Sega hjortronrutor med vit choklad

Hjortronsäsongen är i full fart och jag vill dela ett nytt recept som jag bakade och hade med på en roadtrip förra veckan. Min kompis som var med på resan och fikade med mig tyckte att jag skulle dela receptet genast! Om du inte har hjortron så kan du använda tex hallon. Receptet påminner om klassiska sega hallonrutor i kombination med kladdkaka. Om du vill ha dom extra sega ska man låta dem svalna på bakpappret, under formen.

Sega hjortronrutor

200 g smör, smält eller brynt
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
3 dl hjortron
100 g vit choklad, hackad

1. Bryn smöret, låt svalna något.
2. Sätt ugnen på 180 grader.
3. Rör ner socker och ägg. Tillsätt mjöl och blanda ihop.
4. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna ca 30×40 cm.
5. Strö på hjortron och vit choklad.
6. Grädda mitt i ugnen tills den nästan har stannat, det tar cirka 30 minuter. 
7. Låt svalna, ställ i kylen och skär i rutor.
8. Pudra på florsocker.

Kakorna går jättebra att frysa.

De här rutorna är jättegoda som dessert med vaniljsås eller glass.

Hur har ni det därute i landet? Har ni hittat någon sorts bär eller hittat på något annat?
Sommarkramar!

Dela inlägget på:

14 reaktioner på ”Sega hjortronrutor med vit choklad”

 1. Nämen ! Tror jag ska prova detta recept med salmbär. Blåhallon heter så här här på Gotland, gillar kalkrik jord. Smakar för syrligt att äta direkt från plantan. Tack för inspirationen / Anna (Norrbottning på Gotland)

 2. Hjortron är ju helt underbart men sällan jag får möjlighet att smaka. Köper ibland en hjortronsyltburk för att mätta behovet.
  Salmbär i kakan vore nog fint med som du Anna funderade på. I år har vi en sen period på Gotland så då är nog salmbären mogna. Känns lyxigt. Så häftigt se dom växa överallt utmed vägar och stigar. Blåbär och hallon finns väl inte på Gotland. Inte vad vi sett i alla fall. Älskar i vilket fall den annorlunda naturen där på ön.

  1. Hej Ami!
   Wow! Låter hur spännande som helts. Får lust att ta Hjördis på en tur söderut 😀
   Jag har aldrig varit på Gotland och det börjar bli dags!
   Hoppas du hittar många fina salmbär!

 3. Tänk att få tag i så färska hjortron nån gång-då skulle testa denna kaka-men får hålla till godo med blåbär som jag har plockat.
  Ha en bra dag mina vänner🤗

 4. Vilken vacker bild och hjortronrutorna såg mycket smaskiga ut…!
  På Öland åt vi jordgubbar och lite hallon och blåbären fanns det många av men inte helt färdiga ännu tror jag. Sommarhälsningar från Annika :)!

 5. Hej! Tror du att det går att använda hjortronsylt istället? Här i Härjedalen är inte hjortronen mogna ännu men jag är så sugen på att prova detta recept.
  Tack för inspirerande recept med enkla steg och förslagen på hur de kan varieras.

  1. Hej Mikaela!
   Så kul att du blev peppad och gillar recepten!
   Det går säkert, men jag har inte provat så jag kan inte lova, värt att testa! Ev att minska socker 1 dl och öka mjölmängden 1 dl så att de
   inte blir för söta eller för kladdiga (om nu nåt nångång kan bli det 🙂 hehe…)
   Kan tänka mig att det vore gott att klicka ner lite naturell färskost också med hjortronsylten, som en swirl.

 6. Ååh så goda rutorna ser ut 😋! Tyvärr så är de hjortronställen där jag som barn brukade vara med mormor och plocka hjortron torrlagda, bara diken kors och tvärs 😥, numera så förstår man att ta tillvara på sådan natur också men det var en period när man tyvärr inte gjorde det utan ville ha mera skogsmark och inga myrar.
  Jag kommenterar fel väg här nu 😂, började med ditt nyaste inlägg och så fortsatte jag med ett äldre inlägg…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top