Midsommartårta med jordgubbar

Jordgubbar, blåbär, citron och maräng. Den här tårtan är en garanterad succé på midsommarkalaset. Det är inte enbart mina ord, min kollega och vän Sara’s dotter sa att den fick 1000 poäng av 10 möjliga. Portionspriset blir cirka 10 kr/bit och det är betydligt billigare än köpes som kostar från 35 kr på bageri. Jag vill gärna gynna konditorierna, men det är inte alla som har råd just nu så vi har gjort budgetvänliga recept.

Perfekt att förbereda

Den här tårtan är fenomenal som bjudtårta eftersom den är perfekt att förbereda i god tid så att du hinner umgås med gästerna.

Smak av Svensk sommar

Midsommar betyder att de svenska jordgubbarna är mogna, söta och fina. Det är en av smakerna jag längtar mest efter på försommaren. Blåbär och citron är en smakkombination som passar perfekt tillsammans med varandra och i glass.

Serveringstips

Ta fram tårtan och ställ den i kylen en stund innan så att den hinner mjukna något. Då blir det sådär härligt krämig och smakerna kommer till sin fulla potential.

Budgeten då?

Vi har använt färdiga marängbottnar för att spara tid, men du kan självklart baka egna om du föredrar det. Råvarupriset är cirka 10 kr/bit om du har blåbär, socker och potatismjöl hemma. Annars ca 15 kr/bit.

Glasstårta med blåbär & citron, 15 bitar

2 färdiga marängbottnar

1 burk kondenserad mjölk

6 dl vispgrädde

250 g blåbärssylt (alt 250 g blåbär kokade 15 min med 0,5 dl socker, avrett med 2 msk potatismjöl+2 msk kallt vatten)

1 dl lemoncurd 

Till garnering: 3 dl vispgrädde1 liter bär tex jordgubbar, hallon, blåbärValfritt: citronmeliss eller ätbara blommor, maränger


Så här gör jag

1. Vispa grädde och kondenserad mjölk halvhård. Häll hälften i en annan bunke och vispa ner blåbärssylten. Provsmaka smeten, mycket viktigt!

2. Smaksätt andra halvan med lemoncurd.

3. Lägg en marängbotten i en springform, täck med blåbärsgrädden.

4. Lägg på andra botten, häll citronkrämen ovanpå, stryk ut så du får en jämn yta. Frys in. När glassen är frusen kan du plasta in den så att den inte får smak från frysen.5. Vid servering: Vispa grädden, stryk hälften över tårtan och spritsa rosor ovanpå av resten. Garnera med bär och dina andra valda garnityr.

Så härligt med en tårta som går bra att förbereda i god tid 😀

Tips: Om du vill göra cheesecakeglass så byter du ut 2 dl grädde mot 200 g naturell färskost, inte light. Följ receptet på samma sätt.

Dela inlägget på:

2 reaktioner på ”Midsommartårta med jordgubbar”

    1. Hej Annika!
      Tusen tack! Så roligt att du gillar den 🙂
      Tack för att du berättar för mig och tar dig tid att kommentera.
      Jag uppskattar det jättemycket.
      Ha en superfin vecka!
      Susanne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top