Många trädgårdar dignar av äpplen just nu. Svenska äpplen är i sin bästa säsong, så passa på att njuta av dem. Jag passade på att baka en äppelkaka och den blev så uppskattad av gästerna så jag bestämde mig för att dela den med er också 😀
Klassisk äppelkaka med twist
Köket fylls av doften från äpple, kanel och vanilj. Mandelmassa och yoghurt gör den här kakan ljuvligt saftig och smakrik. Rostade mandelspån med råsocker på toppen ger ett härligt karamellcrunch. En nypa citron balanserar sötman med syra.
Vilka äppelsorter funkar här?
Jag har valt syrliga äpplen i den här kakan, men alla äpplen funkar. Om kärnhusen är åt det mjukare hållet låter jag det vara kvar och petar bara bort själva kärnorna.
Perfekt att förbereda i god tid
Kakan går jättebra att baka upp till ett par dagar i förväg, förvara den i kylen. Den är nästan ännu godare då den är kall. Den här kakan går bra att frysa. Kom bara som vanligt ihåg att packa in den väl så att den inte får smak av kylskåp eller frys.
Mångsidigt bakverk
Kakan passar lika bra till fika som dessert. Eller frukost, om en frågar vissa personer.
Saftig Äppelkaka med mandelmassa, 16 bitar
125 g smör, smält och avsvalnat
3 ägg (jag hade små/mellanstora ägg, har du jättestora, ta 2 st istället)
2 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron, det gula av skalet rivet
1 dl yoghurt, 3% men alla funkar
200 g mandelmassa, riven
äppelfyllning
3 svenska äpplen (jag skivar dem med skal, urkärnade)
2 msk strösocker
1,5 msk kanel
topping
1 dl mandelspån
2 msk råsocker
Såhär gör jag:
1. Börja med äppelfyllningen: Skiva äpplen tunt, blanda med socker och kanel. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och citronskal, rör ner växelvis med yoghurt i äggsmeten. Rör ner smöret sist.
4. Vänd ner hälften av mandelmassan.
5. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant ca 26 cm. Strö på resten av mandelmassan.
6. Stick ner äppelskivorna i smeten, toppa med mandelspån och råsocker.
7. Grädda cirka 45 min i nedre delen av ugnen. Testa med sticka mot slutet, eftersom gräddningstider kan variera mellan olika ugnar.
Är den fortfarande lös så fortsätt att grädda den tills stickan inte är kladdig av smet. Låt svalna och servera med vaniljsås, glass eller
vispad grädde.
Styling & presentation
Här har jag valt att lägga upp kakan på ett loppat silverfat och knutit ett spetsband runt om för det lilla extra piffet. Pudrade på florsocker, men du kan även göra en enkel florsockerglasyr och ringla på.
Men jag är lite nyfiken, hur har ni det? har ni sommar kvar där ni är? Och har ni några favoriter bland äppelkakor?
Kram, Susanne
15 reaktioner på ”Saftig Äppelkaka med mandelmassa”
Ser gott ut, bakar den i helgen.
Tack! Så roligt att höra!
Hej Sven!
Men så underbart!
Underbar äpplekaka.Du är mästare.
Hej Theo!
Tusen tack, så kul att du gillar den!
Har sommarvärme kvar o bara njuter av den.
Alltid kul med lite nya ideer på äppelkakor men brukar ha lite havregryn i och väntar nu att aromaäpplen ska mogna här i trädgården.
Ha en fortsatt fin måndag alla mina vänner..🤗🥰
Hej Barbro!
Tack! Åh vilken lyx med ett eget äppelträd! Bra planerat!
Önskar dig och alla våra vänner här en fin kväll & vecka.
Kram!
Hej i värmen! 🤗
24 grader och riktiga sommardagar har vi här som så många andra. Var ute på hundpromenad i skogen nyss och hittade 4 dl lingon (wow 😉) som vi ska råröra till havregrynsgröten senare. Även några kantareller som blir lagom till några mackor. Inga stora fynd men ändå välkommet. Myggen är så envisa här så svårt att vara stilla och plocka några mängder.
Roligt med nya recept, tack. Fick en kasse Cox Pomona-äpplen som inte var jättegoda att äta direkt men det blev goda knäckiga äppelpajer, närmare bestämt tre stycken under loppet av två veckor. Den första klarade vi att äta upp själva. Uppdämt behov tydligen 😊. De andra två bjöd vi gäster på. Så just nu känns det bakverket som en favorit när det gäller äpplen. Men har många favorit-bakverk och det kan skifta snabbt 😊.
Må så gott!
Hej Ami!
Vad roligt att höra av dig! Vilka fynd ni gjort och ja, myggen…
Dom är fortfarande kvar. Knocking paj är ju också SÅ gott!
Må bäst Ami!
Hej, smaskigt med paj. Jag gör ofta Camilla Hamids variant jag är inte så förtjust i mandelmassa men smaken är ju som baken 😊 jag är ny läsare här. Älskar recept och inspiration! Ha en fin fin kväll. Kram Tove
Hej Tove!
Vad roligt att höra och superkul du har hittat hit. Jamen precis, så bra det finns olika varianter.
Du är SÅ Varmt välkommen hit!
Kram Susanne
Jag har precis testat receptet och det varialsadj! Äppelkakan var saftig och smakrik, och mandelmassan gav den en så fin textur. Tusen tack för detta recept, jag kommer definitivt att återkomma till det!
Hej!
Vad roligt att höra, tack för att du berättar för mig!
Ha en fin kväll
Hej Susanne! Jag har just provat på din recept för saftig äppelkaka med mandelmassa och den är SÅ god! Äpplets smak kommer precis rätt fram och mandelmassans krispa är perfekt. underbart, tack för alla fina recept!
Hejsan!
Men SÅ roligt att höra, tack så jättemycket!