Brownietårta med saltkaramellglass & jordgubbar

Såhär i student-, nationaldags- och midsommartid så vill jag tipsa om en tårta som är helt ljuvlig! Det är den perfekta kalastårtan eftersom den går att förbereda i god tid. Här är det smaker jag verkligen gillar. Choklad som möter den salta karamellkolan i glassen och jordgubbarna balanserar med sin friska sötma och syra.

Som en sommardröm

Under ett täcke av solmogna jordgubbar hittar du en glass med smak av salt karamell och en ljuvligt kladdig brownie. Jag har delat upp tillagningen i tre steg. Först botten, sedan glass och sist garnering.

Förbereda i god tid?

Du kan förbereda ända fram till garneringen upp till ett par veckor. Kom ihåg att täcka den ordentligt så att den inte får smak av frysen bara.

Skär upp i förväg

Om du vill förenkla ännu mer kan du skära upp tårtan i förväg.

Här kommer receptet, det blir en rejäl tårta, cirka 15 bitar.

Proceduren i korthet

Du börjar med att baka botten, låta den svalna helt. Sedan gör du glassen, fryser in hela långpannan och tar fram och garnerar vid serveringen.

Brownietårta med saltkaramellglass & solmogna jordgubbar

300 g smör

4 dl strösocker

6 ägg

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

Såhär gör jag:

1. Smält smöret, låt svalna något och sätt ugnen på 180 grader vanlig värme.

2. Vispa ner socker och ett ägg i taget i smöret.

3. Vispa ner resterande ingredienser. Om du siktar ner mjöl och kakao får du en ännu finare smet, men det går bra utan också.

4. Häll smeten i en bakpappersklädd form ca 30×40 cm.

5. Grädda i ugnens nedre del tills kakan är nästan färdig. Den ska vara dallrig och inte helt genomgräddad.

Det tar cirka 25 minuter. Låt svalna helt.

Fyllning

6 dl vispgrädde

1 burk kolakräm/karamellisserad mjölk

1 nypa salt

Till garnering

3 dl vispgrädde

1 liter bär tex jordgubbar, hallon, blåbär, citronmeliss

Såhär gör jag:

1. Vispa grädden halvhård, vispa ner kolakräm och salt. 

2. Bred ut på browniebotten, ställ i frysen.

När glassen är frusen kan du plasta in den så att den inte får smak från frysen.

3. Vid servering: Vispa grädden och spritsa eller bred ut över tårtan. Toppa med bär och citronmeliss.

Njut!

Jordgubbarna är på väg in i säsong, fortfarande ganska dyra, men det är ju å andra sidan all mat just nu.

Hur serverar du den?

Jag brukar anpassa det beroende på omständigheterna. Ibland i långpannan jag gör den i. Ibland skär jag upp den och lägger på frysta fat eller brickor. Du kan göra det i förväg om du vill, men bitarna behöver stå i frysen efter det om du inte serverar inom ca 30 minuter. Beror lite på hur varmt det är ute.

Går det att använda frysta bär?

Det funkar bra med frysta bär också, men de kan rinna lite mer. Det jag vill påminna om är bara att just frysta, importerade hallon har haft problem med Calicivirus aka vinterkräk, så använd isåfall helst svenska. Eller koka upp dem med socker och red av med lite potatismjöl utrört i vatten. Det är inte farligt att få vinterkräksjukan om man är fullt frisk och ung, men barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar eller sjukdomar ska inte riskera det för att äta billiga hallon. Det är iaf min åsikt. Sedan är det ett aber att få det öht för alla och inte något man vill ge sina gäster. Ursäkta denna osmakliga information, men jag vet tex ett helt företag som blev utslagna efter en firmafest på en restaurang som hade gjort efterrätten med just sådana frysta hallon. Ett par klarade sig lindrigt, men vi pratar flera hundra personer.

Avslutningsvis

Det här är en av mina favvotårtor och jag hoppas att du också ska tycka om den. Som vanligt, läs igenom hela receptet innan bakningen så det inte blir några överraskningar.

Önskar er alla en superfin nationaldag!

Firar ni? Vad hittar ni på?

Kram!

Dela inlägget på:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top