Saftig Äppelkaka med mandelmassa

Många trädgårdar dignar av äpplen just nu. Svenska äpplen är i sin bästa säsong, så passa på att njuta av dem. Jag passade på att baka en äppelkaka och den blev så uppskattad av gästerna så jag bestämde mig för att dela den med er också 😀

Klassisk äppelkaka med twist
Köket fylls av doften från äpple, kanel och vanilj. Mandelmassa och yoghurt gör den här kakan ljuvligt saftig och smakrik. Rostade mandelspån med råsocker på toppen ger ett härligt karamellcrunch. En nypa citron balanserar sötman med syra.

Vilka äppelsorter funkar här?

Jag har valt syrliga äpplen i den här kakan, men alla äpplen funkar. Om kärnhusen är åt det mjukare hållet låter jag det vara kvar och petar bara bort själva kärnorna.

Perfekt att förbereda i god tid

Kakan går jättebra att baka upp till ett par dagar i förväg, förvara den i kylen. Den är nästan ännu godare då den är kall. Den här kakan går bra att frysa. Kom bara som vanligt ihåg att packa in den väl så att den inte får smak av kylskåp eller frys.

Mångsidigt bakverk

Kakan passar lika bra till fika som dessert. Eller frukost, om en frågar vissa personer.

Saftig Äppelkaka med mandelmassa, 16 bitar

125 g smör, smält och avsvalnat
3 ägg (jag hade små/mellanstora ägg, har du jättestora, ta 2 st istället)
2 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron, det gula av skalet rivet
1 dl yoghurt, 3% men alla funkar
200 g mandelmassa, riven

äppelfyllning
3 svenska äpplen (jag skivar dem med skal, urkärnade)
2 msk strösocker
1,5 msk kanel 

topping
1 dl mandelspån
2 msk råsocker

Såhär gör jag:

1. Börja med äppelfyllningen: Skiva äpplen tunt, blanda med socker och kanel. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och citronskal, rör ner växelvis med yoghurt i äggsmeten. Rör ner smöret sist.
4. Vänd ner hälften av mandelmassan.
5. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant ca 26 cm. Strö på resten av mandelmassan.
6. Stick ner äppelskivorna i smeten, toppa med mandelspån och råsocker.
7. Grädda cirka 45 min i nedre delen av ugnen. Testa med sticka mot slutet, eftersom gräddningstider kan variera mellan olika ugnar.
Är den fortfarande lös så fortsätt att grädda den tills stickan inte är kladdig av smet. Låt svalna och servera med vaniljsås, glass eller 
vispad grädde.

Styling & presentation

Här har jag valt att lägga upp kakan på ett loppat silverfat och knutit ett spetsband runt om för det lilla extra piffet. Pudrade på florsocker, men du kan även göra en enkel florsockerglasyr och ringla på.

Men jag är lite nyfiken, hur har ni det? har ni sommar kvar där ni är? Och har ni några favoriter bland äppelkakor?

Kram, Susanne

Dela inlägget på:

11 reaktioner på ”Saftig Äppelkaka med mandelmassa”

  1. Har sommarvärme kvar o bara njuter av den.
    Alltid kul med lite nya ideer på äppelkakor men brukar ha lite havregryn i och väntar nu att aromaäpplen ska mogna här i trädgården.
    Ha en fortsatt fin måndag alla mina vänner..🤗🥰

  2. Hej i värmen! 🤗
    24 grader och riktiga sommardagar har vi här som så många andra. Var ute på hundpromenad i skogen nyss och hittade 4 dl lingon (wow 😉) som vi ska råröra till havregrynsgröten senare. Även några kantareller som blir lagom till några mackor. Inga stora fynd men ändå välkommet. Myggen är så envisa här så svårt att vara stilla och plocka några mängder.

    Roligt med nya recept, tack. Fick en kasse Cox Pomona-äpplen som inte var jättegoda att äta direkt men det blev goda knäckiga äppelpajer, närmare bestämt tre stycken under loppet av två veckor. Den första klarade vi att äta upp själva. Uppdämt behov tydligen 😊. De andra två bjöd vi gäster på. Så just nu känns det bakverket som en favorit när det gäller äpplen. Men har många favorit-bakverk och det kan skifta snabbt 😊.

    Må så gott!

  3. Hej, smaskigt med paj. Jag gör ofta Camilla Hamids variant jag är inte så förtjust i mandelmassa men smaken är ju som baken 😊 jag är ny läsare här. Älskar recept och inspiration! Ha en fin fin kväll. Kram Tove

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top