Äppelchutney med ingefära

I helgen var det Äpplets dag i Piteå, Öjebyn närmare bestämt. Jag var där och lagade mat, en 3-rätters meny med äpple i varje rätt och grönsaker från odlingarna bakom knuten. Det blev 1,5 timme tillsammans, som slow-tv fast att nu var vi alla i samma rum. Eller trädgård, vi var utomhus. Många hade tagit sig ut på lördagen och jag blev så otroligt glad att det vart fullsatt. Extra roligt att kunna svara på frågor direkt då dom uppstår och byta några ord.

Jag lovade att dela recepten, så här kommer det första: Äppelchutney!

Sötsyrlig och smakrik, det bästa är att den passar till nästan all mat. Jag serverade den med vältempererade Västerbottensost och tunnbröd.

Susannes Äppelchutney

1 kg äpplen, i bitar

1 vitlöksklyfta, hackad

1 gul lök, hackad

2 dl råsocker

1,25 dl äppelcidervinäger

0,5 dl vatten

1 liten bit färsk ingefära, strimlad

0,5 medium stark chili tex urkärnad spansk peppar

Valfritt: 1 tsk hela senapsfrön, 1 lagerblad

Såhär gör jag:

1. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka 5-10 minuter.

2. Häll upp på väl rengjorda burkar, förslut och förvara i kyl.

Fler recept kommer 😀

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Äppelchutney med ingefära”

  1. Härligt med en lyckad äppeldag :D.
    Tack för första receptet, det lät gott och enkelt!
    Hur länge kan det stå i kylen ungefär?
    Mvh Annika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top