Glutenfri Pitekaka

Pitekaka, Sommarkaka, kärt barn har många namn!

Köket fylls av de ljuvligaste av dofter när den här kakan gräddas. Vanilj, smör, kanel och rostad havre. Sommarkaka är en riktig favorit-året runt!

Bakgrund

För några år sedan gjorde jag ett gäng långpannekakor på gamla bloggen och när jag har möjlighet försöker jag göra recepten i glutenfria varianter. Det tar dock lång tid att receptutveckla alla mina recept och jag provbakar tills jag är nöjd. När det gäller glutenfritt tar det oftast ganska mycket mer tid att få det perfekt så se det som en extra bonus, men inget jag alltid har möjlighet att göra. Jag gjorde det dock i ett år, men det blev väldigt många extra arbetstimmar och det blev till slut ohållbart.

Nu har jag fått extremt många förfrågningar om ett glutenfritt favvorecept som tyvärr försvann när bloggarna avvecklades på SVT. Jag hade inte det kvar, men jag har bakat om det så jag vet att det funkar. Om ni någongång saknar ett recept eller har frågor angående matlagning och utrustning, så skriv till mig direkt i kommentarerna och fråga. Jag blir jätteglad för era frågor! Vill också be om hjälp att inte använda kontaktformuläret på hemsidan till matfrågor. Det är för att hjälpa mig att ha struktur på inflödet.

Vilket mjöl?

I ursprungsreceptet har jag för mig att jag hade glutenfritt havremjöl. Bäst tycker jag det blir att blanda ett par olika när jag bakar glutenfritt. Den på bilden är enbart bakad på ljus mix, så havremjölet kommer att göra den lite mörkare. Passa kakan mot slutet, den ska vara på gränsen till färdig för att vara som godast/saftigast så övergrädda inte.

Glutenfri Pitekaka, 20-30 bitar

Kaksmet
125 g smör, smält och avsvalnat
2 ägg
2,75 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
3 dl yoghurt 3%
3,5 dl glutenfri mjölmix+3,5 dl glutenfritt havremjöl

Kanel- & havrefyllning
200 g smör
3 dl glutenfria havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Såhär gör jag

1. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner yoghurt.
2. Samtidigt: Sjud ihop samtliga ingredienser till fyllningen. Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme. 
3. Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet, bäst om du siktar ner dem. Tillsätt smör.
4. Häll smeten i bakpappersklädd eller smörsmord långpanna 30×40 cm. Klicka ner havrefyllning med hjälp av en matsked.
Jag brukar göra ett litet hål med baksidan av skeden så kommer fyllningen ner bättre.
5. Baka mitt i ugnen tills kakan är färdig. Det tar cirka 25 minuter.
6. Låt svalna och skär i rutor.

Går den att frysa in?
Den här kakan går jättebra att frysa.

Önskar er alla en jättefin helg!

Ps. Här kommer receptet på en likadan kaka, fast med vetemjöl.

Pitekaka

Kaksmet
125 g smör, smält och avsvalnat
2 ägg
2,75 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
3 dl yoghurt 3%
7 dl vetemjöl

Kanel- & havrefyllning
200 g smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Såhär gör jag

1. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner yoghurt.
2. Samtidigt: Sjud ihop samtliga ingredienser till fyllningen. Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme. 
3. Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet, bäst om du siktar ner dem. Tillsätt smör.
4. Häll smeten i bakpappersklädd eller smörsmord långpanna 30×40 cm. Klicka ner havrefyllning med hjälp av en matsked.
Jag brukar göra ett litet hål med baksidan av skeden så kommer fyllningen ner bättre.
5. Baka mitt i ugnen tills kakan är färdig. Det tar cirka 25 minuter.
6. Låt svalna och skär i rutor.

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Glutenfri Pitekaka”

  1. Vad bra att du kommer att visa lite glutenfria alternativ också.
    Hur går det med det andra recptet?
    Ha en bra kväll alla vänner här?

    1. Förstår det måste vara besvärligt att inte tåla gluten. Bra med sådana tips här också. Jag tål inte laktos men där är det så enkelt numera att hitta laktosfria alternativ. Åtminstone om man lagat mat och bakar till sig själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top