Blåbärspajrutor med crumble

Årets första färska blåbär är här och nu blir det blåbär i allt härhemma 😀

Två pajer i en möter en långpannekaka

Dessa rutor är superenkla att lyckas med och alltid lika uppakattade. Fyllda med massor av blåbär inbäddad mellan både pajdeg och krispig crumble. Det bästa av båda!

Få och enkla råvaror

Ingredienserna hittar du i närmaste mataffär, antagligen även på närmaste bensinstation. Jag hade syltsocker i för att få ännu fastare fyllning, det var en test för att se om det blev bättre, men det var inte någon jättestor skillnad. Det går bra att öka mängden potatismjöl också med någon matsked. Jag testade även att öka mängden bär till 600 gram, för att jag älskar blåbärssmaken, men det blev mer ”blött” så det är nog ändå bättre med 500 gram. Om du ska servera den direkt gör det inget att den är mer blöt, då skulle jag ta 600 gram blåbär.

Färska eller frysta Bär?

Jag har använt färska här och det funkar med frysta också.

Kan man frysa in kakan?

Rutorna går jättebra att frysa in. Brukar ta fram dem efter behov och tina i micron (om jag har någon till hands) eller värma i ugnen.

Välbeprövat recept

Vi gjorde ofta de här i restaurangen som fika och efterrätt och såg till att göra dubbel sats som vi frös in i portionsbitar. Dom åkte fram när vi fick spontana gäster när restaurangen var stängd. Det är en av få gånger även jag använder micron. Tinar upp pajbitarna försiktigt och serverar med en kula vaniljglass eller två, så är det klart samtidigt som kaffet bryggts färdigt. Glassen smälter ner över pajen och den blir nästan som nybakad! 

Blåbärspaj med crumble, 1 långpanna 30×40 cm

Deg

400 gram smör, smält och avsvalnat

300 gram strösocker 

650 gram vetemjöl

Fyllning

500 g blåbär

70 g syltsocker

70 gram potatismjöl 

Såhär gör jag:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga ingredienser till deg. Tryck ut hälften i en långpanna ca 30×40 cm. Jag brukar ha ett bakpapper i botten, men du kan även smöra formen. Förgrädda botten 15 min mitt i ugnen. Blanda samtliga ingredienser till fyllning, fördela över pajbotten. Smula resten av degen över. Ställ tillbaka mitt i ugnen och grädda tills ytan har vackert gyllene färg. Det tar cirka 30 minuter. Låt svalna något och servera ljummen med glass eller vaniljsås. Om du vill skära den i rutor är det enklast att låta den svalna helt, ställa i kylen och sedan skära den. 

Hur har ni det i sommarvärmen? Har ni hunnit vara ute i naturen något? badat? kanske hittat några bär? Har du något favoritrecept med blåbär?

Berätta gärna för mig och vännerna här. Ha det bara bäst allihopa!

Dela inlägget på:

18 reaktioner på ”Blåbärspajrutor med crumble”

 1. Jo,vi har varit ute och plockat blåbär och det är så gott men har även fyllt frysen så vi har i vinter också.
  Ha nu en fin kväll alla vänner här..🤗🤗

  1. Låter trevligt här har blåbären inte kommit igång ännu. Må så gott alla på bloggen.🤗

 2. Idag på vår vandring på en liten grusväg (öppet landskap blandat med skog) plockade vi direkt i mun hallon, blåbär och svarta vinbär. Antar att fåglarna är orsak till vinbärsbusken precis vid vägkanten. Så jättestora bär på den. Gick förbi hästar, hundar och en massa fjärilar med. Lyckades komma fram till ett hembygdsmuseum som hade öppet så lägligt. En historisk skatt.
  Blåbär har jag plockat två gånger. Klarar tyvärr inte plocka så långa stunder numera men tillräckligt så vi får njuta av blåbärsmjölk till kvällsmat den här perioden. Så gott! Men en vacker dag kanske vi lyckas få ihop till en kaka/paj med. Dina blåbärsrutor ser verkligen goda ut!
  Ha det gott alla 🤗💛

  1. Hej Ami!
   Åh vad mysigt det låter, vandra och äta solmogna bär!
   Älskar svarta vinbär!!
   Tack för att du berättar det är så roligt att höra hur ni har det allihopa.
   Stor kram till dig och alla som läser det hära

  2. Åh vad gott med svarta vinbär-hade gärna gjort en bytesaffär med dej -hade plockat blåbär och du svarta vinbär..
   Ha nu en fortsatt fin dag trots det eviga regnade mina vänner här..

   1. Javisst hade det varit toppen Barbro!
    Men vilket förskräckligt åskväder här i Östergötland i kväll. Riktigt ruggigt.

   2. Så smart Barbro & Ami! Jag såg årets bärpriser och dom ändras ju men just nu var det 75 kr/kg för blåbär, 180 kr/kg för hjortron och 35 kr/kg för svarta vinbär.
    Tror att det är maskinplockade vinbär, men ändå bra pris för oss som inte har vinbärsbuskar 🙂

    1. Jag tror det är mycket bär/frukt som går till spillo i trädgårdar där ägarna inte är intresserade av ta tillvara bären. Men kruxet är ju att para ihop överflödet med dom som bara längtar efter bär/frukt. Vet själv att jag spanat in trädgårdar fulla med fallfrukt men inte vågat plinga på och fråga om jag får köpa/plocka upp frukten som håller på att gå till spillo.

 3. Det där låter jättegott och tycks vara enkelt att göra!! 🤎💙
  Det måste jag prova!!
  Har suttit och skrivit på ett arbete hela sommaren, men har smitit ut i solen emellanåt! ☀️

 4. Blåbärspajen skall jag absolut pröva när jag blir sugen på nåt med blåbär, som jag skrev tidigare så är det inget bra blåbärsår här men i frysen i matbutiken är det alltid bra blåbärsår 😂 så det blir att plocka där!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top