

2 tsk pepparrot

1 msk bostongurka eller annan inlagd gurka

Garnering

10 skivor skinka

10 skivor ost

4 hårdkokta ägg, i klyftor eller skivor

5 rädisor

10 småtomater

10 sockerärtor

ett par salladsblad

1 stjälk rabarber

1 pkt ärtskott 

Så här gör jag

1. Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin. 

Dela upp krämen i 3 lika stora delar. Ställ 1/3 i kylen.

2. Blanda samtliga ingredienser till fyllning 1 med 1/3 av krämen. Upprepa med fyllning 2.

3. Montera smörgåstårtan genom att breda ut fyllningarna i jämna lager mellan brödskivorna. Du behöver 3 ”halvmånar”.

4. Stryk upp/täck tårtan med resterande ostkräm.

5. Garnera tårtan med skinkrosor, ostrullar, ägg, grönsaker mm efter din egen smak. Tryck fast ärtskott i krämen på kanten. 

Några ord om garneringen

Lägg gärna sallad, rädisor och ärtskott i kallt vatten så att de får krispa till sig innan garneringen. Torka dem med en kökshandduk om de är väldigt blöta så att de inte blöter ner tårtan. Jag har valt att garnera med ingredienser som redan finns i tårtan, så ser gästerna det redan när de tar för sig.

Hur har ni det, har ni planerat midsommarmaten redan?

Dela inlägget på:

12 reaktioner på ”Bästa Smörgåstårtan till midsommar”

 1. Tack för bra tips på smörgåstårta! Alltid gott en varm dag… Så bra att du beskriver alla olika steg och vad man kan förbereda innan osv.
  Min midsommarmat när jag får välja själv; matjessill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Rädisor i en skål och knäckebröd och god ost till. Kall öl. Jordgubbar och gräddmjölk till dessert. Allt bara rätt upp och ner och inga krusiduller. Och ingen grillning på kvällen.
  Trevlig midsommar och semester!
  Mvh Annika

 2. Hej ! Jag brukar också använda Polarbröd till smörgåstårtor. Jag brukar använda dom som är hjärtformade det är så lätta att skära i lämpliga bitar. För oss är det också en annan fördel att göra den själv man kan fylla den med fyllningar som hela familjen äter. Min man tål nämligen inte kål, lök och rökt. Här blir det en traditionell midsommar marinerad fläskfile, din potatissallad 👌, sill av olika slag, lax, nypären och jordgubbstårta. En Hallandsfläder till sillen och en kall öl finns också på bordet. Trevlig midsommar. 💐

   1. Ja det blev en fin midsommar från sol och kallblåsten till idag sol, vndstilla och varmt. Gjorde din rababerpaj igår försvinnande god 😋

 3. Wow säger jag bara… och glad midsommar alla! 🍓🇸🇪🌿🌼

  Hela huset fullt av allt från 1-åringar till åldringar några veckor så här blir det enkelt. Färdiggrillad kyckling o potatissallad mitt på dan i morgon. Till efterrätt massa jordgubbar och så glass som barnen gjort själva idag av färska jordgubbar, banan, naturell yoghurt med lite vaniljsocker i. Till kvällen blir det tunnbrödssnittar med olika smaker och en vattenmelon till det. Också dom ska barnen få vara med och skapa. I alla fall dom mellan 4 och 11 år. Blir lite baltigt och kladdigt ibland men så är väl all vår början. Bäst att passa på medans intresset finns.
  Sill, gräddfil, gräslök o färskpotatis blir midsommardagen istället. Köpt ostkaka, jordgubbar och vispad grädde till efterrätt då.

  1. Hej Ami!
   Glad fortsatt midsommar och tack!
   Men så mysigt att barnen får hjälpa till, heja er!
   SÅ roligt att få vara med och höra hur ni har det.
   Må gott & njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top